Draga cititorule,

Sunt multe in neregula in Romania – saracia, coruptia, lipsa de respect pentru valorile nationale, lipsa de lideri, absenta unor planuri pe termen lung, calitatea serviciilor medicale si ale serviciilor de invatamant, calitatea vietii, calitatea hranei sau a apei. Avem o veste proasta si una si mai proasta. Pe care sa v-o dam mai intai?

Incepem cu vestea proasta. Prima din ele. Vestea proasta este ca toate aceste probleme nu vor fi niciodata rezolvate intrucat nu are cine sa le rezolve. Simplu. De fapt, e complicat pentru tine, draga cititorule, ca de altfel pentru noi toti. Credem, ca naivii, ca cei aflati la guvernare, cei votati de noi, se gandesc zi si noapte la problemele tarii. Fals. Toti se gandesc cum sa isi umple caruta (a se citi masina de lux) cu saci de bani in timpul celor patru ani de mandat. De preferat fara sa fie prinsi de catre DNA. Desi, chiar daca ii prind, nu li se intampla nimic decat ca stau vreun an sau doi la beciul domnesc. Milioanele le raman in conturi. Si nu oriunde, ci in offshore-uri. Ca sa li se piarda urma si sa nu fie nevoiti sa plateasca impozit asa mult.

Acum, dupa ce ai aflat vestea proasta, sa ti-o dam si pe-aia si mai proasta: nici n-ai avea pe cine sa votezi. Democratia in sine, draga cititorule, este o crasa manipulare, o rusine la adresa ta, daca votezi, sau a celor care merg din patru in patru ani cu speranta sa puna stampila pe vreun nume. Noi nu mai mergem de mult. Si vrei sa stii de ce?

Iata de ce:

  • democratia inseamna manipulare – ne-o dovedesc la fiecare alegeri toti cei care isi pun mutra pe bannere, pe garduri sau stalpi de electricitate, toti cei care se perinda prin studiourile tv, toti cei care ne inunda de mesaje precum „sunt ca voi”, „m-am nascut in orasul acesta”, „promit doar ce pot sa fac”, „impreuna pentru un viitor mai bun”, aceleasi lozinci si sloganuri frumos ticluite de armate de consilieri politici care au un singur scop – cum sa castige cateva voturi in plus manipuland opinia publica.
  • democratia inseamna manipulare – ne-o dovedesc toti cei care si-au pus la un moment sau altul mutra pe bannere, pe garduri sau stalpi de electricitate, toti cei care au facut praf si pulbere aceasta tara si viitorul copiilor nostri – Iliescu, Constantinescu, Basescu, Johannis, daca ne referim la presedinti sau Petre Roman, Vacaroiu, Boc, etc, daca ne referim la toata pleiada de premieri incompetenti care nu au stiut decat sa justifice greaua mostenire lasata de predecesori si sa isi protejeze partidul de corupti cat sa fure pentru urmatorul ciclu electoral in care urmau sa stea pe tusa pentru ca sa vina ceilalti la guvernare.
  • democratia inseamna manipulare – ne-o dovedesc toti cei care au consiliat in ceea ce priveste manipularea politica pe cei care si-au pus mutrele pe bannere, pe stalpi de telegraf sau de electricitate – si ne referim aici la acesti consilieri politici care se intrec in a invata candidatii sa minta cat mai frumos, sa manipuleze cat mai eficient si sa castige voturile noastre, ale tuturor. Ne referim la toti sociologii si politologii care sub masca obiectivitatii, dar cu subiectivitatea data de contractele de consultanta grase semnate cu politicieni sau cu partide, au tupeul si nesimtirea sa apara la talk-showuri, seara de seara si sa ne manipuleze voturile intr-o anumita directie.
  • democratia inseamna manipulare – ne-o dovedesc toate trusturile de presa care ne mint dimineata, la pranz si seara, platite de o parte sau alta a spectrului politic pentru ca sa sustina sau sa puna umarul la debarcarea vreunui politician. Ne referim aici la practicile consacrate de OTV care acum se perpetueaza la toate posturile de stiri, fara deosebire – actiunea la comanda politica a devenit o obisnuinta si nu o exceptie.
  • democratia inseamna manipulare – ne-o dovedesc, prin rabufnirile lor, toti cei care, intr-un moment sau altul, si-au pus mutra pe bannere, pe garduri sau stalpi de electricitate – Victor Ponta, fost premier, care a avut curajul sa spuna ca romanii nu isi mai decid de mult presedintele ci altii decid acest „amanunt insignifiant” din exteriorul tarii; Traian Basescu, fost presedinte, care a avut curajul sa spuna ca DNA si cu SRI actioneaza ca un adevarat binom impotriva clasei politice si ca in acest moment sunt favorizate partidele extremiste si defavorizate partidele clasice; Cozmin Gusa, fost candidat din partea PIN la anumite functii in stat, actual proprietar de trust de presa, care a avut curajul sa afirme ca daca se va vota intr-un singur tur vor iesi unii, iar daca se va vota in doua tururi vor iesi altii. Oare toate acestea nu inseamna ca democratia, asa cum este ea acum implementata in Romania, nu conteaza? Oare nu inseamna ca nu mai conteaza votul tau, draga cititorule, ci ca singurul lucru care conteaza este cine stabileste regulile, ce reguli sunt si cine numara voturile?

