Deus otiosus – o expresie, un concept teologic folosit pentru a defini acei zei care s-au retras si nu ii mai intereseaza ce se intampla pe Pamant. Astfel, desi zeii ar trebui sa asculte rugaciunile oamenilor, sa identifice nedreptatea si sa pedepseasca pe cei care gresesc, deus otiosus sunt acei zei care si-au abandonat indatoririle, daca ne putem exprima asa.

Deus otiosus, asa cum bine cunosc specialistii in tehnici de manipulare politica dar nu numai, constituie insa si o metoda de manipulare pe care o folosesc de regula cei din Opozitie pentru a ataca pe cei aflati la Putere. Tehnica presupune identificarea unor greseli, unor delasari, unor abandonari ale indatoririlor pe care cei de la Putere le au fata de alegatori si prezentarea lor publicului larg pentru a demonstra ca „zeii” pe care i-au ales nu se tin de promisiunile din campaniile electorale, nu isi indeplinesc indatoririle pe care le au in functiile pe care le ocupa si nu se mai sunt interesati de binele comunitatii care le-a acordat increderea si votul in alegeri.

Miscarea Populara, formatiune politica ce este condusa de Traian Basescu, despre care v-am scris in repetate randuri ca este un politician abil ce stapaneste extrem de bine aceste tehnici de manipulare politica, a emis un comunicat de presa in care il descrie pe Klaus Johannis ca pe un Deus Otiosus, un zeu care si-a abandonat indatoririle si care se desfata departe de grijile poporului in paradisul din Florida:

România are un preşedinte surd și mut, dar şi absent de la cârma ţării. Fiind în vacanţă prelungită în America, departe de ţară, președintele Iohannis a uitat de obligaţiile şi îndatoririle generate de votul românilor din noiembrie 2014. Astăzi, 06 ianuarie 2016, are loc şedinţa de alegere a noii conduceri a CSM. Importanţa evenimentului impunea prezenţa preşedintelui ţării la conducerea şedinţei (…) În loc de a conduce personal şedinţa CSM, preşedintele Iohannis a delegat această obligaţie unui consilier prezidenţial. La şedinţele Consiliului European de la Bruxelles, preşedintele Iohannis (…) l-a delegat pe primul ministru Cioloș, deşi este clară diferenţa de legitimitate şi greutate politică între cei doi. Interesele României n-au avut prioritate în faţa concediului prelungit al preşedintelui Iohannis. În Republica Moldova se întâmplă evenimente politice care ar fi impus medierea României, a preşedintelui Iohannis. (…) Criza migranţilor din Uniunea Europeană a atins o nouă fază, după actele de violenţă cu care aceştia au terorizat în noaptea de Anul Nou femei şi adolescente germane. Cu toată Europa oripilată de aceste acte de barbarism, preşedintele Iohannis ar fi avut obligaţia să readucă în discuţie cotele de migranţi, înainte de a se trezi şi România în situaţii similare. În loc de prezenţa la cârma ţării, dl Iohannis trimite populaţiei, prin facebook, din îndepărtata Americă, salutări cordiale şi multe succese. Nu credem că pentru aşa ceva l-au votat românii.

Din postura lui de fost presedinte, Traian Basescu identifica excelent vulnerabilitatile presedintelui in functie si il ataca prin tehnica de manipulare deus otiosus reusind sa prezinte populatiei un Klaus Johannis care s-a retras din viata politica lasand tara de izbeliste exact in momentele cele mai importante. Si, am spune noi, ii reuseste de minune.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

3 × five =