Pentru cei neinformati sau dezinformati, intrebarea din titlul poate parea absurda ori li s-ar putea parea ca citesc un articol scris acum 6 luni… Nici una nici alta – intrebarea este de actualitate si articolul a fost scris astazi, 16.12.2016 – VA FI DONALD TRUMP NOUL PRESEDINTE AL SUA?

Alegerile prezidentiale din SUA

Alegerile s-au incheiat iar poporul american a votat in marea lui majoritate cu Hillary Clinton. Totusi, intrucat in America votul este mai complicat, castigatorul lor va fi desemnat in urma votului electorilor din cadrul Colegiului Electoral, acolo unde candidatii la functia suprema in stat au nevoie de 270 de voturi pentru a fi desemnati presedinti ai SUA.

Pe scurt, Hillary Clinton a obtinut 65,818,412 voturi in timp ce Donald Trump a obtinut 62,958,481 voturi „populare” cum li se spune („popular votes”). Intr-un sistem electoral ca in Romania, Hillary ar fi castigat detasat; totusi, America nu e Romania si nici iarna nu-i ca vara, sau invers – americanii nu isi aleg presedintele in urma votului popular ci in urma votului cu electori. De altfel, nu este prima data cand se intampla ca un anumit candidat sa castige votul popular in timp ce celalalt candidat sa castige votul electoral – in 2000, atunci cand se confruntau Al Gore (mai pacifist) cu George Bush Jr („retardul”, cum a fost el poreclit pentru gafele pe care le facea frecvent), iar America avea nevoie de un presedinte care sa inceapa razboiul si sa fie de acord cu ceea ce avea sa se intample peste numai 1 an de la momentul alegerilor, la 9/11, Al Gore a obtinut 50,999,897 voturi populare in timp ce Bush jr. 50,456,002; totusi, Bush a obtinut 271 de voturi electorale, proportional cu numarul electorilor din fiecare stat pe care si l-a adjudecat, in timp ce Al Gore doar 266, diferenta atunci facand-o California care „ofera” 55 de electori.

Prin urmare, votul popular conteaza doar la nivelul fiecarui stat in parte – cine castiga mai multe voturi populare intr-un stat, acel candidat isi adjudeca electorii. Fiecarui stat ii este desemnat un anumit numar de electori, de regula in functie de numarul de senatori si de reprezentanti in cadrul Congresului American pe care acel stat il are; acest numar poate varia de la 3, in cazul anumitor state, pana la 55 (in cazul Californiei, cel mai important stat american din acest punct de vedere).

Asadar, chiar daca Hillary a castigat, de exemplu, 10 state cu numar mic de electori, care i-ar fi oferit 30 de voturi electorale, Trump a castigat California, care dintr-un foc i-a acordat dreptul la 55 de electori. De aceea, votul popular conteaza mai putin in cazul alegerilor americane. Important pentru candidatii la prezidentiale este sa se focuseze pe castigarea alegerilor intr-un numar suficient de state care sa le acorde majoritatea numarului de electori din cei 538 pe care ii au in total statele americane.

Ai castigat alegerile intr-un stat? Pe sistemul „winner takes it all” electorii din acel stat iti „revin” si atunci poti sa te bazezi ca acestia te vor vota la votul care conteaza, votul electorilor din cadrul Colegiului Electoral American…sau nu?

Surpriza care i se pregateste lui Donald Trump

Intr-adevar, Trump a castigat dreptul la a avea la votul electoral, cel care va avea loc peste cateva zile (luni, 19 Decembrie) un numar suficient de electori care sa ii asigure presedintia Statelor Unite – 306, in timp ce Hillary a adunat abia 232 de electori. La votul electoral iti sunt necesare 270 de voturi electorale pentru a fi numit presedinte al SUA iar, dupa calculele hartiei, Trump depaseste aceasta limita cu 36 de voturi. Si totusi…electorii nu sunt roboti ci oameni, nu?

Ei bine, pentru prima data in istoria Statelor Unite, lui Donald Trump i se pregateste o mare surpriza – o tradare, pornita chiar din sanul Partidului Republican, cel care l-a si nominalizat pe Trump ca si candidat la sefia SUA. Tradarea ar consta in acordarea, de catre un important numar de electori republicani, a votului lor in favoarea candidatei democrate Hillary Clinton!

Este posibil? Perfect posibil, desi anumite state interzic electorilor sa voteze altfel decat pe candidatul partidului care i-a desemnat ca si electori. Totusi, asa cum am precizat, electorii sunt si ei oameni, citesc si ei manipularile din mass-media, unii se indoiesc ca Trump ar fi cea mai potrivita alegere pentru SUA si, mai mult, anumite state nu interzic electorilor sa voteze candidatul celuilalt partid.

Cum poate fi Donald Trump impiedicat sa ajunga cel de-al 45-lea presedinte american pe 20 Ianuarie 2017?

