Context

Aflat in vizita in SUA, dupa intalnirea cu Joseph Biden, Dacian Ciolos a facut o scurta declaratie de presa, din care spicuim:

Avem o foaie de parcurs unde Statele Unite o să ne sprijine pentru a dezvolta instrumente financiare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru a dezvolta calitatea managementului companiilor de stat.

Cum dezvolta deja americanii „calitatea managementului institutiilor publice romanesti”

Pentru cei care nu stiu (si sunt destul de multi care nu stiu) sau pentru cei care se fac ca nu inteleg ce se intampla, explicam un pic situatia influentei americane in Romania, la nivelul institutiilor de stat care conteaza, in special cele de forta – MAI, Ministerul Justitiei (parchete, judecatorii, directii), Servicii, etc.

Anual exista un buget, alocat prin intermediul Ambasadei SUA la Bucuresti, buget care este destinat unor actiuni de lobby mascate sub forma unor activitati de…dezvoltare a calitatii managementului unor institutii de stat. Pe scurt, se finanteaza cursuri si ativitati de team building sau de perfectionare intr-un anumit domeniu, pe cheltuiala exclusiva a americanilor in beneficiul institutiilor de stat din Romania. Treaba pare ok la prima vedere – cine nu si-ar dori ca managerii sau anumiti ofiteri selectati sa urmeze cursuri de perfectionare gratuite? La prima vedere spunem, pentru ca la o privire mai atenta, observam ca in aceste deplasari trans-oceanice se deplaseaza anumiti politisti, procurori si judecatori, uneori in grupuri mixte (in excursie doar nu mai trebuie sa se tina cont de separarea puterilor in stat, nu?) si invata metodele americane de ancheta si documentare a activitatii infractionale. Bineinteles, se leaga prietenii, se evalueaza calitatea oamenilor si se…recruteaza anumiti participanti la programele de perfectionare in vederea unor activitati viitoare.

Ulterior, americanii fac un lobby destul de puternic cat sa mentina/promoveze in functii publice cheie pe toti cei recrutati si care si-au demonstrat deja competentele si o anumita afinitate in cadrul acestor programe.

Nu am fost destul de expliciti?

Dupa ce ne-au acceptat in NATO, americanii s-au instalat in Romania foarte confortabil: au evaluat politicienii si si-au asigurat oameni in pozitii cheie (vezi episodul cu Zgonea, presedintele Camerei deputatilor, care a fost vizitat de catre ambasadorul SUA fix cand voiau colegii din Parlament sa-l dea jos), si-au mutat trupele si echipamentul militar in tara noastra, transformandu-ne in tinte pentru orice inamic al SUA (Rusia, Iran, ISIS, etc), si-au atras de partea lor oamenii aflati in pozitii cheie in cadrul institutiilor de forta (MAI, parchete, judecatorii, servicii secrete) iar acum americanii vor sa isi puna oamenii lor si la companiile romanesti de stat.

Abia asteptam sa vedem cine vor conduce companiile romanesti care apartin statului sau in care statul inca mai are actiuni – Posta Romana, CNADNR, Cuprumin, Loteria Nationala, etc.

Cioara vopsita

Pentru a indulci uneori situatia reala, neagra, oamenii obisnuiesc sa o vopseasca in culori mai calde, vii – in loc sa spunem „a murit” spunem „a trecut in nefiinta” sau „a plecat dintre noi”; in loc sa spunem „sunt somer, n-am un leu in buzunar”, spunem „sunt intre doua joburi”; in loc sa spunem ca „suntem in prapastie din punct de vedere economic” spunem „economia se afla intr-o situatie delicata” si exemplele pot continua. Se cheama ca folosim un eufemism, asta pentru a modifica pozitiv perceptia asupra situatiei reale.

La fel si Ciolos acum, in loc sa spuna „vor veni americanii sa isi impuna oamenii la conducerea companiilor romanesti de stat” a vopsit cioara si a spus, eufemistic: „vor veni americanii sa ne ajute sa dezvoltam managementul…”.

Asa-i ca deja vedeti viata in culori mai roz?

P.S. Ne vedem pe 4 Iulie la artificii in Herastrau de Ziua Nationala! 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

4 × 3 =