Ati vazut MATRIX?

Filmul… Stiti faza cu pastila albastra si pastila rosie? Neo, personajul principal trebuie sa faca o alegere intre a lua pastila albastra, cea care l-ar fi lasat sa traiasca in continuare in realitatea manipulata, in visul fabricat de catre Matrix, in timp ce pastila rosie ii oferea sansa de a se trezi la realitatea adevarata, de a vedea lumea asa cum e ea, de a lupta impotriva sistemului care acaparase intreaga omenire.

Neo a ales pastila rosie. Cititi acest articol doar daca vreti sa luati la randul vostru pastila rosie si sa va treziti la realitatea adevarata.

Aderarea la NATO

Romania a aderat la NATO in 2004, dupa 14 ani de tatonari, incercari, negocieri, compromisuri si sondaje de opinie care aratau dorinta uriasa a romanilor de a intra in aceasta alianta militara. Pentru cine nu cunoaste cronologia aderarii Romaniei la NATO, recomand aceasta postare Mediafax. Veti fi uimiti poate sa constatati ca primele demersuri pentru dialog cu structurile acestei aliante militare au fost initiate de unii dintre autorii loviturii de stat denumita „Revolutie” pentru posteritate si pentru manualele de istorie – Ion Iliescu si Petre Roman. O numim si noi „Revolutie” pentru ca, din pacate, acesta este termenul consacrat. De reusit sa integreze Romania in NATO a reusit-o Adrian Natase in 2004, dupa ce in 1997 ne pacalisera americanii ca vom fi primiti dar ne-au refuzat, chipurile, la opozitia unor alte tari membre. Cam cum fac acum cu Schengen, motivul fiind acela al unui santaj politic pe anumite decizii cheie la nivel european, dar asta e o alta poveste…

2004

Acesta este momentul in care Romania, dupa indelungi milogiri la Inalta Poarta (milogiri la propriu, nu la figurat), a fost acceptata in alianta militara care chipurile actioneaza dupa principiul muschetarilor: toti pentru unul si unul pentru toti. Acesta este si momentul in care SUA, cel mai mare contributor la NATO si totodata depozitarul Tratatului Aliantei, a inceput sa isi puna serios amprenta pe treburile interne din tara noastra. Initial pentru a intari securitatea militara, a granitelor, dar ulterior, treptat, acestia s-au implicat mai mult pentru a elimina coruptia, pentru a reforma aparatul de stat, serviciile de informatii, departamentele procuraturii, ale justitiei si acum s-a ajuns si la clasa politica. In acest moment, ambasadorul SUA actioneaza exact asa cum vedeti: transmite directii, aproba manifestarile de strada si rasturnarea unor guverne neprietene, trage de urechi cate un sef de Senat care nu executa ordinele, cheama la Ambasada Comisiile Juridice ale celor doua Camere atunci cand este de initiat vreo lege mai sensibila, mustruluieste zdravan parlamentarii atunci cand voteaza altfel (in special in chestiuni ce tin de imunitati) si lista poate continua. Este exact asa cum ar trebui de fapt sa se comporte un stapan in tara lui… Ia stai putin…dar parca era a noastra, nu?

Decalogul manipularii NATO 

Ceea ce se intampla in acest moment in Romania si in Europa se intampla conform tuturor celor 10 reguli ale Decalogului manipularii lui Noam Chomsky – un american, by the way… Le luam pe rand:

  1. Distrage atentia

NATO a declarat unilateral razboi rece Rusiei, imediat dupa ce Putin a luat inapoi cadoul oferit Ucrainei de Hrusciov – Crimeea. Razboiul rece este menit a distrage atentia romanilor de la motivul adevarat al prezentei americanilor in zona – influenta geopolitica si economica. Ni se spune: va punem scutul anti-racheta pentru a fi protejati de orice atac al rusilor. De ce ne-ar fi atacat rusii pe noi si ce ar fi avut de impartit cu noi, doar americanii o stiu…

2. Creeaza o amenintare falsa pentru a oferi solutia

Rusia a fost dintotdeauna o amenintare falsa, la fel ca si Ungaria, la fel ca si orice alt inamic care ne-ar ataca peste noapte. Ni se creeaza o problema falsa pentru ca sa ni se ofere o solutie: Rusia va ataca Romania daca noi nu amplasam scutul anti-racheta. Liderii nostri, manipulati, au spus yes, Sir, iar acum la Deveselu troneaza ditamai scutul anti-racheta! Care, fie vorba intre noi, numai protectie nu ofera ci face din tara noastra o tinta.

