Disclaimer: acest articol de bazeaza pe informatii obtinute din surse deschise. Niciun agent SPP nu si-a dezvaluit metodele in a proteja pe presedintele Romaniei. Articolul nu se doreste a identifica bresele din securitatea sefului statului roman ci de a dezvalui manipularea opiniei publice orchestrata de fostul presedinte atunci cand a declarat ca MAFIA dorea sa il asasineze.

Basescu reloaded

In campania prezidentiala din 2004, pe final, Basescu joaca o sceneta cu Stolojan, in care falseaza doua lacrimi de crocodil pe fundal de „draga Stolo” menite a uda cateva zeci de mii de batiste ale alegatorilor ce aveau sa se buluceasca in doar cateva zile sa il voteze masiv pe cel care era ordonat, pardon, destinat sa devina presedintele jucator al romanilor.

Metoda auto-victimizarii a avut un super-efect la prostime, poporul devenind peste noapte basist, profund marcat de suferinta celui care parea atat de sincer ca si-a pierdut candidatul la presedintie fix inainte de alegeri. Nu stia, prostimea, ca presedintele Romaniei fusese desemnat mai de mult…

Din punct de vedere psihologic manipularea opiniei publice a functionat si pentru ca suntem inclinati sa tinem cu cei mai slabi, cu cei care pornesc oarecum cu sansa a doua, sa favorizam daca vreti pe David in lupta cu Goliat.

Basescu s-a intors. De aceasta data, aflat (deja) in campanie electorala pentru alegerile din toamna, fostul presedinte joaca din nou cartea auto-victimizarii si, intr-o sceneta inspirata jumatate de moartea lui Kennedy, ultimul presedinte american asasinat la Dallas in 1963, si jumatate de moartea celor doi luptatori anti-mafia in Italia, Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, asasinati de catre mafie in 1992, a declarat ieri la un post tv ca atunci cand isi exercita mandatul, grupari mafiote puneau la cale asasinarea sa si rapirea uneia dintre fete.

Efectul manipularii prin auto-victimizare

Basescu este un tip simplu, direct, dar extrem de sofisticat atunci cand vine vorba de manipularea politica, iar aceste declaratii nu sunt altceva decat o incercare disperata, inainte de alegerile din decembrie, de a mai castiga ceva voturi in plus pentru a accede cu partidul sau, PMP, in Parlament. Basescu urmareste prin aceste declaratii sa atraga compasiunea publicului, care ar trebui sa empatizeze cu fostul presedinte si sa fie de partea lui din doua motive: primul, pentru ca tinem cu cei slabi, neajutorati si Basescu, la fel ca si in sceneta cu „draga Stolo” pare un nevinovat in comparatie cu gruparile mafiote care, culmea, dom-ne, pusesera la cale asasinarea lui si al doilea motiv, pentru ca aceasta declaratie se doreste a-l plasa pe un piedestal in lupta anti-mafie. Ti-l si imaginezi pe „marinar” cum lupta el zilnic cu gruparile mafiote care doreau din acest motiv sa il asasineze. Ce mai, Cattani din La Piovra era mic copil!

Manipularea isi produce efect doar daca nu realizam ca acest scenariu cu mafiotii care il asasineaza pe presedint, este atat de usor de pus in practica pentru mafioti incat daca si-ar fi pus cineva asa ceva in cap chiar ar fi facut-o!

Protectia presedintelui Romaniei

Activitatea este repartizata in sarcina SPP, Serviciul de Protectie si Paza, un fel de Secret Service al Romaniei, daca e sa facem comparatie cu mai cunoscutii americani. Serviciul are competente extinse privind protectia demnitarilor, specificate in Lg. 191/1998.

De la inceput spunem ca nu exista protectie 100%, dar ofiterii SPP fac tot posibilul ca riscurile la adresa demnitarilor protejati sa tinda catre 0%. Uneori exagereaza cu masurile de protectie si scot din birouri de la sefi la femeia de serviciu care incearca sa il apere de multime cu matura si farasul. De exemplu, la ultima „baie de multime” a lui Johannis, efectuata cu ocazia manifestatiilor ce au prilejuit lovitura de stat din Romania anului 2015 si au permis inlaturarea la presiunea strazii a guvernului Ponta cu guvernul „tehnocratilor” lui Ciolos, dispozitivul presedintelui Romaniei numara, dupa parerea unor jurnalisti specializati, un numar de 30 de ofiteri si subofiteri coordonati personal in teren de sefii SPP si anume generalul Lucian Pahontu (numit inca de la inceputurile mandatului lui Basescu), generalul Gabriel Cretu (adus de Pahontu si promovat in functia de prim-adjunct al sefului SPP) si generalul Cristian Cioc (seful Sectiunii 1 a SPP, nelipsit de langa Basescu de la absolut nicio deplasare a acestuia in teren). Credeti ca prezenta sefilor SPP ar fi descurajat vreun aventurier sa incerce sa faca (inca) vreo nefacuta in Romania? Nu! Este mai usor de penetrat dispozitivul SPP decat pare la prima vedere, iar prezenta sefilor structurii in teren, pe timpul desfasurarii actiunii de protectie propriu zise, sefi mai obisnuiti cu birocratia decat cu actiunea, nu face decat sa birocratizeze si modalitatea in care ofiterii si subofiterii serviciului actioneaza in caz de pericol.

