Un mare scandal a izbucnit in presa zilele acestea. Cei de la profit.ro au dezvaluit in premiera faptul ca Ministerul de Finante pregateste un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care intentionau sa creasca contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%. Astfel, in cazul celor cu profesii asa zis liberale povara taxarii crestea, practic dublandu-se. Toate bune si frumoase numai ca tehnocratii au devenit pe sest politicieni si atunci cand totul a ajuns in presa populatia a inceput sa se ingrijoreze cu privire la perspectiva cresterii impozitelor; cei de la Finante, prin vocea ministrului Anca Dragu au inceput, ca orice politician constrans de opinia publica sa dea explicatii pentru o masura nepopulara, sa se ascunda dupa piersic si sa spuna ca nu au intentionat niciodata sa aprobe asa ceva…

Minciunile tehnocratilor au picioare scurte si foarte scurte

Pe buna dreptate, un astfel de proiect a generat mari controverse. Un guvern care ia o masura de impovarare fiscala cu 2 luni inainte de alegeri ar fi fost nu numai o premiera absoluta dar ar fi insemnat si ca tehnocratii au o oarecare verticalitate in indeplinirea actului de guvernare. Minunea a durat fix trei zile, ca in povesti…

Ieri, intr-o interventie telefonica, dupa ce presa dezvaluise intentiile celor de la Finante, ministrul Anca Dragu a negat faptul ca ar fi intentionat cresterea fiscalitatii si s-a delimitat de proiectul de ordonanta de urgenta, fara a nega insa ca subordonatii domniei sale au conceput un asemenea document:

„Nu a ajuns la mine pe birou acest proiect. Absolut voi respinge un asemenea proiect. Predictibilitatea fiscală e foarte importantă. Eu am ajuns în minister la ora 8 şi am avut patru întâlniri până la această oră.”

Dupa care a dat vina pe vinovatul de serviciu de la Finante:

„Nu am vorbit astăzi cu domnul Biriş. Da, este un departament întreg de legislaţie fisaclă controlat de domnul Biriş. Nu vor creşte taxele şi impozitele nici pentru persoane fizice, nici pentru PFA, nici pentru profesiile independente Voi analiza, voi investiga să văd cum a ajuns acest proiect în spaţiul public. La mine pe masă nu a venit un astfel de proiect şi nu am avizat aşa ceva.”

Credeti ca Biris sau vreun subordonat din Minister ar fi indraznit sa conceapa un ditamai proiectul fara „binecuvantarea” ministrului Finantelor? Si totusi, de ce ne mint cei de la guvernare intr-un asemenea hal?

Motivatia pentru care opinia publica este acum mintita in legatura cu intentiile reale ale Ministerului Finantelor

Se apropie alegerile. Oamenii au inceput sa fie foarte atenti la ceea ce le promit partidele politice si la ceea ce se intampla la nivelul guvernului care, desi se numeste „tehnocrat” este clar pentru toata populatia Romaniei cu drept de vot ca acestia sunt de fapt lupi liberali imbracati in blanuri tehnocrate, asa cum mai aratam la un moment dat. Asadar, orice masura care impovareaza fiscalitatea sau le ingreuneaza existenta alegatorilor, mai ales luata acum, cu doua luni inainte de campania electorala, face ca liberalii sa scada drastic in sondajele de opinie si in intentiile de vot.

Ceea ce s-a intamplat ieri, cu balbaiala celor de la varful Finantelor, unul asumandu-si un proiect, celalalt spunand ca nici nu l-a citit si nici gura nu-i miroase a usturoi, nu inseamna decat ca o intentie de simplificare a legislatiei fiscale, care a ajuns prematur in presa, fara a fi pregatita si explicata populatiei mai intai, a ajuns sa fie abandonata la ordin politic. Pentru ca nu ne indoim ca daca ar fi fost de capul lor, „tehnocratii” s-ar fi tinut de orice masura ar fi considerat ei ca este buna sau ca va aduce un plus la bugetul tarii.

Ce e de facut?

Mai nimic. Masurile de impovarare fiscala se vor lua oricum, daca nu acum cel mai tarziu dupa alegeri. Ideea masurilor este sa simplifice legislatia dar si sa scoata la lumina acele modalitati prin care salariatii erau platiti ca si pfa pentru a fenta impozitele. Cei cu profesii liberale – atentie, vi se pregateste ceva: puteti sa va cautati serviciu la ce taxe va vor impune cei de la Finante la un moment dat…

Atentie insa – tehnocratii nu sunt altceva decat un guvern politic aflat la cheremul lui Johannis si al gastii de la Bruxelles coordonata de Ciolos. Toata joaca de-a tehnocratia si-a primit, daca mai era nevoie, o palma zilele acestea cand tehnocratii s-au aratat de fapt in comportament ca sunt politicieni.

Mai sunt trei luni si va vor chema din nou la vot. Am spus si o mai spunem – absenteismul ar fi singura sansa care ne mai ramane sa tragem un semnal de alarma actualei clase politice. Altfel, vei fi din nou manipulat, pacalit, mintit, prostit.

Share.

Despre Autor

Un comentariu

  1. Eugen Dinca pe

    Minciuna are intr-adevar picioare scurte dar multe exact ca in imaginea cu omida de la finante 🙁

Lasa un raspuns

13 − twelve =