Am lansat Politic Scam acum 5 luni cu gandul de a dezvalui tehnicile de manipulare din politica, societate, mass-media si business; nu veti gasi pe site-ul nostru stiri generaliste sau opinii ale analistilor decat in masura in care au legatura sau constituie ele insele metode de manipulare – in rest, daca cineva sau ceva manipuleaza, il regasiti cel mai probabil si la noi. De aceea, pe Politic Scam se regasesc personaje precum Johannis, Ciolos, Ponta, Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Liviu Dragnea, Nicusor Dan, Mugur Isarescu, etc, partide (PNL, PSD, UNPR, PRU, PMP, etc), ministere de forta ale statului (MAI, MApN, etc), institutii (SRI, SPP, BNR, etc) sau ambasade (SUA). Rar intalnim exceptii in sensul in care vreun politician, partid sau institutie sa nu foloseasca tehnici de manipulare.

Am facut aceasta introducere pentru a intelege ca tot ceea ce scriem pe Politic Scam este o opinie obiectiva din punct de vedere al tehnicilor de manipulare aplicate; totul este explicat dupa manual, fiind disecate personajul sau institutia care foloseste acea tehnica, scopul folosirii, modalitatea in care o lanseaza in spatiul public si efectele manipularii – deseori prezentam si tehnicile de anti-manipulare si spunem cititorilor cum sa nu te lasi manipulat de o opinie sau informatie de un anumit tip vehiculate in saptiul public.

Astazi ne propusesem sa prezentam cu totul si cu totul altceva, dar urmare a ecourilor articolului nostru de ieri si a comentariilor cititorilor (unele dintre ele nu au fost publicate din cauza limbajului sau a opiniilor exprimate pe langa subiect) suntem nevoiti sa prezentam o anumita situatie de tip manipulativ in care poporul roman a fost atras treptat, cu un anumit scop: polarizarea si radicalizarea societatii romanesti.

Ba, voi sunteti cu rusii!

Cea mai eronata si deranjanta opinie pe care am identificat-o in comentariile unor cititori (cu tot respectul pentru ca sunt cititorii nostri) sau prieteni de pe retelele de socializare (big like!) este o acuzatie gratuita: „ba, voi sunteti cu rusii!”. Motivul pentru care eram cu rusii, in acceptiunea acestora, era simplu: nu eram cu americanii! Adica, prezentam slabiciunile unui „scut anti-racheta” despre care deontologii, specialistii si analistii ne spuneau ca ne apara de Rusia, inducandu-ne in eroare si manipuland opinia publica intr-un anumit sens. Intentia noastra de a dezvalui adevarul in legatura cu scutul a fost vazuta de o serie de cititori drept o opinie pro-rusa si de aici au inceput sa curga acuzatiile de opinie pro-rusa la adresa Politic Scam. Nu este prima data cand se intampla asta si vorbim aici de un efect de auto-manipulare prin selectarea surselor de informatie: inclusiv cand oamenilor li se prezinta adevarul, ei prefera sa ramana ancorati in opinia lor initiala, ocolind sau respingand categoric alte surse de informatie, asa cum am aratat intr-un articol precedent pe tema expunerii selective la informatii. Cu alte cuvinte, daca suntem pro-americani, vom respinge a priori orice opinie care nu este de acord cu linia trasata de Ambasada SUA la Bucuresti; de aceea, varianta prezentata de Politic Scam, varianta corecta de altfel, asa cum rezulta si din declaratia secretarului general NATO, care a precizat ca „scutul anti-racheta” care in opinia multora ne apara de Rusia, nu este de fapt capabil de asa ceva. Asta dupa ce o zi intreaga am polemizat cu cititorii care ne intrebau la ce nivel zboara rachetele rusesti si cate focoase intra intr-o ogiva nucleara pentru a ne demonstra cum o sa distruga „scutul” american rachetele rusesti, parca pentru a ne face in ciuda…

Polarizarea si radicalizarea societatii romanesti

Suntem mai putin toleranti. O constatam zilnic pe Politic Scam atunci cand un articol in care demontam opinia ca scutul ne protejeaza de rusi ne-a atras acuzatia ca suntem „pro-rusi” iar un articol in care facem un calcul matematic cum ca lumina din seara de Inviere nu are cum sa ajunga la cele 18.000 de lacasuri de cult ne-a atras acuzatia de „atei”;  o vedem in viata de zi cu zi, atunci cand daca iti exprimi o opinie impotriva liberalilor atunci sigur esti „comunist” iar daca iti exprimi opinia impotriva pesedistilor atunci esti „cu pedelistii aia care ne-au furat tara”; o vedem in emisiunile tip talk-show in care au inceput sa se incaiere precum in pat niste „doamne de societate”, altminteri foarte evlavioase. Mai ziceau unii „verzi” in anii ’40: nu esti cu noi, esti impotriva noastra! Oare traim din nou acele vremuri? Se pare ca da, din punct de vedere al polarizarii si radicalizarii societatii romanesti:

Ne-am radicalizat. Nu tii cu steaua? Atunci esti „caine rosu”! Da-i si omoara-l!