3. Pregateste din timp situatiile dificile pentru popor

Desigur ca vor veni situatii dificile iar Rusia nu inghite asa usor un scut anti-racheta la granita sa de Vest. De aceea, probabil ca vor fi si din partea lor masuri iar noi, ca si frontiera Estica a NATO si a UE, vom avea de trecut prin situatii dificile. Poate nu se va pune problema unui razboi, unui conflict armat, dar, asa cum istoria ne invata, o criza a rachetelor nucleare, asa cum a fost criza rachetelor din Cuba pe vremea lui J.F. Kennedy, se poate repeta oricand, iar sentimentul ca poti fi atacat in orice moment este poate mai apasator decat razboiul insusi.

4. Obtine de la popor acordul pentru situatiile dificile din viitor

Si inca cum! Americanii se asigura, prin tot ceea ce fac, ca liderii Romaniei nu le vor pune probleme in a accepta orice solicitare militara, economica sau de alta natura. Acordul liderilor, intr-o tara in care poporul nu a existat aproape deloc in ceea ce priveste deciziile semnificative, este arhi-suficient. Ca un exemplu despre faptul ca vointa poporului nu conteaza pentru liderii lui, in Octombrie 1998, in timp ce la Cotroceni domnea Emil Constantinescu („Tapul”, cum a ramas el in istorie), Parlamentul a votat aprobarea survolului spatiului aerian romanesc de catre avioanele de lupta ale NATO  in timpul misiunilor de bombardare a Iugoslaviei, desi poporul roman s-a opus acestei decizii – ne aveam cu sarbii ca fratii, nu doream ca americanii sa le arunce bombe peste orase. Nu a contat, cum nu conteaza nici acum. Liderii iau decizii, liderii trebuie avuti in mana.

5. Foloseste in discursul public un limbaj specific adresarii copiilor

Aceasta metoda ne arunca inapoi in copilarie, atunci cand la gradinita doamna educatoare ne spunea sa stam cuminti pe scaunasele acelea de plastic. Acum, seful NATO vine si ne spune cum si cat sa ne inarmam, de unde sa cumparam armele, cati militari sa mai angajam, ce buget sa se aloce apararii in fiecare an si fel de fel de indicatii, care mai de care mai pretioase. Cuminti, stam pe scaunelele de plus de la Palatul Victoria sau de la Cotroceni, dam din cap aprobator la „tovarasa educatoare” si luam notite, ascultatori.

6. Fa apel la exemple emotionale

NATO si liderii americani au folosit mereu aceasta tactica. Atunci cand George Bush a venit in Romania in 2002 a inceput discursul cu „As we started speaking, a rainbow appeared. God is smiling on us today. I’m proud to stand in this great square and to bring the good wishes of the American people” si a incheiat cu acel faimos „We love the fact that you love freedom. May God bless you and your families. May God bless Romania. And may God bless America”. Acum ni se vorbeste de la nivelul ambasadei dar si al altor institutii despre „democratic values”, „Romania can become a regional power”, „You are above other countries like Germany, Poland or Czech Republic”, etc., etc., etc.

7. Pastreaza populatia intr-o stare de ignoranta

Poporul trebuie sa stie ca Rusia ii este dusman si ca USA ii sunt prieteni. Atat. Restul calculelor geo-politice nu ne sunt necesare. Crede si nu cerceta, cum ar fi spus acum cateva sute de ani Inchizitia.

8. Lipseste poporul de mijloace coerente si corecte de informare

Asa cum am mai scris, la ce ne foloseste noua sa stim cine castiga alegerile primare din Statele Unite? La nimic, doar ca fiecare emisiune, grupaj de stiri sau talk-show pe tema aceasta face sa creasca soft-powerul american. Trebuie sa ne iubim si sa ne intelegem stapanul, asa el va lua deciziile mai usor.

9. Indu un spirit de turma

Ati vazut cum functioneaza Alianta? La ordin: hai cu noi la razboi! Nu conteaza ca a fost atacat sau nu unul din state, deja Romania participa cu trupe peste tot in lume, acolo unde sunt implicati americanii in vreun conflict armat.

10. Indu poporului ideea ca nu este manipulat

Aceasta strategie se realizeaza prin folosirea unor mijloace de informare nationale. Poate ca atunci cand iese ambasadorul SUA cu vreo declaratie, sau seful NATO, poate sa nasca o oarecare opozitie in randul opiniei publice. Dar atunci cand mesajele dorite sunt transmise prin posturile romanesti de televiziune, de radio, de catre liderii tarii sau de catre moderatorii preferati de catre telespectatori, deja nu mai crezi ca esti manipulat, iei decizia care se ia ca atare si te supui.

Cam asta. Daca ati luat pastila rosie si ati ajuns cu cititul pana aici, este bine. Daca nu, de la caz la caz, probabil ca stati prin vreo carciuma cu prietenii sa beti cele 44 de pahare, tot e azi traditia, sau povestiti cu fetele ce flori si cadouri ati primit de 8 Martie…

E amara realitatea, asa e?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

2 × 5 =