Nimic. Sau aproape nimic. De fapt, ungurii nu au cum sa sarbatoreasca faptul ca au pierdut in Primul Razboi Mondial importante teritorii pe care le cotropisera cu ani buni inainte. De aceea, in nostalgia vremurilor de atunci, hortistii zilelor noastre au emis o atentionare pentru toti diplomatii maghiari de pe teritoriul Romaniei pentru a nu participa la sarbatorile dedicate Zilei Nationale a Romaniei care celebreaza Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Au dreptate hortistii unguri ai zilelor noastre?

Miklós Horthy, fostul amiral si regent maghiar, autorul moral al genocidului romanilor din Transilvania de Nord din anii de dupa Dictatul de la Viena din 1940, a ramas, fara indoiala, unul dintre eroii maghiarimii moderne care inca jinduieste la ocuparea prin orice mijloace, de la cele diplomatice la cele politice, a Ardealului.

Fara indoiala ca Peter Szijjarto, ministrul maghiar de externe, este un admirator al lui Miklós Horthy si viseaza si el cu ochii deschisi la ocuparea Transilvaniei de catre unguri; altfel nu ne putem explica de ce a interzis diplomatilor maghiari sa participe la festivitatile prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei. Nu ca ar fi murit diplomatii romani fara participarea maghiarilor, dar nici nu ar fi ramas cu bucatele in gat de „fericire” la vederea lor.

Probabil ca ungurii au dreptate, din punctul lor de vedere – de ce sa participi la ceremoniile care aniverseaza pierderea de catre Imperiul Austro-ungar a unor teritorii insemnate? Perfect!

Acum vine insa partea cea frumoasa si intrebarea de 100 de puncte…

Vor fi in stare oficialii romani sa emita astfel de atentionari de Ziua ungariei sau a maghiarilor de pretutindeni?

ungaria are trei mari sarbatori nationale (nu le ajungea una singura, la ei e cumva un fel de „fara numar” la toate, de la sarbatori nationale la nesimtire si tupeu hortist) – 20 august (considerata Ziua Nationala), 15 martie (comemorarea Revolutiei de la 1848, data la care Parlamentul maghiar a decis acapararea Ardealului si alipirea la ungaria) si 23 octombrie cand ungurii comemoreaza revolutia de la 1956 (un mare fas anti-sovietic).

Cele trei sarbatori vor prilejui tot atatea ocazii pentru oficialii romani (care vor fi in functie anul viitor) de a raspunde ungariei cu aceeasi moneda – interzicerea participarii diplomatilor romani la sarbatorile specifice de pe teritoriul tarii vecine. Asa cum ei au interzis maghiarilor sa ia parte la aniversarea pierderii de catre unguri a Ardealului, la fel consideram ca nici noi nu putem participa la sarbatorirea alipirii Ardealului la ungaria. Sau poate gresim noi…

In concluzie

Pentru noi ungurii au adoptat o decizie corecta si au dovedit macar ca nu sunt fatarnici. Isi doresc Ardealul cu orice pret si ii supara orice aniversare a bucuriei romanesti a reintregirii Tarii. Pentru asta nu putem decat sa le spunem – respect!

Daca vor raspunde romanii cu aceeasi moneda? Nu…suntem un popor prea diplomat pentru a proceda astfel. Pe de alta parte, ungurii ne-ar putea considera atat slabi, cat si ipocriti.

In orice caz, speram sa nu vedem picior de diplomat roman la receptiile ungurilor de zilele lor nationale. Nu de alta, dar ne-am dovedi nu numai ipocriti ci si mamaligari…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

fifteen + seventeen =