In anii ’90 Romania a invatat pe pielea si prostia ei ce inseamna FMI, o institutie pe care Ceausescu reusise sa o tina departe de noi dupa ce platise in intregime datoria externa a tarii, ba mai mult, la momentul „Revolutiei” tara avea 3 miliarde de USD in vistierie – suma de bani care s-a evaporat imediat dupa celebrele „privatizari” si ulterior am fost nevoiti sa ne imprumutam din nou de la FMI. Un cerc vicios care a fost pus in scena si cu complicitatea politicienilor romani, din cadrul tuturor partidelor care s-au succedat la guvernare. Chiar si atunci cand Basescu anunta aproape triumfator ca tara intra in re-ce-si-u-ne, asa cum a silabisit marinarul catre popor, si se laudase ca nu vom face un nou imprumut de la FMI, imediat, la doar cateva luni distanta acelasi marinar binecuvanta un nou acord impovorator pentru tara pe care il masca intr-o „centura de siguranta” a economiei in caz ca facem buba mergand hai-hui, fara frane si directie, prin globalizare.

Biciul si zaharelul

O metoda simplista de manipulare sta la baza tuturor acordurilor cu FMI-ul si a modului in care reprezentantii acestui organism international actioneaza in tarile pe care le „ajuta”: intai guvernului tarii respective, aflat in mare foame financiara, i se arata, precum unui magarus, zaharelul – suma de bani ce face obiectul imprumutului. Apoi, inainte de a i se da bucatica de zaharel, FMI incepe sa puna conditii: daca vrei zaharelul, trebuie sa alergi in galop pana acolo, sus, pe deal, intr-un timp record! Si da-i cu biciul pana guvernul se executa si o ia de nebun la galop pe dealuri, pana ajunge in varf. Acolo, lihnit de foame si obosit, primeste o „transa” din bucatica de zaharel si i se spune din nou ca, daca vrea si urmatoarea bucatica, trebuie de aceasta data sa o ia la galop la vale. Si guvernul, cu biciul FMI la spate, o ia de nebun la vale pana ori isi rupe picioarele, ori ajunge cu bine, leoarca de transpirat si vai de mama lui. Din nou, o alta transa din bucatica de zaharel, dar nu imediat, ci dupa ce magarusul este cronometrat, i se arata cateva rapoarte de eficienta, i se dau reluari cu goana lui de nebun la vale si i se spune ca a gresit ca s-a poticnit de cateva ori cu copitele lui butucanoase in niscaiva gropi de pe traseu. Dupa aceasta ultima bucatica de zaharel, magarusul ar vrea sa se odihneasca, dar nu e lasat de FMI care ii da doua galeti de apa peste ochi si ii spune: „Trezeste-te, nu vezi cat de slab si de jigarit esti? Iti trebuie neaparat o alta bucatica de zaharel! O vrei?” Bineinteles ca magarusul o vrea, ca acum e mai slab decat atunci cand ii era foame prima data, dar pentru asta i se spune ca trebuie de data aceasta sa ajunga pe un alt deal, mai inalt decat primul si sa bata toate recordurile de viteza. Bine, daca e sa crape pe drum, asta e, a facut-o pentru o cauza nobila – bucatica de zaharel. Daca e sa supravietuiasca, i se promite ca acolo e o pasune mare de tot de unde o sa se indestuleze pana o sa crape de ciuda ceilalti magarusi care nu au parcurs traseul.

Romania aplica tactica magarusului cu Moldova 

Metoda de manipulare se numeste, in Engleza, stick and carrot, dar pentru ca vorbim aceeasi limba, vom folosi expresia consacrata biciul si zaharelul. Fratii nostri de peste Prut sunt intr-o situatie economica dificila; e drept, si intr-o situatie politica instabila, cu scandaluri politice, scandaluri de coruptie – exact ca si la noi, cu exceptia faptului ca dincolo de Prut nu exista inca o institutie de genul DNA care sa hraneasca zilnic jurnalele de stiri cu politicieni in catuse.

Asadar, ce face fratele roman pentru fratele moldovean? Ii arata zaharelul unui imprumut de vreo 150 de milioane de Euro, dar, pentru ca e invatat cu galopurile la care a fost si este supus de catre FMI, ii aplica moldoveanului aceeasi tactica – vrei imprumutul? Trebuie sa aplici niste reforme si sa primesti niste bice pe spinare! Nu le aplici, nu vezi imprumutul… In timpul acesta, economic, Moldova este in pericol sa se prabuseasca. Nu mai conteaza acest lucru pentru Guvernul tehnocrat de la Bucuresti, pe el il dor reformele nefacute de catre moldoveni.

E ca si cum ai spune unui om care se ineaca: iti arunc colacul de slavare, dar dupa ce inveti sa inoti!

Autor cartoon: Boardman Robinson

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

ten − 7 =