Declaratia pe sleau a lui Sepp Blatter, fostul presedinte FIFA, actual suspendat pentru cercetari intr-o cauza privind coruptia in fotbal, a socat nu prin metoda folosita pentru trucarea tragerilor la sorti in competitiile europene de fotbal ci prin seninatatea cu care acesta, din postura lui de fost conducator al fotbalului mondial, a recunoscut asemenea practici:

Bineinteles ca este posibil sa fie insemnate, prin incalzirea sau racirea lor. Nu se intampla la FIFA, dar am fost martor la trageri la sorti la nivel european unde s-a intamplat, dar niciodata la FIFA.

Bilele sunt puse in congelator inainte de tragere, la cea mai mica atingere se poate spune daca bilele sunt fierbinti sau reci. La atingere stii exact ce ai acolo.”

Bila calda – bila rece

Se zvonea de mult timp ca exista o asemena practica in randul oficialilor care organizau competitii fotbalistice – desi bilele erau puse in aceleasi urne, totusi, se dorea masluirea tragerilor la sorti astfel incat „favoritii” sa nu se intalneasca in fazele inferioare ale competitiei – cine si-ar fi dorit un Barcelona – Juventus in faza grupelor? Sau un Bayern – Real Madrid in „optimi”? De aceea, impartind bilele in „favoriti” si „outsideri” extrageai meciurile astfel incat favoritii sa nu pice intre ei – era suficient pentru aceasta sa iei o bila calda si una rece; altfel spus, pe „favoriti” ii bagai un pic in cuptorul cu microunde, in timp ce pe „outsideri” ii lasai un sfert de ora la congelator. La televizor nu-si dau seama fraierii, nu-i asa?

Rezultatul?

Spectacolul era asigurat, intrucat favoritii aveau sa se distreze si sa dea multe goluri outsiderilor, iar ulterior, cand se ajungea in fazele superioare, din nou, spectacolul era asigurat intrucat ramaneau in competitie doar favoritii. Iar audienta pentru fazele superioare ale Ligii Campionilor Europeni este…superioara celei pentru „optimi”, de exemplu.

Asadar, telespectatorul avea sa fie delectat cu meciuri super-tari in fazele superioare ale competitiilor, atunci cand numele echipelor aveau sa formeze si audienta, iar audienta mare rezulta in incasari mari din publicitate. Pentru ca, nu-i asa, un minut de publicitate la Real – Atletico, ajunse in finala Ligii Campionilor, a costat mult mai mult decat ar fi costat un minut de publicitate la Real cu orice echipa ametita care ar fi ajuns in finala printr-un noroc chior, venita din postura de „outsider” si netocata inca prin metoda tragerii la sorti.

Trebuie sa precizam ca „bila calda – bila rece” nu este singura metoda – mai sunt unele, in special cele care apeleaza la simturile tactile – poti simti caldura bilei pe care o atingi, dar si textura, de pilda – o bila cu anumite asperitati foarte fine si invizibile ochiului si camerei de filmat poate fi deosebita usor prin atingere de una perfect neteda.

Decizii trucate in sport

In afara de tragerile la sorti, sportul, cu balonul rotund, oval sau fara minge, permite o serie intreaga de trucaje: fie avem parte de sportivi dopati (asa cum a fost gasita intreaga echipa olimpica romana de kaiac – canoe), fie avem parte de decizii incorecte ale unor arbitri (penaltiuri neacordate, goluri marcate cu mana si validate, etc), fie avem parte de trucarea unor meciuri, prin complicitatea sportivilor sau arbitrilor, fie de decizii ale federatiilor care dezavantajeaza clar o echipa sau pe finantatorii ei. Apropos de ultima situatie, Mititelu a castigat in prima instanta procesul cu Federatia Romana de Fotbal care ar avea sa ii dea, dupa anumite calcule, pana la 200-250 de milioane de Euro celui caruia printr-o decizie care s-a dovedit deocamdata ca fiind incorecta, i-au dezafiliat clubul de fotbal pe care il finanta – Universitatea Craiova.

Cine este de vina?

Masluirile, meciurile trucate, dopajele, jocul la pariuri pe rezultatul unor meciuri, deciziile abuzive, toate, dar absolut toate au in comun un singur element: banii. Unde sunt bani multi (asa cum sunt in sport) sunt si interese mari si atunci fiecare vrea sa isi taie cate o felie cat mai mare din tort, cat mai rapid si prin mijloace nesportive. Si atunci, unii iau substante interzise, altii apeleaza la trucarea meciurilor, iar altii iau decizii unilaterale profitabile in detrimentul celorlalti. Singurii care au de platit suntem noi, telespectatorii, care sunt inselati ca vor urmari o intrecere sportiva, corecta cand de fapt se uita la o manipulare pusa in scena de catre antrenori, presedinti de cluburi, oficiali ai federatiei, jucatori.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

seventeen − eight =