In cazurile in care se petrece un eveniment deosebit, ca un facut, institutiile statului, fara exceptie, se grabesc sa anunte ca situatia este sub control – daca ies 30.000 de protestatari in strada, Jandarmeria va comunica o cifra in jur de 8.000; daca au fost distruse bunuri in urma unor altercatii intre galerii, in care unii dintre batausi au iesit cu capetele sparte, Politia va comunica faptul ca au fost cateva incidente izolate, spontane, carora le-a facut fata cu brio; daca un incendiu de vegetatie face scrum sute de hectare aflam ca focul a distrus cateva hectare de padure dar ca pompierii aflati la fata locului au reusit sa tina focul sub control.

Comunicarea institutionala in Romania inca urmeaza linia trasata de pe vremea comunismului – populatia trebuie informata cat mai putin in legatura cu proportiile dezastrului, nu cumva pe fondul saraciei, a lipsurilor si a nemultumirilor de tot felul la adresa guvernului sa o puna de o revolta populara…

Explozia de la Petromidia

Ieri a avut loc un eveniment care ne-a demonstrat inca o data cum ii place actualului guvern, in complicitate cu mass-media aservite, sa ascunda gunoiul sub pres. Explozia de la Petromidia a aratat ca nu a trecut chiar atat de mult timp de la explozia de la Cernobil si ca intre comunicarea guvernamentala ucrainiano-sovietica de atunci si comunicarea guvernamentala romaneasca de acum nu e aproape nicio diferenta, bineinteles, pastrand si intr-un caz si in altul proportiile incidentului.

Ieri 4 muncitori au fost grav raniti (unul a decedat intre timp la spital). Inca nu se stie ce a declansat incidentul dar cu siguranta vom afla (daca vor vrea kazahii sau chinezii). Sa ne focusam insa asupra modului in care populatia a aflat de situatie, mai ales de urmarile ei, avand in vedere ca un nor gros de fum se intindea pe toata plaja de la Mamaia ore bune dupa incident.

Hal de comunicat institutional si hal de interpretare pe care au dat-o jurnalele de stiri:

ISUJ Constanța: „In zona accidentului industrial, specialiștii în CBRN (chimică, biologică, radiologică și nucleară), în colaborare cu cei ai operatorului Petromidia, au efectuat măsurători ale emisiilor din aer, nefiind înregistrate valori care să pună în pericol viața comunităților din proximitate și nici a celor din amplasament.” (Agerpres)

Buuun. Deci, nu au fost inregistrate valori care sa puna in pericol viata oamenilor, ok? O logica elementara ne spune ca atunci cand te exprimi astfel inseamna ca totusi exista un pericol, mai moderat, de intoxicare, stari de rau, alergii, etc, care ar pune in pericol sanatatea, aproape la fel de importanta ca viata. Specialistii lui peste (daca tot ne aflam la malul marii) nu se pronunta si asupra sanatatii oamenilor care au inhalat acele substante toxice (cum ar fi cei de pe plaja) ci se refera doar la faptul ca nu exista un pericol la adresa vietii lor.

Cum au interpretat jurnalele de stiri? Ne-au spus ca nu s-au depistat substante periculoase in atmosfera (!!!), de parca norul ala de fum care provenea de la explozia unei butelii de azot si a altor substante care au ars in incendiu iti facea bine la ten daca iti cadea cenusa de aia in cap sau la bronhii daca il inhalai… Mai mult, am aflat de dimineata de pe un site de stiri care parea serios ca specialistii meteorologi (da, aia carora trebuie sa le spui ca a venit iarna ca sa anunte si ei) au aproximat ei asa ca norul ala toxic (da’ parca pana acum iti facea bine norul si nu era toxic deloc) se va deplasa usor catre mare! Cum ar veni, sa nu cumva sa le plece alora care au pus mana pe hotelurile de pe litoral turistii spre casa…

Dezgust

In Romania anului 2016 am avut impresia retrairii momentului Cernobil 1986. Atunci autoritatile ucrainiene si sovietice, dupa ce in prima faza au tinut incidentul sub tacere, au dat asigurari ca totul e sub control; la momentul cand dadeau ei asigurarile norul radioactiv deja trecuse peste tara noastra si mai daduse si o ploaie buna peste Moldova. Ani de zile mai tarziu rata mortalitatii in urma dezvoltarii cancerului a crescut in aceasta zona a tarii, medicii punand multe dintre decese pe declansarea in organismul bolnavilor a procesului formarii celulelor canceroase in urma evenimentului nuclear.

Pastrand cum spuneam proportiile dezastrului (acum la Petromidia a fost o explozie mica in care aflam ca deja a murit unul dintre cei afectati grav) constatam ca institutiile statului si mass-media sunt antrenate sa tina sub control nu numai particulele contaminate sau toxice dar si directia in care va bate vantul…

Apropos, ati vazut cum la mare vantul bate mereu dinspre uscat? De aceea simtiti briza marii, ca bate dinspre uscat…cum ar veni, adica…dinspre uscat…

Nesimtitii!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

3 × five =