Exista o realitate arhicunoscuta la nivel de administratie publica, mediu investitional si societate: rar mai gasesti un functionar public care sa semneze vreun document care presupune atribuirea unui contract pe bani publici intrucat DNA a creat un sentiment de frica generalizata in randul angajatilor de la stat. Astfel, chiar daca o procedura este facuta cu respectarea tuturor legilor si normelor, functionarii publici tergiverseaza sau refuza semnarea documentatiilor pentru ca sa nu fie ulterior acuzati ca au favorizat firma castigatoare. Toata lumea stie acest lucru, este o realitate evidenta, iar lupa anti-coruptie are si repercursiuni nedorite de nimeni, nici macar de catre cei care au declansat-o, cum ar fi, intre altele, blocarea investitiilor publice.

Exact despre acest lucru a vorbit recent Victor Ponta, prilej pentru adversarii politici de a-l ataca fatis. Redam declaratia politica a lui Catalin Predoiu, preluata de stiripesurse.ro si apoi vom identifica tehnica de manipulare folosita si va vom explica de ce o foloseste aici presedintele PNL Bucuresti:

Un alt argument fals pe care îl vedem prezentat de fostul premier Ponta este că anticorupţia opreşte investiţiile, pentru că nimeni nu mai semnează. Bine că a semnat Ponta Memorandumul Rompetrol prin care a iertat o companie straină de sute de milioane. Să vedem cu cât și de unde va creşte contul fundaţiei fostului premier făcut pentru cooperarea estică„.

Asadar, avem o afirmatie de-a lui Ponta care este imediat contracarata de Predoiu, dar cum? Nu cu argumente care sa probeze contrariul celor afirmate ci cu o tehnica de manipulare binecunoscuta politicienilor romani: atacul la persoana. Predoiu nu se refera la cele declarate de fostul premier ci ii replica cu o acuzatie privind ceva care nu are legatura cu subiectul discutat ci cu persoana lui Victor Ponta. Mai mult, pentru ca nici consilierii de comunicare ai PNL nu stau degeaba, insereaza o aluzie la un memorandum semnat de Ponta, lasand sa se inteleaga ca stie mai multe si il acuza totodata voalat pe social-democrat de faptul ca fundatia pe care tocmai a infiintat-o va fi finantata din bani proveniti de la compania mentionata. Nu o spune cu subiect si predicat, ci lasa sa se inteleaga acest lucru prin intermediul unei intrebari retorice.

Ceea ce face Predoiu se numeste „atac la persoana”, asa cum spuneam mai sus, iar tehnica este folosita atunci cand suntem pusi in dificultate de o afirmatie a cuiva si pentru ca nu stim cum sa argumentam impotriva acelei afirmatii, atacam persoana care a emis-o, incercand sa o decredibilizam in ochii opiniei publice. Probabil ca totusi potentialul premier al Romaniei din vremea cand Johannis il plimba pe acesta pe la mitingurile electorale prezentandu-l astfel, ar trebui sa fie intrebat in legatura cu opinia domniei sale referitoare la afirmatia lui Victor Ponta, intrucat subiectul intereseaza opinia publica si mediul de afaceri. Numai ca aceasta intrebare nu o poate pune decat Victor Ponta, daca are interesul…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

six + 18 =