Era un banc sec intr-o vreme…bancul din titlu. Nu l-am reprodus mot-a-mot, tocmai pentru a nu oripila (si mai mult) cititorii nostri, dar realitatea asta este – de inarmat ne inarmam (dovada cele 1,6 miliarde de Euro cheltuiti pe arme la finalul anului trecut), dar scuturi…

Unde ni se arata ca scutul anti-racheta este inutil…

Unii ar putea pune recentele declaratii ale vice-premierului rus Dmitri Rogozin pe seama mult hulitei propagande rusesti, destul de activa in ultima vreme: „noile rachete balistice intercontinentale dezvoltate de Rusia sunt capabile sa depaseasca orice scut anti-racheta”!

Am mai scris pe aceasta tema imediat dupa activarea scutului anti-racheta de la Deveselu. Atunci demonstram ca cele „39 de lovituri anti-racheta” pe care le laudau pro-americanii cum ca ar putea fi dezvoltate de catre acest scut sunt insuficiente impotriva arsenalului rusesc.

De la activarea acestui scut si pana acum, atat partea americana cat si partea ruseasca, s-au contrazis in declaratii – primii se jura ca nu au de gand sa foloseasca scutul respectiv decat ca element defensiv pentru a proteja Europa de eventualele atacuri care ar veni dinspre IRAN (wtf???), in timp ce rusii ii acuza pe americani ca scutul anti-racheta este un sistem capabil sa trimita focoase nucleare pe teritoriul Rusiei si ca este o provocare la adresa lor.

Adevarul nu il cunosc decat liderii celor doua super-puteri – foarte posibil ca scutul sa poata fi folosit ofensiv, cum spun rusii, dar nu credem ca cineva ar fi atat de inconstient incat sa incerce sa atace Rusia la ea acasa, nici macar in era amenintarii nucleare.

Dacii aveau sabii, da’…

…nu mai are cine sa le tina in mana. Armata Romaniei a ajuns acum sa numere mai putin de 70.000 de angajati, dintre care vreo 50.000 stiu si cum sa tina „sabia” in mana. Ca o comparatie, in ’90 armata numara 300.000 de oameni. Desigur, acum sunt doar militari profesionisti in componenta armatei, dar, la o adica, pe campul de batalie, glontul nu stie cata scoala ai – iti trece prin cap fie ca ai studiat tu doua facultati si stii trei limbi straine, fie ca abia stii cum sa lustruiesti dormitorul cu periuta de dinti si sa te plimbi cu valiza pe sub paturi.

In orice caz, „sabii” avem – productia de armament a Romaniei poate sustine fara probleme o armata de cateva ori mai numeroasa. Produse sunt, cumparatori nu prea pentru armele romanesti, si nu pentru ca ar avea vreun defect sau nu te-ai putea baza pe ele in caz de razboi, ci pentru ca in general tranzactiile cu armament sunt rezervate celor doua mari super-puteri – America si Rusia. Ceilalti producatori (scoatem din calcul evreii, cu ei e alta poveste) se aleg cu firimiturile.

Scuturi…scula!

Scutul de la Deveselu? Un…”scutec” mai degraba. Un sistem care face parte din orice alt calcul si nu din calculele apararii Romaniei.

Apropos – oare de ce nu avea nici dracu’ nimic cu noi, iar dupa activarea scutului deodata am devenit dusmanii Rusiei si a altor state cu convingeri pro-americane?

Raspunsul?

Pentru cei care nu sunteti familiarizati cu tehnicile de manipulare, prezentam pe scurt tehnica „creeaza artifical o problema – ofera tot tu o rezolvare”, identificata chiar de catre un american!

Noam Chomsky, un filosof si politolog american care s-a decis sa vorbeasca americanilor despre cum sunt manipulati acestia de catre stat, a prezentat cele zece reguli ale manipularii in Decalogul Manipularii. Regula a doua spune – in anumite cazuri, statul creeaza artificial probleme pentru a oferi apoi solutii la acestea!

Simplu? Desigur! Americanii isi doreau aici un avanpost pentru trupele lor, din motive ce nu doresc sa ni le comunice (inca). Pentru asta, au inventat o problema (amenintarea nucleara iraniana) si au decis sa ne ofere si o solutie (construirea unui scut anti-racheta). Perfect! Cu singura precizare ca, daca iranienii si-ar fi dorit sa arunce peste granita lor prima racheta nucleara, o aruncau in curtea evreilor, cel mai probabil. Cu europenii nu au nimic…

Rezultatul? Americanii ne-au oferit si solutia problemei artificiale, iar acum, la amenintarile Rusiei la adresa scutului anti-racheta, vor escalada cursa inarmarii pe pamant romanesc. Vanzarile de armament vor prospera, fondurile destinate inarmarii vor creste, iar cei doi mari vanzatori de armament is vor vedea sacii in caruta.

Apropos – premiere Grindeanu! Nu uita sa dai 2% din PIB  armatei…acus tre’ sa cumparam alte avioane second-hand de la americani, ai uitat? Ca doar nu si le-or trimite la fier vechi dupa 20 de ani de exploatare, ce dracu’?

Share.

Despre Autor

2 comentarii

  1. Va salut! As aprecia daca ati putea sa-mi dati o lista cu cartile sau articolele lui Noam Chomsky care v-au atras. M-ar interesa si bibliografia care sta in spatele rubricii cu manipularea in negocieri, si aceste articole mi-au trezit intereseul. O seara placuta!

    • Ne vom face timp sa publicam un articol detaliat in care prezentam materialele pe care le folosim in identificarea metodelor de manipulare.
      Respect!

Lasa un raspuns

twenty + sixteen =