Scandalul de la DIPI, cu sefii care au sustras din fondul destinat platii informatorilor si toata goana asta a procurorilor dupa numarat banii delapidati de ofiterii superiori, ne aminteste de o intamplare.

In 2003, Adrian Nastase, aflat pe cai electorali mari si pregatit sa devina presedinte al Romaniei, starnea delir in plenul Parlamentului declarand:

„Cineva la un moment dat voia sa vina sa imi numere gainile; i-am sugerat ca mai bine sa vina sa-mi numere ouale!”

Indemnul fostului premier nu a fost luat in serios si, din nefericire (pentru el, zic gurile rele), niciun jurnalist nu s-a incumetat sa ii numere ouale de la ferma de la Cornu. Totusi, in actualul context cu DIPI ne gandim: dupa ce ii numara pe cei de la DIPI la banii delapidati, au oare procurorii tupeu sa ii numere si la acoperitii din presa care sunt platiti (salariati) de catre serviciul secret al Ministerului de Interne? Isi va numara vreun patron de presa singur „ouale” stricate din ograda proprie? Va numara vreun procuror „acoperitii” DIPI sau SRI din politica romaneasca?

Acoperitii din presa si politica – de ce au nevoie serviciile de „acoperiti” intre jurnalisti si politicieni?

Nu cred ca mai este un secret pentru nimeni. Fiecare serviciu secret a stiut sa isi faca acoperiti in presa si politica – unii dintre cei mai cunoscuti jurnalisti si politicieni, pe care ii vedeti pe la talk-showuri seara de seara, in studio sau intervenind telefonic, sunt ofiteri acoperiti. Meseria asta nu e ca si cum ar fi vreun spion in redactie – treaba jurnalistului aflat pe statele de plata DIPI sau SRI (luam serviciile cu cei mai multi ofiteri acoperiti din presa) este sa furnizeze anumite informatii pe care le obtine in munca de zi cu zi sau sa promoveze anumite informatii furnizate de serviciul care ii da un salariu in plus, informand opinia publica sau dezinformand, dupa caz si dupa cum ii dicteaza interesele serviciului secret care l-a angajat. In ceea ce priveste politicianul, e mai complicat – acesta are si rolul de a-si spiona colegii din partid si de a furniza anumite informatii ofiterilor de legatura dar si de a influenta pe cat posibil modificarea unor legi, ordonanate, regulamente, etc.

Pentru ca sa intelegeti mai bine rolul unui jurnalist aflat (si) pe statele de plata DIPI – este o afacere win-win: castiga atat jurnalistul, pentru ca ia un salariu in plus dar are si acces la anumite informatii si surse „din interior” la care altfel nu ar avea acces, ceea ce ii permite sa elaboreze materiale mai concludente, dar castiga si serviciul secret pentru ca poate sa influenteze opinia publica asa cum ii dicteaza interesul sau poate sa o informeze corect atunci cand situatia o impune. Nu mai vorbim cazul in care jurnalistul respectiv ajunge sa conduca, sa ne imaginam o situatie ipotetica, dezbaterea finala intre cei doi candidati la alegerile prezidentiale iar ulterior sa intre in politica pe listele PMP, nu-i asa?

Cum se delapideaza bani la DIPI sau la SRI din fondurile speciale destinate informatorilor si acoperitilor

Sa presupunem ca esti ofiter DIPI sau SRI si vrei sa recrutezi un informator – exista doua modalitati prin care poti sa faci asta: prin „material compromitator” (a se citi prin santaj, atunci cand detii anumite informatii despre el si il determini sa iti furnizeze la randul lui informatii despre altii pentru ca tu sa nu le divulgi autoritatilor pe cele pe care le detii) si prin „co-interesarea informatorului” (a se citi prin plata acestuia in raport cu informatiile pe care ti le furnizeaza). Odata recrutat, informatorul te va costa bani pe tine, ca ofiter DIPI sau SRI, indiferent de modalitatea in care l-ai recrutat, bani pe care ii vei obtine din fondurile speciale.

Acum vine partea frumoasa si fara leac a serviciilor secrete.

