Traian Basescu a declarat ca nu confirma dar nici nu respinge ipoteza conform careia isi inregistra toti partenerii de faradelegi in sediul Palatului Cotroceni. Aceasta este o modalitate delicata de a spune ca are intr-adevar inregistrarile respective, dar ca nu doreste sa spuna public ca le are, nici cu cine le are si nici din ce momente le are.

Stiati insa ca aceasta practica nu este una noua intre presedintii de stat sau de…State?

Precedentul Nixon – acesta isi inregistra absolut toate conversatiile din Biroul Oval – Casa Alba

Richard Nixon, unul dintre presedintii americani care au demisionat in timpul mandatului, avea acest obicei, de a-si inregistra conversatiile din Biroul Oval. Conform datelor istorice, in Februarie 1971 s-au instalat microfoane in Biroul Oval care erau „voice activated” spre deosebire de celelalte sisteme care erau „switch activated”. Cum ar veni, odata rostind ceva la Nixon in birou, sistemul inregistra totul, automat, fara sa mai fie nevoie sa apesi vreun buton sau altceva. In 1973, dupa doi ani de inregistrari, sistemul a fost…deconspirat, odata cu scandalul „Watergate”.

De ce facea asta Nixon?

In primul rand trebuie sa spunem ca nu era singurul presedinte care proceda astfel – toti presedintii dupa Roosvelt au procedat identic, doar ca aveau la dispozitie un buton pentru astfel de situatii in care ar fi dorit sa isi inregistreze interlocutorii, dintr-un motiv sau altul.

Se spune ca Nixon a dorit sa inregistreze absolut toate conversatiile pentru a le avea ca material de santaj impotriva celor care l-ar fi acuzat ulterior de orice (o teorie) sau pentru a-si demonstra patriotismul si a se apara in fata unor acuzatii nefondate ale mass-media (o alta teorie). E drept, atunci cand stii ca esti inregistrat, vorbesti mai atent, vorbesti pentru microfoane si pentru cei care asculta. Atunci cand stii ca esti singur cu interlocutorul si ca nimeni nu inregistreaza, te exprimi asa cum gandesti.

De la Nixon la Basescu

Basescu a luat-o pe urmele presedintilor americani (si-asa ii plac lui mult astia, americani) si s-ar fi apucat sa inregistreze tot ce misca in jurul lui in interiorul Palatului Cotroceni. Daca pana acum se zvoneste ca are doar inregistrari audio, nu baga nimeni mana in foc ca nu are si inregistrari video, facute la ceas de seara sau de dimineata, cand i se trezea lui cocosul (stim cu cine…).

Basescu s-a gandit ca ar fi o metoda buna sa isi inregistreze partenerii de discutii pentru a avea un material compromitator atunci cand vremea va veni… Dar este intr-adevar o metoda buna? Noi spunem ca nu, din mai multe puncte de vedere.

De la Nixon la Basescu sau…Penescu

Va amintiti care au fost probele forte impotriva fostului patron de la PIC si FC Arges, pe numele sau de dac, Penescu? Exact aceste inregistrari pe care anchetatorii le-au gasit la perchezitiile de la sediul societatilor lui si la cele domiciliare – omul se inregistra cum da spagi functionarilor publici tocmai ca sa ii poata santaja atunci cand acestia, Doamne fereste, i-ar fi cerut mai mult sau l-ar fi amenintat cu cine stie ce alte controale.

Ei bine, aceste probe l-au bagat pe Penescu in inchisoare si au adus condamnari si celor care apareau in acele inregistrari.

Nixon a patit un lucru similar – in momentul in care a izbucnit scandalul Watergate, inregistrarile facute de el insusi in Biroul Oval, desi au mai ramas inca aproximativ 700 de ore secretizate, au constituit probe impotriva acestuia. Presedintele a demisionat numai dupa ce a primit asigurari ca ii va fi acordata imunitate de catre presedintele care urma sa il inlocuiasca – Gerald Ford.

Basescu…a cazut si el precum musca in lapte in acest scandal al auto-interceptarilor si se pare ca procurorii il vor intreba si pe el de sanatate in ceea ce priveste aceste inregistrari. Ce se va alege de acestea, vom vedea in zilele urmatoare, dar e limpede ca a te inregistra in timp ce masluiesti dosare sau dai ordine abuzive subordonatilor este o solutie ciudata pe care nu reusim sa o intelegem.

Ce obtine Basescu in cazul in care se auto-detoneaza cu inregistrarile respective?

Pai, ce-ar putea obtine? Condamnarea lui Kovesi si a lui Coldea, cel mai probabil, dar si condamnarea lui – intrucat in scandalul dezvaluirilor lui Ghita procurorii s-au auto-sesizat, Basescu nu va putea sa beneficieze de prevederile privind auto-denuntul unor fapte penale ci doar de cele privind reducerea unor pedepse in cazul ajutarii organelor de ancheta in a le proba. Cum ar veni, daca acum, de exemplu, ar merge Basescu la Coldea, cu tehnica pe el (aparatura de inregistrare) si i-ar reaminti de vechile fapte de „vitejie” pentru ca confirma cele ce apar acum in inregistrari; aceste noi inregistrari, pe care le-ar face conform unui mandat judecatoresc, ar constitui probe si s-ar corobora cu alte probe, respectiv inregistrarile sale proprii.

Concluzie?

Dragi cititori – daca aveti de gand sa comiteti vreo fapta prevazuta de legea penala, fiti intelepti si nu va inregistrati singuri. Altfel…veti pati precum Nixon, Penescu sau…Basescu!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

1 × 5 =