Ati observat expresia aia cu „scoli si spitale”? E folosita destul de des in mass-media, de catre jurnalisti sau de catre politicieni, atunci cand se doreste a se realiza o comparatie care sa atinga coarda sensibila a romanilor. Asadar, daca un parlamentar fura din banii publici, auzim negresit comparatia pe care o fac jurnalistii cu cate scoli si spitale se puteau face din banii aia. Daca un anumit primar renoveaza un parc, la fel – oare cate scoli si spitale se construiau din banii aia (aici depinde si ce culoare are primarul acela)? Daca Firea aloca bani pentru Catedrala Manturii Neamului, din nou – „huo, comunisto, cu banii aia faceai 500 de scoli si spitale!”

Vrem scoli si spitale! Oare…?

Scoala si spitalul, pe langa infrastructura, dar ultima este o durere fara leac a romanilor, soferi si nu numai, au devenit un laitmotiv al nemultumirilor populare. Manipularea consta in faptul ca o anumita suma de bani iti este transformata de catre mass-media in scoli si spitale pentru a te indigna, comparand ceea ce s-a facut cu banii aia fata de ceea ce se putea face; problema nu e ca nu s-ar fi putut face ci aceea ca, chiar daca banii nu se furau de catre clientela politica sau nu erau alocati la nu stiu ce catedrala sau la nu stiu ce parc, tot nu s-ar fi construit acele scoli si spitale, din mai multe motive.

In primul rand, chiar daca s-ar construi noi spitale, nu am avea medici sa le populeze. Medicii isi cauta de lucru in Occident si spitalele se golesc pe zi ce trece. Personalul nu poate fi inlocuit si nimeni nu se specializeaza peste noapte…

In al doilea rand, dotarea spitalelor e un alt leit-motiv folosit de catre manipulatorii mediatici – da, este necesara o dotare mai buna a spitalelor insa, asa cum am vazut in cazul #Colectiv, chiar daca Bucurestiul avea o sectie pentru arsi, dotata la cel mai inalt nivel, nu a putut fi folosita pentru ca…birocratie si lipsa de specialisti.

Scolile – desigur, ar putea fi construite insa, din nou, problema nu o constituie lipsa cladirilor in care sa invete copiii. Problema invatamantului romanesc, asa cum am mai spus,  consta in lipsa unei programe scolare corespunzatoare, necorelarea cunostintelor teoretice cu cele practice, salarizarea necorespunzatoare a personalului didactic si altele asemenea. Scoala nu trebuie asadar construita cu caramida si mortarul ci trebuie „renovata” din temelii, fundamental, in ceea ce priveste curicula si modul de predare a lectiilor.

Trei exemple in oglinda

Specificam inca de la inceput, pentru ca cititorii care inca nu sunt familiarizati cu articolele noastre sa nu inteleaga ca facem vreo pledoarie pro-religie, faptul ca echipa Politic Scam nu este dusa prea des la biserica, la propriu. Ba mai mult, am fost acuzati, de multe ori, in urma unor articole, ca suntem atei. Nu ne deranjeaza dar stim ca aceste remarci nu s-au dorit a fi nici vreun compliment. Poporul roman este un popor ortodox si exista o oarecare sensibilitate la problemele ce tin de religie – le intelegem si le respectam, dar asta nu inseamna ca nu vom dezvalui in continuare manipularea care este pusa in scena pro sau anti-biserica.

Primul exemplu – Catedrala Mantuirii Neamului va costa 400 de milioane de Euro!

Stiti care au fost primele reactii la auzul acestei sume? Bineinteles, „cate scoli si spitale se puteau construi din banii astia???” (aveti linkul de la incont – stirile protv). E drept, 400 milioane Euro sunt bani multi si s-ar fi putut construi multe scoli si spitale cu banii astia. Problema e ca nu s-ar fi construit in niciun caz scoli sau spitale ci ar fi intrat oriunde altundeva, de la buzunarul functionarilor publici corupti si pana la contracte de plantat panselute sau amplasat borduri duble pentru clientela de partid. Dimpotriva, in Romania s-au inchis atat scoli cat si spitale, din lipsa de scolari sau personal didactic respectiv pacienti sau personal medical. E drept, in unele cazuri s-au comis abuzuri prin inchiderea unor scoli si spitale, dar in niciun caz nu s-ar fi pus la cale constructia a 1500 de scoli cum ne manipuleaza in articolul lor jurnalistii de la Incont.ro.

Al doilea exemplu – stadionul „Arena Nationala” a costat 250 de milioane de Euro!

Stiti care au fost primele reactii la auzul acestei sume? Ei bine, de data asta nu au mai fost… Cel putin, nu a mai facut nimeni comparatia cu „cate scoli si spitale…”.  De ce? Simplu – primarul le oferea cetatenilor Bucurestiului si nu numai un loc unde sa se distreze, huiduind si injurand echipele adverse – gata, frate, s-au potolit si jurnalistii. Daca ar fi venit iar cu comparatia cu scolile si spitalele le sareau suporterii in cap…

Al treilea exemplu – largirea plajelor de pe litoralul romanesc va costa aproape 1 miliard de dolari!

Ieri am aflat ca plajele de pe litoralul romanesc vor fi incluse intr-un mare proiect de largire care va costa aproape 1 miliard de dolari. Practic, cu 1 miliard de dolari se va cumpara…nisip! Stiti care au fost primele reactii? Niciuna. Pai, normal, unde sa-si mai reverse vara romanul suncile la soare daca nu pe litoral? Unde sa mai admire tatele goale ale duduilor in cautare de crai dotati cu bani la buzunar de mamica sau taticu’?

Bun, unii dintre cititori ne veti spune ca turismul aduce bani,  numai ca si Catedrala Mantuirii Neamului va constitui un loc care va atrage atat credinciosi cat si turisti si va aduce multi bani in Bucuresti – ca mare parte din ei vor intra tot in buzunarele mai marilor bisericii, e adevarat, dar e la fel de adevarat si ca in cazul litoralului, banii sunt inghititi de buzunarele patronilor de hoteluri si terase…

Asadar, avem un miliard de dolari care se cheltuie pe nisip – acum nu ne mai lamentam?

Nu. Nu mai are niciun haz. Una e sa te iei de patriarhul bisericii si alta sa te iei de toti turistii care frecventeaza litoralul romanesc, nu? Pentru ca, nu-i asa, patriarhul e unul singur pe cand turistii aia sunt cu sutele de mii si se mai uita si ei la televizor.

Asadar – unde e vorba de distractie si se lasa cu burdihane transpirate si tate goale la plaja, treaca-mearga un miliard de la noi! Unde e vorba de credinta si de o suma pe jumatate – ia mai da-i dracului de popi, de ce nu construiesc scoli si spitale?

Manipularea, dragi cititori, se practica doar atunci cand posturile tv sau jurnalistii au un interes si atunci cand nu isi ridica telespectatorii in cap. A, da, si cand e un interes politic la mijloc…dar despre asta vom tot vorbi…

Sursa foto: cristinlowelaw.com

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

4 × one =