Exista un fond de salarii destinat ofiterilor acoperiti si un fond destinat stimularii financiare a informatorilor si activitatilor de protocol. La fondul de salarii nu prea se baga mana si nu s-ar putea realiza vreo smecherie decat printr-un accept al salariatului (ofiter acoperit intr-o redactie a unui ziar, sa spunem) sa faca un parandarat catre ofiterul care l-a ajutat sa isi ia un al doilea salariu. In orice caz, nu ramane mare lucru si e complicat intrucat necesita o legatura personala foarte apropiata intre cei doi. De aceea ofiterilor DIPI si SRI le ramane la indemana fondul special destinat platii informatorilor si activitatilor de protocol.

Aici e totul simplu si frumos: informatorul furnizeaza informatii, tu, ca ofiter, le consemnezi in programul special pe care il ai in calculatorul institutiei dupa care, lunar, soliciti anumite sume de bani pe care chipurile le-ai cheltuit cu informatorul. Asta poate sa fie fictiv sau real, pentru ca nu te obliga nimeni sa ii furnizeze identitatea reala. Astfel, de-a lungul vremii, oare cati „Ion”, „Alexandru”, „Nicu”, „Gheorghe”, etc, si-au incasat banii de la cele doua servicii fara sa stie? Ce valoarea au avut informatiile obtinute de la „acoperiti” si „informatori” si cat au costat aceste informatii?

Intrebari care nu vor primi niciodata raspuns de la DIPI sau SRI

Stimati domni…

 • cati ofiteri acoperiti aveti fiecare serviciu, in presa si politica? Da, stim, nu puteti sa raspundeti pentru ca…strict secret!
 • cate informatii furnizeaza in medie un astfel de „acoperit”? Da, stim…strict secret!
 • cat costa pe statul roman plata unui astfel de ofiter acoperit? Din nou…strict secret!
 • cine garanteaza corectitudinea informatiilor pe care le furnizeaza la ordin un astfel de ofiter acoperit din presa? Aici stim, nimeni! Nu va mai obositi sa raspundeti…
 • de ce ne mintiti cu atata inversunare in legatura cu existenta acestor ofiteri acoperiti? Credeti ca astfel ii protejati si ca nu realizeaza lumea ca d-alde B.C., C.T., A.M.R., S.O., S.S., etc, primesc salariu lunar de la voi?
Concluzie

Bun, pe Nastase nu l-ati cautat de oua, dar se incumeta cineva sa ii numere pe cei de la DIPI la ofiterii acoperiti?

Share.

Despre Autor

2 comentarii

 1. Petre Tamburina pe

  Nu mi place
  Nu mi place

  Tu ori ești un acoperit care a fost șters de pe lista lor si acum ești supărat
  Ori EȘTI …
  Ca dacă, doar ai FOST , atunci ai frustrări

  Si nu mi place
  Deloc
  Tu ne manipulezi
  Adevărat , ca si dezvălui , dar ne manipulezi

  De exemplu, de ce nu ai scris si de CG ori RB , ca doar toată lumea știe
  Sunt ori au fost Șefii , Colegii , Acoperitii tai

  Domnul, Doamna ce sunteti

  • Petre…cu tot respectul pe care il purtam cititorilor nostri iti raspundem punctual:
   1. Nimeni din redactia Politic Scam nu a fost ofiter acoperit si nu este ofiter acoperit! Politic Scam este un proiect voluntar, civil, apolitic, independent de influentele securistilor.
   2. Nu avem asadar de ce sa avem frustrari…
   3. Dimpotriva, dezvaluim manipularea politica, sociala si mediatica; de aceea suntem din ce in ce mai cititi. Lumea incepe sa se trezeasca la realitate si asta nu convine sistemului.
   4. C.G. – din sursa foarte sigura (nu esti primul care ne intreaba, altii ne-au luat la rost „in privat”) nu apartine celor doua entitati mentionate si atunci nu face subiectul articolului nostru.
   5. R.B. – in virtutea prieteniei pe care o poarta celor de la SRI, si-a pastrat independenta ca jurnalist; nu spunem ca nu este influentat, poate e mai influentat decat un acoperit, dar nu are grade si nu isi ia salariul de la ei, asa ca l-am eliminat.

   Cam asta… 🙂 Iti multumim ca ne citesti, ai incredere, te rugam, in independenta si onestitatea noastra.
   Respect!

Lasa un raspuns

five × two =