A fi functionar public nu inseamna sa nu mai ai dreptul sa iti exprimi ideile in afara cadrului institutional. Un exemplu in acest sens il constituie Marian Godina, politistul de la rutiera, cel care a ajuns celebru nu atat datorita activitatii sau ideilor exprimate in cadrul institutional ci mai ales pentru ca are o activitate sustinuta pe pagina de Facebook si chiar si o activitate publicistica remarcabila, cartea sa, „Flash-uri din sens opus” reprezentand un succes.

De ce insa functionarilor publici li se interzice sa vorbeasca „in nume personal” si cand se face delimitarea „opiniilor personale” de cele „institutionale”? Cand poti sa spui ca un functionar public vorbeste institutional si cand poti sa spui ca vorbeste „in nume personal”?

Functionarul public – animal institutional sau animal social?

Sa nu uitam ca si Godina a trecut prin numeroase neplaceri cauzate de sefii care ii interzisesera la un moment dat sa mai scrie pe contul sau, acesta chiar dezvaluind amenintarile si injuriile sefului de inspectorat la adresa sa. Totusi, a continuat sa isi expuna opiniile si sa relateze intamplarile unui simplu politist de la rutiera, fara sa tina cont de toate actiunile menite a-l descuraja.

De ce s-ar opune institutiile la libertatea exprimarii opiniilor de catre functionarii publici?

Simplu – pentru ca nu mai pot sa controleze atat de bine situatia in cazul unor actiuni individuale de comunicare ale unor functionari publici. Asa cum a facut, de pilda, seful Corpului de Control al Guvernului pe contul sau de Facebook, unde a scris, imediat dupa cutremurul de acum cateva nopti:

Daca acest cutremur ar fi fost un exercitiu privind pregatirea pentru un mare cutremur, acesta tocmai a esuat, in aspecte elementare: informarea publicului, coordonarea rapida a reactiei.

Avea dreptate. Guvernul dormea, institutiile dormeau, televiziunile dormeau. In mod normal, instantaneu se intrerupea transmisia tv si se anunta amplitudinea cutremurului si eventualele distrugeri/pagube provocate, plus sfaturi privind comportamentul in caz de cutremur. Nu ca aceste sfaturi ar mai fi contat in caz de cutremur major, dar romanii sunt mai sensibili imediat dupa un eveniment de acest gen si baga altfel la cap… Esec total al institutiilor publice si al mass-media romanesti!

Ulterior a venit si „pumnul in gura” din partea sefului sau direct, Dacian Ciolos, care si-a trimis purtatorul de cuvant sa informeze opinia publica cum ca:

Valentin Mircea a vorbit in nume personal, acesta nu este si pozitia Guvernului. Guvernul a analizat recent care este raspunsul autoritatilor la un cutremur cu consecinte deosebite, raportul a fost prezentat in Guvern si apoi public, impreuna cu concluziile si masurile necesare pentru siguranta populatiei.

Pai Valentin Mircea, omul, are anumite opinii. Credeti ca Valentin Mircea, functionarul public, are altele? Daca omul este un animal social sia re dreptul sa dea din gura, atunci functionarul public, ca „animal institutional” nu are acest drept?

Manipularea opiniei publice

Suntem inselati de catre institutiile statului sa credem ca cei care ocupa o pozitie publica au doua tipuri de opinii -una personala si alta institutionala. Fals!

E clar ca daca acum il trimiti pe Mircea la vanatoare de vinovati in urma lipsei de reactie a autoritatilor in urma cutremurului, acesta ii va gasi pe cei indicati in postare de pe Facebook, adica pe cei care conduc institutiile publice care au competenta in ceea ce priveste interventia in caz de urgenta. Dar, daca ii pui pumnul in gura, Valentin Mircea, functionarul, va executa ordinele tale, Ciolos, asa cum doresti. Asta pentru ca Valentin Mircea nu e Marian Godina, iar primul, spre deosebire de ultimul, a dat repede fuguta la contul de Facebook si a sters postarea cu pricina, aratand nu numai ca i s-a bagat pumnul in gura de catre premier dar si ca i s-a facut intre timp operatie de extirpare a coloanei vertebrale institutionale…

Din cand in cand apar asa numitii whistle-blowers

Astia ar fi niste „nebuni”, precum Marian Godina, care dezvaluie informatii privind activitati ilegale, incorecte sau lipsita de etica ale institutiilor din care fac parte. Valentin Mircea a fost unul din ei. Acum e un marunt functionar care, fara coloana vertebrala, se taraie lipindu-se de ziduri pe holurile Guvernului.

Ciolos, ai punctat decisiv – ai 1-0! Ai bagat gunoiul institutional (lipsa de reactie a autoritatilor) sub presul de la palatul Victoria. La urmatorul cutremur major, daca te-o mai prinde dracul in functie, te egaleaza, din pacate, soarta romanilor care vor muri sub daramaturi din cauza incompetentei unora pe care tu acum i-ai protejat.

Sa-ti fie rusine!

Sursa foto: bloomberg.com

Share.

Despre Autor

Un comentariu

  1. Daca acest cutremur ar fi fost un exercitiu privind pregatirea pentru un mare cutremur, acesta tocmai a esuat, in aspecte elementare: informarea publicului, coordonarea rapida a reactiei.

    DE AICI A VENIT REACTIA!

    sigur ai citit fraza fara ochelari? pentru ca ar fi trebuit sa realizezi ca acel cutremur A FOST PROVOCAT!

Lasa un raspuns

nine − one =