Prin anii ’90, atunci cand neo-comunistii se instalasera confortabil la putere in urma loviturii de stat numita pentru manualele de istorie si posteritate „revolutie”, demnitarii romani capatasera o apetenta pentru cultul personalitatii, pe care il preluasera de la Ceausescu. Astfel, incepand cu premierul si terminand cu demnitarii de rang inferior, toti abuzau de masinile cu girofar, de sepepisti, de coloanele de politisti de pe traseu si de orice avantaj in materie de securitate personala. Cu cat aveai mai multi sepepisti, pentru tine si pentru familia ta, unii care sa se prefaca de zor ca te protejeaza, altii sa iti duca nevasta la cumparaturi, sa ii care plasa cu zarzavaturi sau sa o „distreze” cat tu erai plecat, cu atat erai mai important si mai impozant.

Ceausescu nu a murit – traieste in fiecare presedinte si demnitar al statului roman!

Acele vremuri, care trebuiau sa apuna demult odata cu executarea cuplului prezidential in Decembrie ’89, nu au disparut de fapt niciodata. Anul acesta, in aprilie, un cetatean bucurestean filma urmatoarea scena de la balconul locuintei sale:

Johannila, cum ii spune autorul filmarii presedintelui, pleaca acasa cu un alai de tip „fanariot”, cu masinile de politie si de SPP facandu-i loc in trafic printre soferii care claxonau in semn de protest si ii aratau degetul mijlociu in sus, in semn de „respect”. Johannila se grabea sa ajunga acasa la Sibiu dupa o saptamana „epuizanta”, asa cum sunt de regula saptamanile lui Johannis dupa ce se intoarce din lungile sale vacante; nu stia nici el la care din cele sapte case pe care le avea la momentul realizarii filmarii urma sa ajunga insa cu siguranta ca nu putea sta la rand cu prostimea care indura in fiecare zi calvarul traficului din Capitala si nu numai.

Sepepistii cu metehne de securisti de Directia 5

A nu se confunda cu trupa cu acelasi nume, Directia a 5-a a Securitatii Statului era un departament care se ocupa cu paza cuplului prezidential si a demnitarilor statului roman. Astfel, Directia V, departament numit oficial Securitate si Garda, este predecesorul SPP-ului actual, avand aceleasi atributii si, din pacate, aceleasi metehne.

Sa te fereasca Dumnezeu pe vremea comunismului sa vrei sa te apropii fara voie de cuplul prezidential, ca te aruncau securistii la zece metri in spate, acolo unde te preluau altii si te bagau imediat in duba pentru a te „ancheta” pret de cateva ore; ulterior erai preluat de alte structuri care te mai tineau o zi-doua dupa caz in „anchete” si ulterior iti trecea cheful de a te apropia de Ceausesti, fie ca doreai sa le inmanezi o petitie sau sa ii feliciti pentru „maretele realizari”.

Ieri, tovarasul Ciolos (si ii spunem tovaras „tehnocratului” din vina garzii sale si nu din cauza convingerilor sale politice) a gasit de cuviinta sa isi faca un pic de imagine (se apropie alegerile, nu?) si sa mearga la #Colectiv pentru a pune niste flori si sa aprinda niscaiva lumanari. Fara doar si poate, avea si de ce – urmare a „incidentului” sau a „atentatului terorist” (punem ambele versiuni vehiculate de presa pentru ca onor Procuratura nu a catadicsit sa rezolve cazul intr-un an de zile), tovarasul Ciolos a acces la putere unde a lancezit un an de zile, cu posibilitatea prelungirii pe termen nedefinit daca prostimea va pune botul ca de obicei la „bunul simt” al premierului.

In momentul in care o jurnalista de la Antena 3 (de ce oare trebuia sa fie tocmai de la aceasta televiziune???) s-a apropiat si i-a pus microfonul in fata tovarasului, un securist a aruncat-o in spate si i-a spus rastit acesteia ca tovarasul „nu venise acolo pentru declaratii”. Intrucat jurnalista a protestat, tovarasul a catadicsit sa se intoarca si, in loc sa admonesteze pe securist pentru comportamentul avut, a admonestat-o tot pe jurnalista! Imaginile cu jurnalista agresata de securistii din garda lui Ciolos graiesc de la sine si pot fi analizate si vizionate de catre oricine.