Ne-am radicalizat. Nu esti liberal? Atunci esti „comunist”! Da-i si alunga-l din tara!

Ne-am radicalizat. Nu scrii bine despre biserica? Atunci esti ateu! Da-i si blesteama-l!

Ne-am radicalizat. Nu esti pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului? Atunci esti cu islamistii! Da-i foc!

Ne-am radicalizat. Nu esti cu americanii? Atunci esti cu rusii! Da-i cu comentarii idioate!

Ba, voi ati auzit de Romania?

Avem o intrebare pentru toti cei care s-au americanizat sau au devenit rusofili si arunca cu acuzatii: ba, voi ati auzit de poporul roman? Ati auzit de Romania? Va suna cunoscute?

Chiar trebuie ca toate opiniile din aceasta tara sa adere la un curent pro sau contra americanilor, pro sau contra liberalilor, pro sau contra unei opinii conturate la nivel social? Nu mai avem dreptul la opinii personale? Nu mai avem dreptul sa ne sustinem poporul, neamul, patria?

Pericolul polarizarii si radicalizarii societatii romanesti

In weekend gazduim un articol din seria „tehnici de manipulare in negociere”; ultimul prezinta o tehnica de manipulare des intalnita: tehnica falsei alegeri. Atunci cand cineva doreste sa evite o anumita conditie pe care vrei sa i-o pui, te manipuleaza prezentandu-ti doua variante, cu una dintre ele care pare mai avantajoasa: „deci, vreti sa terminam lucrarea in trei luni sau in patru?” Tu poate ai fi vrut in maxim o luna, dar, vazand optiunile alegi cea mai avantajoasa varianta pentru tine, trei luni, ramanand si cu impresia ca ai facut o negociere buna pentru ca le-ai impus un termen mai scurt. Este o falsa alegere si o falsa negociere, de fapt nu alegi nimic, esti manipulat catre o anumita varianta: alegi raul cel mai mic. De cele mai multe ori, raul cel mai mic face soricul cel mai gros dupa ce a fost ales, dar asta e alta poveste si tine de un alt articol al nostru…

Identic, in societatea romaneasca, paralizata de radicalism, ni se impun alegeri ce vizeaza de fapt identificarea raului cel mai mic: intre Johannis si Ponta poporul roman a ales raul cel mai mic; intre americani si rusi poporul roman a ales raul cel mai mic; intre PNL si PSD poporul roman este indemnat sa aleaga raul cel mai mic, si tot asa…

Foloseste cuiva toata aceasta polarizare si radicalizare?

Bineinteles – divide et impera! Inainte era mai bine pentru imperator sa faramiteze in cat mai multe factiuni o entitate sociala, acum si-au dat seama ca e mai ieftin sa divizezi doar in doua – sa luam de pilda politica. Americanii, chipurile, au ajuns la un inalt stadiu de democratie: au doar doua partide mari, democrat si republican. La fiecare ciclu sau maxim la doua cicluri, acestea se rotesc intre ele la conducerea federatiei. Pare ca poporul american are o libertate de alegere – oare asa e? Nu cumva si de data aceasta, referindu-ne la alegerile prezidentiale, se va indemna la un vot pentru „raul cel mai mic” intre miliardarul Trump si Hillary Clinton?

In Romania ne indreptam spre aceeasi situatie – polarizarea politicii romanesti a dus la existenta a doua mari partide, PSD si PNL, care vor creste sau vor „inghiti” prin alianta formatiunile mai mici. Ce faci insa cand politicienii din ambele tabere au fost demonstrati ca fiind corupti sau au fost dovediti ca nu ii intereseaza bunastarea alegatorilor? Ce faci cand si partidele mici sunt infiintate sau populate de politicieni cu probleme penale sau de moralitate?

Indemn

Nu va lasati manipulati de oferte false! Nu va mai lasati dusi cu valul opiniei sociale! Incepeti sa ganditi! Incepeti sa va puneti intrebari! Cititi! Deschideti ochii!

Fiti mai intelegatori! Fiti mai toleranti!

Extremismul se naste din intoleranta, polarizarea opiniilor si radicalizarea societatii si indivizilor!

Sursa foto: standforpeace.org.uk

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

12 + nineteen =