Un adevar demonstrat prin studii si experimente psihologice: atunci cand cineva iti adreseaza incurajari si iti ridica stacheta, spunand ce asteptari are de la tine, tinzi sa faci pe dracu in patru sa nu-l dezamagesti. Idem, daca cineva iti spune ca nu esti bun de nimic, din pacate, vei face tot posibilul pentru ca sa ii demonstrezi ca are dreptate. In management exista o vorba: „Daca vrei sa ai angajati delasatori, spune-le zilnic cat de lenesi sunt. Daca vrei sa ai angajati muncitori, spune-le zilnic cat de harnici sunt.” Cam asa functioneaza etichetarea, bazata pe principii ce tin de NLP (neuro-linguistic programming – programarea neurolingvistica), despre care am mai scris pe Politic Scam.

Adevarul de mai sus se bazeaza pe o constanta a psihicului uman: dorim sa nu dezamagim, indiferent ca asteptarile celui care ne eticheteaza sunt mari sau dimpotriva. De aceea este bine sa incurajam pe ceilalti daca dorim sa obtinem rezultate bune cu ei sau de la ei.

La fel, puterea NLP se manifesta si atunci cand cei din jurul nostru ne influenteaza anumite senzatii, trairi, impresii: daca afara este frig insa cei din jurul nostru ne spun ca „s-a incalzit afara”, creierul nostru comanda celulelor corpului sa nu mai primeasca senzatia de frig: incepe sa ni se para si noua ca s-a incalzit. Daca suntem bolnavi vai de mama noastra dar intalnim un prieten care ne spune: „Ce bine arati azi!”, incepem subit sa ne simtim mai bine si sa aratam mai bine, tocmai pentru a nu dezamagi asteptarile celuilalt. Puterea cuvantului este de necontestat. La fel si puterea manipularii prin cuvinte.

Americanii stiu asta foarte bine. Isi stiu si puterea de convingere la care se adauga si greutatea si insemnatatea unor declaratii transmise eficient prin mass-media de catre vreun oficial american sau de catre vreo personalitate. Daca ar transmite rusii ceva, nu ii credem, sunt rusi, dar daca ne transmit americanii…frate! E pe baza de U.S.A. si atunci e de bine…

Citim si ne consternam cand observam aceeasi metoda de manipulare la Robert Kaplan, un analist american, care este preluat de stiripesurse.ro intr-un articol intitulat „Romania se descurca surprinzator de bine!”. I-auzi! Analistul ne transmite nu numai ca ne descurcam mai bine dar ca avem un sistem politic mai sanatos decat Polonia, Ungaria si Bulgaria si ca rata cresterii economice este peste multe state europene. Mai, sa fie… Consternarea sporeste cand aflam si ca perioada in care reputatul analist a observat ca Romania se descurca surprinzator de bine este 2013-2015 (!!!) si ca greu gasesti o fosta tara membra a Pactului de la Varsovia in care politica si economia sa fie la un nivel atat de bun ca in Romania (!!!!!!). Pentru mai tinerii nostri cititori, din Pactul de la Varsovia, o alianta anti-NATO din vremea comunismului faceau parte, alaturi de fosta URSS si tari precum Polonia, Cehoslovacia (acum Cehia si Slovacia), Polonia, Bulgaria, Ungaria si RDG (acum parte a Germaniei). Da, Kaplane, cu greu gasim, zau, tari carora sa le mearga mai bine. Yes, yes, good point!

Un semn de intrebare: si daca ne mergea atat de bine in 2013-2015 de ce dracu nu ne-ati spus atunci? Si de ce dracu l-ati mai dat jos pe Ponta manipuland social opinia publica prin protestele de strada dupa evenimentele din #Colectiv?

Acum, la citirea acestui articol, deja incepem sa ne punem semne de intrebare: „Poate chiar traiesc bine, mai stii? Gata, frate, o duc mai bine decat polonezul, cehul si ungurul, ce-mi mai trebuie?”

E drept, nu avem ce pune pe masa, dar deja psihicul nostru lucreaza in favoarea realitatii pe care incearca sa ne-o transmita americanii: o ducem bine!

Ceea ce face acum Robert Kaplan a facut-o acum 8 ani Tariceanu: ne spunea ca economia duduie; diferenta era ca atunci, mai in gluma, mai in serios, cu o rata de crestere economica anuala de 8%, puteai sa spui ca economia chiar duduia. E drept, nici atunci, ca nici acum, nu se simte nimic in buzunare, decat poate vantul rece de februarie, dar ce mai conteaza…

Va e foame? Mancati niste NLP de la americani!

Share.

Despre Autor

2 comentarii

  1. Autorul articolului isi demonteaza singur teza pe care o enunta la inceputul articolului. Anume ca daca ti se spune ca esti bun devii bun, ceea ce fac americanii cu noi. Deh, asa sunt romanii contradictorii, probabil ar vrea sa-i spuna americanii ca suntem de rahat pentru ca asa se simte.

    Carcoteala damboviteana ieftina si lipsita de sens.

    • Alex, daca ti se spune ca esti bun, te straduiesti sa devii mai bun, asa este. Ceea ce fac americanii este sa ne spuna ca ne merge foarte bine, economic si politic, ba chiar ca suntem superiori din acest punct de vedere Ungariei, Cehiei, Poloniei, Bulgariei, etc. Atunci cand ti-e frig, poti sa iti impui sa gandesti ca e cald afara si sa te incalzesti, dar cand ti-e foame, nu poti fi pacalit spunandu-ti-se ca esti satul. De aceea, atunci cand ti se spune ca o duci mai bine ca polonezii, ungurii si cehii, ba chiar mai bine decat nemtii, ai asa, o tendinta de „carcoteala damboviteana” si nu crezi, daramite sa mai simti ca iti merge intr-adevar mai bine.
      Americanii ne spun ca suntem satui, nu de rahat. Autorul articolului se simte de rahat atunci cand vede ca sunt romani care sunt manipulati atat de usor de catre clasa politica, mass-media si personalitatile publice. Robert Kaplan incearca sa ne manipuleze social. Asta, fie ca ne simtim de rahat, fie ca ne simtim extraordinar, nu avem voie sa acceptam, chiar daca presedintele nostru a recunoscut ca este sluga americanilor.

Lasa un raspuns

five × three =