Intrebari

Daca votul tau nu mai conteaza, asa cum am vazut de atatea ori, de ce te mai prezinti la vot, draga cititorule?

Daca toti cei pe care i-ai votat pana acum te-au dezamagit 25 de ani, crezi cumva ca in al 26-lea an te vor satisface?

Daca tot nu ii cunosti pe cei pe care iti cer ei sa ii votezi, de ce o mai faci? De ce il votezi pe Ion si nu pe Vasile? De ce pe George si nu pe Daniel? Pentru ca are mutra mai frumoasa pe stalpul de electricitate? Pentru ca ti-a placut sloganul lui mai mult? Pentru ca l-ai vazut la tv? Pentru ca te-a scos primarul pentru el la vot? Pentru ca te-a convins adminstratorul scarii de bloc? Pentru ca ti-a dat gratis un mic si o bere la ultimul concert electoral? Pentru ca ti-a pus un litru de ulei si o icoana in plasa cu insemnele electorale ale partidului care l-a propus? Pentru ca ti-a spus tie popa la biserica la ultima slujba ca e bine sa il votezi?

Draga cititorule, ai ajuns vreodata sa ii cunosti pe candidatii ale caror mutre le-ai vazut pe stalpi? Ai aflat vreodata CV-urile lor, gandurile lor, planurile lor, legaturile lor cu mafia „baietilor destepti”? Ai aflat vreodata ce probleme penale are candidatul respectiv? Ai aflat vreodata daca e un bun adminstrator sau daca stie sa conduca macar masina din dotare?

Draga cititorule – nu fi naiv

Ajungi sa votezi nu oameni ci mutre si sloganuri si vrei ca acestea sa iti conduca orasul, judetul sau tara in urmatorii patru ani. Nu e ok, asa e?

Mai reflecta. Si citeste cum te manipuleaza zilnic politicienii, la noi, pe Politic Scam. Poate deschizi ochii. Poate nu te mai obosesti sa ajungi la cabina de vot. Poate ca prin absenteismul nostru vom trage in sfarsit semnalul de alarma care trebuie si isi vor da si ei seama, politicienii, neo-securistii, sistemul in general, ca ne-am saturat de manipularile electorale in prag de alegeri. Poate, prin absenteismul nostru, vom trage un semnal de alarma in exteriorul tarii si vom arata ca manevrele de culise prin care au stabilit un anumit presedinte tarii noastre, nu sunt in regula. Poate, prin absenteismul nostru, vom arata lumii intregi ca romanii s-au saturat de manipulare, de promisiuni netinute, de minciuni, de bataie de joc, de saracie, de somaj, de lipsa de perspectiva.

Poate abia atunci vor inceta sa isi bata joc de noi. Poate vor incepe sa le pese. Poate vor fura mai putin. Poate vor incepe sa construiasca si sa distruga mai putin. Poate se vor gandi la Romania mai mult decat la dotarile jeep-ului pe care tocmai si l-au achizitionat. Poate se vor gandi la viitorul copiilor nostri mai mult decat la destinatia viitoarei vacante de lux in care urmeaza sa se duca cu copiii lor. Poate…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

nine − eight =