Mai vorbeam intr-un articol precedent despre ceea ce inseamna intoxicarea de presa, insa de dragul subiectului vom relua: o intoxicare se produce atunci cand un agent manipulator propaga o informatie falsa in mass-media si in spatiul public cu scopul de a obtine o anumita reactie/atitudine din partea publicului larg. De regula, in politica, intoxicarile au ca scop decredibilizarea actiunilor adversarilor si generarea unei opinii nefavorabile lor din partea electoratului.

Contextul in care se produce intoxicarea la care vom face astazi referire este urmatorul: lupta PSD-PNL pentru stabilirea numarului de tururi pentru alegerile locale 2016, in situatia in care un vot intr-un singur tur, asa cum isi doreste PSD, ar avantaja pe social-democrati care au cele mai multe primarii din tara si ar urma sa si le pastreze in marea lor majoritate, iar un vot in doua tururi ar mai rupe de la acestia unele localitati intre care, spera liberalii, si Capitala. Ambele tabere lupta pe toate fronturile pentru a obtine ceea ce vor, iar metodele de manipulare si tehnicile de negociere pe care le folosesc le-am prezentat zilnic pe Politic Scam.

Astazi a venit randul PSD sa loveasca in tabara adversa cu ce altceva decat cu o…intoxicare. S-a fabricat astfel, in culisele din Kiseleff, o informatie potrivit careia PSD ar fi fost de acord sa plece de la guvernare ulterior evenimentului din Colectiv si manifestatiilor de strada cu conditia ca liberalii sa nu schimbe legea electorala si sa lase votul la locale intr-un singur tur. Intoxicarea a fost propagata in presa prin intermediul unor articole publicate de analisti consacrati in ziare credibile care au fost ulterior preluate de site-urile de stiri, informatia ajungand acum sa aiba o credibilitate destul de mare, tocmai datorita propagarii ei prin intermediul unor media accesate si cu o probitate recunoscuta.

Ce castiga pesedistii prin aceasta intoxicare? Mai multe lucruri, intre care:

  • stirbesc reputatia PNL, partid aflat astazi la o cota de incredere foarte mare
  • modifica in mod considerabil perceptia opiniei publice in legatura cu jocurile politice murdare pe care le fac liberalii in culise
  • transmit un semnal potentialilor parteneri de negocieri ai PNL, in sensul ca acest partid nu este unul in care sa poti avea incredere intrucat una promit si alta fac.

De ce suntem siguri ca ceea ce a aruncat ca informatie in spatiul public PSD este o intoxicare? Intrucat cunoastem ca Victor Ponta nu a plecat de la Guvern in urma unor negocieri intre PSD si PNL, decizia fiind luata cvasi-independent de fostul premier si in al doilea rand pentru ca in urma protestelor de strada Victor Ponta nu avea de ce sa plece, presiunea strazii fiind nu pentru indepartarea Guvernului Ponta ci pentru schimbarea in totalitate a clasei politice si a modalitatii in care se face politica in Romania. Daca vreti, strada a avut un inamic impersonal si nu s-a indreptat impotriva unui anumit om, desi au inclus cateva nume in scandarile lor.

Demisia lui Ponta, ca de altfel si demisia lui Piedone au venit pur si simplu fara motiv. In primul caz, pentru ca strada nu iesise la proteste pentru ca sa dea jos Guvernul ci a fost manipulata in acest sens abia ulterior, iar in al doilea caz pentru ca Piedone nu a permis prin semnatura lui ca la Colectiv sa moara oameni sau sa se desfasoare activitati neautorizate, ci a semnat un aviz cum ca in acel spatiu se pot desfasura activitatile pentru care patronii Colectiv solicitasera autorizatie. Mai mult, nu Piedone a venit in control la club pentru a le cere spaga si a inchide ochii la nerespectarea legii privind protectia anti-incendiu, nu Piedone a permis in ziua concertului intrarea in locatia respectiva a mai mult de 80 de oameni cat permitea autorizatia, nu Piedone a tinut usile de evacuare partial inchise in seara concertului si nu Piedone a folosit artificii de exterior in interiorul locatiei. Dar asta o va stabili mai tarziu instanta de judecata, deocamdata unii il considera vinovat si emotia generata de moartea acelor tineri inca nu s-a stins, deci prea devreme nu vom asista la o decizie corecta in acest caz.

Situatia politica si sociala din Romania a devenit recent atat de complexa incat suntem absolut convinsi ca vom mai asista la lovituri sub centura in spatiul public pana cand lucrurile se vor aseza, odata cu incheierea celor doua randuri de alegeri – cele locale, din vara si cele parlamentare, din toamna.

Ramaneti conectati la Politic Scam, atat pe pagina noastra de Facebook cat si abonandu-va pentru a primi in timp real articolele noastre si va vom tine la curent cu tehnicile de manipulare folosite in spatiul public, le vom dezvalui si diseca zilnic, tocmai pentru ca voi, cititorii nostri, sa le identificati ulterior mai usor, la randul vostru, si pentru ca deciziile pe care le veti lua la urne sa le luati un pic mai in cunostinta de cauza.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

eight − 1 =