Nu vorbim aici numai de adulti ci si de copii – uneori, ca parinti, nu ii mai putem dezlipi din fata televizorului. Ca adulti, ati observat, avem un comportament identic: seara, oricat de obositi am fi, deschidem televizorul si nu il mai inchidem nici macar cand se termina Las Fierbinti ci il butonam pana se termina reclamele de la Sinupret-raceala si gripa sau Neumarkt-o bere pentru cei puternici si ne ia somnul in fata lui.

Care este explicatia? De ce dezvoltam, ca oameni, o dependenta de micul ecran?

La un moment dat, doi psihologi au realizat un studiu in care solicitau unor voluntari sa noteze in carnetel, la anumite momente ale zilei, ce faceau si ce stare psihica resimteau – experimentul a demonstrat ca atunci cand adultii priveau la televizor aveau o stare de relaxare; dimpotriva, cand erau angrenati in vreo alta activitate, resimteau o oarecare stare de tensiune.

Privitul la televizor ne relaxeaza, dar nu numai atunci cand suntem pe canapea ci si atunci cand stam in picioare – nu are legatura cu pozitia corpului. Are legatura cu faptul ca televizorul actioneaza la fel ca un calmant: privitul la televizor ne ia gandurile de la problemele de zi cu zi si de aceea avem o tendinta de a amana cat mai mult sa il inchidem. Atunci cand suntem nevoiti sa o facem, ne revin gandurile despre problemele pe care le avem de rezolvat. Simplu.

Atat de simplu?

Nu! E si mai mult de atat. Un alt experiment a venit cu o explicatie care demonstreaza ce se intampla de fapt in corpul si creierul nostru atunci cand privim la televizor.

Ati observat cat de rapid se schimba planurile in televiziune, in special in timpul reclamelor, al filmelor de actiune sau chiar a desenelor animate pentru copii? Si cum altfel ar putea Rambo sa elimine 150 de inamici intr-o ora jumate sau Tom sa il prinda pe Jerry in doar 15 minute alergandu-l prin toata casa? Schimbarea rapida a planurilor (la cateva secunde) face ca ritmul cardiac sa scada – intervine ceea ce psihologii numesc „reflexul de orientare”. Vasele de sange din muschi se contracta in timp ce vasele de sange de la nivelul creierului se dilata: afluxul de sange spre creier este astfel marit, pentru ca sa ne adaptam atentia la noile cadre/imagini cat mai repede.

Reflexul de orientare ne induce acea stare de relaxare la nivelul corpului si s-a demonstrat ca, cu cat ecranul televizorului este mai mare (va plac noile televizoare FullHD sau SuperHD de 101 cm diagonala, nu? Dar cele 4k de 120cm?) si cu cat schimbarea cadrelor este mai rapida (in publicitate, de exemplu, are loc o schimbare de plan la fiecare 2-3 secunde, adica mult mai repede decat in realitate) cu atat reflexul de orientare este mai puternic.

Concluzie

Nu va mai certati copilul atunci cand nu il puteti dezlipi de televizor: nu este el de vina ci reflexul de orientare. La fel, daca seara va simtiti foarte obositi si cu toate acestea nu mai reusiti sa inchideti televizorul, ba mai mult, butonati telecomanda in nestire pana cand revedeti stirile de la ora 17 in reluare, nu sunteti voi cei vinovati, ci acelasi reflex de orientare care da dependenta si care va face sa va relaxati la fel precum orice alt calmant.

Manipularea mediatica se face nu numai prin talk-showuri in care sunt invitate anumite personaje si nici prin emisiuni care sa induca anumite concluzii din partea telespectatorilor ci se face si prin tehnici bine cunoscute de catre trusturile de presa si cei care lucreaza in publicitate: schimbarea rapida a cadrelor care iti declanseaza automat o stare de relaxare, de bine, de confort si care te tintuieste cu ochii in micul ecran pana in miez de noapte.

Sa aveti un week-end placut, atat cat a mai ramas din el!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

15 − twelve =