Mafioti vs. sepepisti – cum sa asasinezi un presedinte?

Sa ne imaginam ca gruparea mafiota X dorea sa il asasineze pe Basescu, asa cum pretinde fostul presedinte. Credeti ca le-ar fi fost dificil „baietilor” sa comita un atentat? Nicidecum.

Punctele vulnerabile ale dispozitivului SPP (pe vremea cand asigura protectia lui Basescu)

  • imposibilitatea de a cenzura actiunile lui Basescu – fiecare presedinte este informat, la inceput de mandat, cu privire la modalitatea in care activitatile de protectie specifice intervin peste libertatile sale si nu se discuta in termeni de genul „domnule presedinte, nu aveti voie sa…” pentru ca nu asa se pune problema, ci in termeni de „domnule presedinte, daca iesiti din zona recomandarilor noastre de securitate, va rugam sa va asumati in scris aici…”. In caz contrar, Parchetul Militar abia asteapta sa ancheteze intreg serviciul de protectie daca isi rupe demnitarul vreun deget intr-un accident de circulatie. A! Chiar s-a intamplat, nu? Noroc ca semnase Basescu hartia aia cum ca isi asuma conducerea autoturismului ala de s-a auzit ca s-a dat peste cap cu el… Apropos – stiti ce usor este sa tamponezi frontal cu o masina de teren un Logan si sa omori soferul si pasagera? Intrebati-l pe Huidu care a facut asta cu un Mercedes ML….
  • spontaneitatea si lipsa de predictibilitate a fostului presedinte – Basescu era omul care daca voia sa opreasca o coloana de protectie sa coboare in lanul de porumb sau la prima benzinarie pe autostrada, o facea. Nu mai punem la socoteala spontaneitatea cu care ii venea sa coboare mereu din limuzina prezidentiala si sa faca bai de multime, uneori pe la vreo adunare campeneasca, plina de oameni mai treji sau mai beti… In aceste situatii nu mai era timp de cules informatii inainte de misiune sau de analizat traseul, asa cum se face in mod normal ci actionai, ca agent de protectie, la fel de spontan si te adaptai din mers situatiei. Stiti ce usor se ajunge cu prilejul unei astfel de situatii langa presedinte sub pretextul ca doresti sa iti spui pasurile sau sa ciocnesti un pahar de tuica cu el? Intrebati-l pe Faur Isaia, cel care i-a aruncat in barba lui Emil Constantinescu continutul unei calimare cu cerneala – imaginati-va orice alta substanta aflata in acel recipient sau posibilitatea ca  Faur Isaia sa fi avut la el orice fel de arma alba letala (pe fanaticii ISIS, degraba purtatori de centuri cu explozibil ii scoateam din calcul, deocamdata)…
  • prezenta unor sefi neoperativi la actiunile operative – generalul Pahontu este genul de militar care stie bine ce inseamna in armata sa arati acele 5 minute ca muncesti (sau ca esti destept); nu era chip, de exemplu, la Revelion, sa nu stea langa presedinte atunci cand acesta din urma isi rostea celebrul discurs sau cand dadea pe gat prima sticla de sampanie din Noul An. Prezenta unui birocrat in imediata vecinatatea a „obiectivului” nu numai ca ar fi ingreunat interventia celor cu adevarat abilitati sa il protejeze pe presedinte in caz ca ar fi fost vizat de vreun atac, dar ar fi birocratizat extrem de mult din punct de vedere ierarhic ordinele care s-ar fi dat in caz de pericol, el, teoretic, putand sa intervina oricand peste ordinele inferiorilor in grad chiar daca nu participa activ la dispozitivul de protectie. In acele situatii nu ar fi fost nimic mai mult decat un civil care dicteaza ordine militare subordonatilor – cu tot respectul dar experienta lui Pahontu nu mai excela de multa vreme in domeniul militar ci in domeniul relational. Pentru ca…auto-promovare… Stiti cat de usor se pierd batalii atunci cand civilii intervin birocratic peste experienta celor din teren? Intrebati orice ofiter SPP sau din structurile operative ale Ministerului de Interne. Apropos, ati vazut unde au dus ordinele lui Gabriel Oprea…?