Prin acei „faithless electors” – in traducere libera, „electori care nu a incredere in candidatul partidului lor”; acestia sunt cei care, desi desemnati in cadrul Colegiului Electoral de catre un anumit partid, voteaza cu candidatul celuilalt partid – in cazul nostru, electorii republicani ar urma sa voteze cu Hillary. Simplu, nu?

De ce este extrem de posibil sa se intample asa ceva? Pai avem trei (sau chiar patru) motive care vin in sprijinul unui asemenea scenariu:

  • Donald Trump a fost tradat si inainte de votul popular din SUA de catre sustinatori importanti si membri marcanti ai Partidului Republican; candidat – candidat, dar omul e atat de „dus cu capul” cum s-au exprimat unii incat, dom-le, nu asculta ordinele care vin de la sistemul de partid, nemaivorbind aici de ordinele care, de regula, vin pe linie ierarhica la adresa presedintilor SUA, majoritatea din ei membri in tot felul de organizatii masonice. Asadar, nu ar fi decat inca o tradare care ar continua linia tradarilor din cadrul Partidului Republican – inca una pe altarul „democratiei” pe care ne-o tot propovaduiesc recentii stapani ai Romaniei de cand si-au amplasat scutul anti-racheta pe plaiurile mioritice…
  • Mass-media americane conventionale, de la CNN si pana la canalele de stiri locale, au manipulat extrem de tenace pe americani in timpul campaniei electorale si a alegerilor si continua sa o faca si acum; multi dintre cei care simpatizau cu partidul republican au inceput sa schimbe tabara din cauza modului in care miliardarul american a fost portretizat in jurnalele de stiri si in reportajele pe aceasta tema. Electorii sunt, la randul lor, oameni care se uita la aceleasi stiri manipulatoare ca orice alt american de rand – de ce nu ar vota asa cum au inceput sa gandeasca in urma minciunilor pe care le aud in fiecare zi despre Trump?
  • Nevoia urgenta a SUA de un razboi mondial – economia SUA este atat de fragila si atat de indatorata, iar deficitul intern creste atat de mult pe fiecare secunda ce trece (la modul propriu) incat SUA sunt disperate sa inceapa Cel de-al Treilea Razboi Mondial cat mai curand. Cu Hillary la Casa Alba ar fi fost simplu – ea ar fi continuat politica de razboi dusa de catre elita americana prin intermediul negrului pe care il postasera ca marioneta la sefia SUA. Hillary provine din sistem, este scolita de catre sistem, la fel ca si sotul ei, fostul presedinte american Bill Clinton, cel care era mai preocupat sa introduca trabuce in vaginul stagiarelor de la Casa Alba decat de bunul mers al economiei (vezi scandalul Monica Lewinski).

Bonus? Al patrulea motiv pentru a ne gandi la un asemenea scenariu – pentru un motiv sau altul, o clarvazatoare a lumii moderne (nu vorbim aici de Nostradamus sau de mayasi) a prezis ca cel de-al 44-lea presedinte american va fi un negru (un tigan, cum s-a exprimat ea in limba natala) si ca acesta va fi si ultimul, ulterior America intrand intr-un razboi civil.

Sa faci o asemenea predictie cu mult inainte ca Obama sa se gandeasca macar la faptul ca ar putea sa ajunga senatorul unei tari in care albii inca detin puterea, e destul de interesant. Mai interesant e faptul ca 85% dintre profetiile ei s-au dovedit a fi adevarate, intre care si recenta invazie a Europei de catre musulmani. Femeia a murit in 1996 si, din cate realizam, a prezis evenimente la 20 de ani distanta. Sa-l fi prezis si pe cel de acum?

Concluzia

America are nevoie de al Treilea Razboi Mondial. Votul popular l-a castigat Hillary, cea care ar fi continuat politica expansionista a Americii si ar fi declansat razboiul cu Rusia, in timp ce votul electorilor este pe cale sa il castige Trump.

America va intra intr-o criza politica si economica fara precedent in cazul in care Trump nu va fi ales presedinte si chiar daca va fi ales, vor fi mari sanse ca acesta sa fie subiectul unor atentate si a unor atacuri la adresa lui si a familiei acestuia, ceea ce va presupune ulterior declansarea unor violente fara precedent.

Sunt sanse ca America sa intre in razboi civil ACUM? Da, foarte mari – spiritele sunt extrem de incinse iar nervii sunt incordati la maxim, poporul american fiind si unul dintre cele mai inarmate de pe planeta; o statistica recenta a aratat ca, pentru prima data in istorie, numarul armelor detinute de catre populatie a depasit numarul populatiei (iar asta conform statisticilor oficiale, fara a numara si armele de pe piata neagra).

Ce bine ca la noi, in Romania, avem un presedinte extrem de inteligent, supranumit si „ficusul de la Cotroceni” pentru inteligenta sa, care sigur va sti sub ce birou sa se ascunda atunci cand situatia la nivel mondial o va lua razna! Sa ne traiesti, ba!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

nine + 15 =