Stati asa, nu va bucurati (desi stim ca sunteti multi cei care ati face-o la auzul acestei vesti)! Nu este inca o stire, e doar o informatie lansata in mass-media de catre Victor Ciutacu.

Citim in Evenimentul Zilei dialogul de la care a pornit intreaga nebunie acum, pe final de campanie electorala – Victor Ciutacu a anuntat ca, din informatiile pe care le detine, se pregateste arestarea unui important personaj din PSD, arestare care va influenta in mod decisiv rezultatul alegerilor.

Dialogul intre Victor Ciutacu si Liviu Dragnea pe tema iminentei arestari a lui Ion Iliescu

Invitat fiind in emisiunea jurnalistului, Liviu Dragnea a fost intrebat direct:

Victor Ciutacu: ”Am informații că se pregătește o arestare extrem de spectaculoasă, a unui personaj din PSD, care să schimbe radical cursul alegerilor. Dumneavoastră știți ceva?”

Liviu Dragnea: ”Nu am informații. Sper totuși să nu fie cazul”.

Victor Ciutacu: ”Despre o eventuală citare de ultimă oră a președintelui Iliescu, în Dosarul Revoluției ați auzit ceva?”

Liviu Dragnea : ”Nu, nu am auzit nimic despre așa ceva”.

Arestarea lui Ion Iliescu (in sfarsit!) – manipulare sau adevar?

Asa cum spuneam, multi ar fi aceia care s-ar bucura la auzul unei asemenea vesti. Faptul ca Iliescu ar fi arestat in dosarul „revolutiei” (asa zisa revolutie, sa ne intelegem) sau in al „mineriadelor” ar opri mortii din Decembrie ’89 sa se mai rasuceasca in mormant, la fel ca si pe mortii din iunie ’90.

Arestarea lui Iliescu ar insemna ca in sfarsit istoria va putea fi scrisa asa cum s-a intamplat si nu asa cum au dorit vechii nomenclaturisti de partid care l-au tradat pe Ceausescu pentru a lua ei puterea.

Totusi, o eventuala astfel de miscare a Parchetului, fix acum, in campanie electorala, ar avea anumite consecinte si nu dintre cele dorite de initiatori:

  • poporul s-ar putea sa considere, pe drept cuvant, ca arestarea lui Ion Iliescu s-a pus la cale exact acum tocmai pentru ca sa influenteze rezultatul alegerilor in favoarea penelistilor, useristilor si tehnocratilor; de aici si pana la mobilizarea masiva a electoratului de stanga nu mai e decat un pas de facut iar prezenta si mai mare la vot a „rosilor” ar putea rasturna orice sondaj de opinie si acorda peste 50% din voturi PSD-ului.
  • arestarea lui Ion Iliescu ar putea deturna scopul campaniei electorale iar scoaterea in replica a unor protestatari in strada de catre partidele de stanga sau care sunt aliatele PSD ar genera tulburari sociale in prag de alegeri, un lucru nedorit de catre autoritati.
  • arestarea presedintelui de onoare al PSD ar veni prea tarziu pentru a mai demonstra vreo eficienta a celor care se afla in acest moment la butoanele autoritatii publice in Romania. Faptul ca, dupa ce dreapta s-a aflat la guvernare atatia ani (nu numai in ultimul an ci in atatia ani din ’90 incoace) iar arestarea lui Iliescu s-ar produce abia acum nu ar face decat sa arate poporului cat de ineficienti sunt oamenii de dreapta in Romania, carora le-au trebuit 27 de ani sa faca ce trebuia facut la „revolutie”.

Si totusi…cui foloseste zvonul acesta?

Exista exact doua posibilitati – zvonul este sau nu adevarat. Le luam pe rand si demonstram cine si de ce incearca sa va manipuleze in acest caz:

Zvonul arestarii lui Ion Iliescu este real

Daca informatiile lui Victor Ciutacu sunt reale, atunci iesirea jurnalistului la rampa cu acest zvon nu mai inseamna doar un simplu demers gazetaresc ci incearca sa puna in practica o metoda de manipulare politica – dezvaluirea publica a unor tehnici de manipulare politica ale adversarilor pentru ca acestia sa renunte la ele.

Sa spunem ca penelistii, in inconstienta sau disperarea lor, pun la cale arestarea lui Ion Iliescu – perfect! Totusi, faptul ca poporul a aflat ca arestarea lui Iliescu este premeditata pentru ca PSD sa piarda in cazul votului din 11 Decembrie face ineficienta ba chiar periculoasa punerea in practica a planului. Daca intr-adevar cineva ar fi atat de inconstient incat sa continue demersul iar maine dimineata sa il vedem pe Ion Iliescu iesind cu catuse de la DNA, atunci PNL va avea o mare problema pentru ca va fi vazut ca fiind un partid al aranjamentelor de culise, al conspiratiilor si tacticilor subversive – nu e chiar imaginea unei formatiuni care doreste sa scoata tara din prapastia economica in care au dus-o tot ei de un an de zile, nu?

De aceea, iesirea lui Victor Ciutacu la rampa cu acest zvon, in cazul in care informatiile sunt reale, opreste orice actiune pe acest sens a PNL si Parchetului General.

Zvonul arestarii lui Iliescu este neintemeiat

Daca zvonul este neintemeiat (informatiile sunt total eronate sau partial adevarate, in sensul citarii lui Iliescu fara insa vreo decizie privativa de libertate) atunci avem din nou o situatie favorabila PSD, in sensul in care odata stirea prezentata si viralizata („Iliescu va fi citat la DNA si arestat pentru ca PNL sa castige alegerile!”) atunci deja electoratul care intra in contact cu stirea isi va fi format o opinie in legatura cu practicile PNL, chiar daca aceasta imagine este una total gresita, nefundamentata pe niciun crampei de adevar.

Concluzie

In ambele variante, PSD are de castigat din faptul ca Victor Ciutacu a scos aceasta stire la ora de maxima audienta – adevarat sau nu, zvonul cu pregatirea arestarii lui Ion Iliescu nu aduce decat deservicii PNL, un partid care, cel putin la vedere, s-a tinut deoparte de astfel de tactici de campanie (a nu se confunda cu practicile PDL, atentie!).

Pentru noi, iesirea la rampa a lui Ciutacu cu o asemenea stire, constituie o modalitate de manipulare electorala de toata frumusetea, care isi va produce efectul indiferent ca stirea este reala sau falsa.

Maestre, esti mare…

Sursa foto: ziaristionline.ro

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

19 − 3 =