Ipocrizia unui tovaras premier

In urma cu cateva zile acelasi Ciolos preciza intr-un interviu ca jandarmii care au agresat pe manifestantii de la mitingul pentru Unirea Romaniei cu Republica Moldova au exagerat, desi au exista provocari si de partea manifestantilor. Prin aceasta declaratie premierul incerca atat sa ia apararea structurilor de securitate din subordinea ministrului de interne cat si sa isi faca o imagine favorabila, intr-o incercare de a impaca atat capra celor care acuzau jandarmii de exces de zel cat si varza din capul celor care inca mai cred in bunele intentii ale acestui specimen care se auto-intituleaza premier.

Ipocrizia lui nu a durat multa vreme – pus el insusi in mijlocul unor astfel de evenimente, premierul nu a catadicsit sa aduca macar vorba despre un eventual exces de zel al sepepistilor din garda sa, el blamand exclusiv comportamentul „agresiv” al jurnalistei care ii solicita un interviu.

Cine doreste sa il asasineze pe Ciolos?

Faptul ca o jurnalista a unei televiziuni a putut fi agresata de catre sepepistii din garda lui Ciolos la un asemenea mod, poate insemna doua lucruri: unu – sepepistii lui Ciolos au aceleasi metehne pe care le aveau securistii din Directia a 5-a (imposibil, la un asemenea premier „de bun simt”, gorilele sa nu stie sa spuna frumos „da-te, fa, la o parte!”) sau doi – aceiasi sepepisti au informatii privind eventuale atentate care se pregatesc la adresa vietii sau integritatii corporale a premierului (mai plauzibil, avand in vedere modul in care tehnocratii au guvernat tara).

In concluzie, comportamentul ofiterilor SPP din garda premierului nu poate fi justificat decat de o informatie pe care aceasta structura (de altfel pusa foarte bine la punct din punct de vedere informativ) ar avea-o referitor la un risc la adresa vietii premierului. Cu alte cuvinte, pui la punct un astfel de dispozitiv de protectie, dur, cu un comportament agresiv chiar si cu jurnalistii care doresc sa ii ia premierului un interviu, atunci cand stii ca viata premierului este in pericol!

Ce informatii detin oare structurile informative ale SPP? Cine doreste sa atenteze la viata premierului?

S-o fi saturat oare acest popor de ipocrizia lui Ciolos si s-au gasit anumiti „tineri frumosi si liberi” dar si „nebuni” care sa isi doreasca sa scape poporul de un astfel de specimen? S-or fi saturat cei care au iesit si acum un an pe strazi pentru a demonstra impotriva clasei politice de incompententa tehnocratilor si doresc acum sa il faca martir pe Ciolos?

Ce stie SPP si nu ne spune? De ce trebuie Ciolos pazit la o asemenea maniera?

Intrebare de final si un sfat

Daca jurnalistii care vor sa se apropie de Ciolos sunt bruscati intr-un asemenea mod, realizati ce vi s-ar intampla voua, simpli cititori, care va aflati dintr-un motiv oarecare in preajma premierului, daca va suna telefonul si doriti sa il scoateti din buzunar?

Noi va sfatuim pe toti cei care doriti sa protestati intr-un mod oarecare impotriva modului in care Ciolos guverneaza aceasta tara sa va limitati la a posta opinii pertinente si la obiect pe retelele de socializare sau comentarii la articolele de pe site-urile de profil. Evitati sa va adresati direct tovarasului si mai ales, nu faceti miscari bruste in zona in care se afla premierul – riscati de la a fi bruscati, impinsi, loviti sau chiar retinuti de garda acestuia pana la…Doamne fereste, ca nu vrem sa ne imaginam!

Precizare: Noi speram sa nu fie nimeni atat de nebun incat sa faca o asemenea nefacuta si ne exprimam cu aceasta ocazie speranta ca toate misiunile SPP vor fi linistite iar vietile demnitarilor in afara oricarui pericol. Un pic de bun simt nu ar strica totusi…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

3 + eight =