La toate aceste puncte slabe se mai adauga unul: „nebunia” unui eventual atacator determinat cu adevarat sa il ucida pe presedinte.

Asasinate reusite – Keneddy, Falcone, Borsellino (cele care l-au inspirat sa debiteze ineptia pe Basescu)

Dispozitivul SPP nu este menit sa asigure protectia 100% – astfel, daca acesta reuseste sa asigure, pe zone de protectie si desfasurari inelare, protectia obiectivului, in plus amplasand si observatori si lunetisti catarati pe blocurile din jur si se bazeaza pe informatiile culese de sectiunea proprie de informatii plus pe informatiile furnizate de structurile MAI si de catre SRI inainte de orice misiune, totusi nu are cum sa asigure protectie impotriva unei grupari determinate sa isi indeplineasca scopul, daca si-ar pune in gand un asemenea scop.

Falcone si Borsellino, cei doi luptatori italieni anti-mafia, au fost asasinati primul in urma unei explozii a unui dispozitiv amplasat sub soseaua pe care se deplasa judecatorul in masina blindata cu aproximativ 160 km/h, explozia pulverizand si dislocand practic totul pe o raza impresionanta, iar al doilea in urma exploziei unei masini in care fusese pusa o cantitate de 100 kg de dinamita si explozibil plastic, explozia ucigand cinci din membrii escortei sale. Cunoasteti vreun serviciu secret din lume care sa verifice traseul pe care urmeaza a se deplasa presedintele tarii cu caini detectori de explozibil fix inainte de deplasarea demnitarului? Noi nu si nici nu ne imaginam pe bravii ofiteri SPP ca ar face-o pe toata lungimea traseului Bucuresti – Sibiu cand pleaca „neamtul” acasa de joi pana marti…

Kennedy a fost asasinat de lunetisti care au tras focuri precise in directia sa si a masinii cu care se deplasa in Dallas. Va imaginati ca sepepistii au cumva forte care sa verifice fiecare punct/bloc/geam unde s-ar putea amplasa un lunetist pe o raza de 1 km (cat are efectul omorator o pusca cu luneta decenta)? Nu exista asa ceva si ar fi si deplasat sa iei asemenea masuri…

In toate cele trei cazuri care l-au inspirat pe Basescu agentii de paza erau antrenati si determinati sa apere viata demnitarilor si in toate cele trei cazuri „mafiotii” au reusit ceea ce Basescu ne transmite ca au incercat sa puna in practica si la noi. Il crede cineva pe fostul presedinte?

Concluzie

Daca cineva isi doreste cu adevarat moartea presedintelui oricarui stat si are la dispozitie mijloacele sa isi puna in practica dorinta, va reusi sa o faca, indiferent ca langa presedintele a carui asasinare se doreste se afla nu numai Pahontu si Cretu ci si mamele mamelor lui Pahontu si Cretu (cu tot respectul pentru bunicile ofiterilor SPP).

Minciuna presedintelui Romaniei nu poate fi combatuta altfel decat printr-o demonstratie ca cea din prezentul articol. Din pacate, legea informatiilor clasificate impiedica orice investigatie jurnalistica in acest caz. Nimeni nu poate divulga daca intr-adevar Basescu a fost vizat de un complot impotriva sa ori a aberat, la fel ca si in alte dati, sau a manipulat opinia publica prin auto-victimizare, la fel ca in celelalte dati.

In rest, un indemn pentru cei care se pregateau sa il compatimeasca pe Basescu si sa ii ridice lui si sepepistilor un piedestal pe care sa ii catere in urma „evitarii atentatului”: sa nu credeti aceste minciuni. Daca o grupare mafiota (nu vorbim aici de parnaiasi marunti sau de mafia de la ANRP, deh) isi dorea cu adevarat sa scape poporul roman de Basescu, ar fi facut-o. Nimeni insa nu a dus la capat un asemenea gand nu pentru ca ar fi fost SPP-ul atat de eficient ci pentru ca nu e nimeni atat de nebun sa creada ca va scapa cu viata sau cu bine, ca atentator sau ca initiator/instigator dupa un asasinat al unui presedinte. Iar cu martirii mai rar in Romania…

In loc de final

Politic Scam ureaza tuturor ofiterilor si subofiterilor SPP misiuni usoare si un grad cat mai mare de toleranta la mofturile demnitarilor pe care ii protejeaza. Pentru ca sepepistii din pacate sunt primii care realizeaza ca un sef de stat care nu este in stare sa isi care singur paltonul, nu are nici cum sa care in spate o tara intreaga…

 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

10 − 7 =