O tehnica de manipulare utilizata in momentele in care doresti sa te prezinti ca si salvatorul natiunii sau in momentele in care vrei sa arati ca partidul pe care il reprezinti este unica solutie pentru a trece peste o anumita problema serioasa a populatiei este „apelul la fricile colective”. Tehnica de manipulare a fost descrisa de unii autori ca fiind „tehnica Dromichaites” – legenda spune ca acesta a dat o lectie inamicului sau, Lisimah: a pus doi caini sa se lupte in cusca, pentru o bucata de carne, dupa care a introdus un lup; efectul? Ambii caini, care mai inainte se luptau, s-au unit si au facut front comun impotriva inamicului mai masiv.

Apelul la fricile colective are darul de a face sa inceteze frictiunile interne si de a coaliza fortele beligerante impotriva inamicului comun, in cazul nostru, Rusia.

Contextul PSD + Rusia = LOVE

Basescu, marele sforar al politicii dambovitene, stie atat de bine sa apeleze la trucuri politice si la tehnici de manipulare incat noi, Politic Scam, il consideram cel mai talentat manipulator politic roman. Nu exista situatie din care sa nu iasa apeland la tehnicile sale si nu exista situatie in care sa nu foloseasca din plin aceste tehnici.

Astazi, Basescu s-a gandit sa dea o mana de ajutor PMP in special si dreptei in general prin atacarea subtila a PSD-ului, partidul care prin prisma orientarii sale sociale este vazut (fara vreo dovada plauzibila) drept un partid pro-rus. Manipularea „PSD + Rusia = LOVE” a inceput inca de pe vremea lui…Basescu, prin anul 2000, atunci cand acesta a inventat celebrul scandal cu „Iliescu este ofiter KGB si a tinut inca vreo 4 ani dupa „Revolutie” telefonul rosu cu Moscova”, informatie care a penetrat mediile sociale si care a creat PSD imaginea de partid pro-rus si anti-occidental.

In plus, Rusia este noul inamic national – bine, nu ne ataca nici dracu’, dar daca tot voiau americanii sa-si amplaseze aici scutul anti-racheta, era musai sa existe si un pretext adecvat, pretext care s-a ivit imediat dupa ce Rusia si-a luat inapoi cadoul facut Ucrainei de Hrusciov: Crimeea. Astfel, acum romanii sunt indoctrinati cu „marele pericol de la Est” si cu faptul ca „doar scutul anti-racheta ne apara” de „invazia Rusiei”. Iar cand toata propaganda dreptei prezinta „PSD + Rusia = LOVE” e clar ca apelul la frica generata de potentialul atac al rusilor ar putea duce la o coagulare a fortelor de dreapta si la un vot impotriva PSD.

Basescu baga frica in populatie

Ce i-au traznit azi sinapsele marinarului sa spuna:

Propaganda rusă şi-a făcut o ţintă din România, adresându-se populaţiei cu mesaje de natură a crea îngrijorare şi neîncredere legate de apartenenţa ţării la NATO şi UE. (…) Dacă propaganda Moscovei are ca obiectiv demoralizarea şi demobilizarea populaţiei în susţinerea orientării pro-Vest, este evident că prin campaniile interne societatea românească este împinsă să creadă tot mai puţin în funcţionarea statului democratic. (…) România este ţinta unui război hibrid – pentru moment susţinut puternic prin propaganda externă şi internă – care are ca principal obiectiv slăbirea încrederii în instituţiile democratice.

Si incheie apoteotic:

Între modul cum a fost atacată propagandistic Ucraina, înainte de a se declanşa EuroMaidanul la Kiev, şi ce se întâmplă acum în România, nu există nicio asemănare… dacă nu ştiţi cum a început acolo.

Analiza tehnicii de manipulare folosite cinic de „marinar”

Suntem in campanie electorala si Basescu stie asta. Basescu mai stie ca mesajul PMP a fost mereu pro-NATO si pro-UE, mesajul fiind de fapt identic cu cel care l-a consacrat pe Basescu ca si presedinte. In acelasi timp, euro-scepticismul s-a inoculat si in randul romanilor – efectele apartenentei la UE nu se vad si in buzunare, ba dimpotriva, preturile produselor de baza si ale carburantilor au crescut mereu. Totodata, apartenenta la spatiul euro-atlantic incepe sa fie pusa sub semnul indoielii, tocmai acum, dupa instalarea scutului anti-racheta de catre americani – motivul este acela ca abia acum Romania a devenit o tinta pentru Rusia, care nu avea nimic de impartit cu noi pana atunci. Aceste indoieli sunt din plin exploatate de catre politicieni precum Bogdan Diaconu, presedintele PRU, care tocmai s-a exprimat public in campanie vis-a-vis de apartenenta noastra la Uniunea Europeana, dar si de catre alti politicieni.

De aceea, Basescu, pentru a contracara acest efect al euroscepticismului la nivelul intentiei de vot, care ii combate mesajul pro-atlantic si pro-european, a facut apel la fricile colective si a indicat ca fiind agenti ai Rusiei pe toti cei care transmit astfel de mesaje ba, mai mult, intr-un delir al mintii, a indicat ca fiind pro-ruse toate acele televiziuni care contribuie prin prezentarea accidentelor rutiere si a crimelor la propagarea unei stari de insecuritate in Romania.

Aluzia la „maidanul ucrainian” a pus capac – nu negam ca „maidanul” ar fi fost pus la cale de catre Rusia pentru a spori sentimentele anti-occidentale, dar acolo e cu totul alta poveste. Interesul Rusiei in Ucraina era vadit: dorea sa isi ia inapoi Crimeea, invadand-o, pretextand ca doreste sa isi apere cetatenii rusi de atacurile ucrainienilor. Iar in Crimeea, rusii constituiau o oarecare majoritate. In acelasi timp, la noi, rusii nu constituie nici macar o minoritate. Interesul Rusiei pentru a invada vreun petec de pamant romanesc este la fel de mare precum ar vrea pestele sa invadeze uscatul, daca tot suntem la capitolul marinarie…

Concluzie

Basescu, un manipulator extraordinar si in acelasi timp ordinar, apeleaza la trucuri politice pentru a mai castiga ceva voturi si spatiu de manevra pentru candidatii PMP. Pentru asta a considerat necesar sa bage frica in populatie cu „omuletii verzi” care sunt de fapt agenti de influenta straini si care lucreaza pentru Mama Rusie prezentand stirile de la ora 5 sau accidentul lui Condrea.

Multa minte sa ai sa poti scoate pe gura ineptiile astea…

sursa foto: businessinsider.com

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

thirteen − 2 =