Zilele acestea se joaca soarta guvernului Grindeanu, un guvern care dupa 6 luni de guvernare se doreste a fi inlocuit de catre propriul partid. Asta dupa ce partidul l-a laudat pe premier pentru cresterea economica (crestere ce nu prea s-a simtit deloc in buzunarele noastre, ce-i drept…)

Guvernul Grindeanu – o scurta evolutie

Instalarea premierului

Dupa ce Johannis i-a refuzat primul nume vehiculat ca premier, Sevil Shhaideh (sau cum s-o scrie), Dragnea a tinut mortis sa arate ca indiferent pe cine ar numi, tot el este premierul Romaniei. Ca dovada, priviti fotografia de mai jos, de la numirea lui Grindeanu:

Instalarea lui Grindeanu

Dupa acest anunt aparusera chiar si bancuri – „Imagine de la instalarea noului premier al Romaniei. Daca nu il identificati, va spunem noi: e baiatul ala care se joaca cu pixul langa tipul cu microfoanele in dreptul sau.”

Spectacolul pus in scena de Liviu Dragnea exact asta transmitea – faptul ca Grindeanu este un tip pe care el l-a numit si care ii va asculta orbeste ordinele.

Obtinerea independentei premierului

Socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ si intr-o buna zi, imediat dupa protestele de strada impotriva OUG 13, Grindeanu a inceput sa se zbenguie liber prin curtea de la Palatul Victoria, declarand ca i-a placut mult una din pancardele „tinerilor frumosi si liberi” si anume aceea pe care scria: „Sorine, daca vrei sa te eliberam, clipeste de doua ori!”, cu aluzie la zgarda pe care premierul o purta la gat…

Ulterior Grindeanu a inceput sa se intalneasca cu fel de fel de „baroni” locali ai PSD, oameni cu greutate in partid, hotarati sa il sustina daca le indeplineste la randul lui favorurile. Colac peste pupaza, au aparut si zvonuri privind apartenenta (sau macar simpatia) lui Grindeanu la un anumit serviciu secret, ceea ce a enervat la culme pe seful PSD.

Remanierea premierului

Astazi Liviu Dragnea, sesizand ca nu mai are dialog si control asupra premierului Grindeanu, s-a decis sa il schimbe din functie, odata cu anumiti membri ai cabinetului. Perfect! Problema vine abia cand avem in minte intreaga imagine a ceea ce se intampla de fapt si faptul ca…premierul si membrii guvernului au demisiile in alb semnate la sediul partidului.

Demisiile in alb depuse la numire de catre premier si membrii guvernului

Grindeanu, alaturi de toti membrii cabinetului, au depus la momentul instalarii demisiile in alb la partid, un fel de gaj sau zalog care sa garanteze lui Liviu Dragnea ca tot el tine in mana painea si cutitul.

Asa cum remarca si Victor Ponta, membru PSD si fost premier, acest lucru este ILEGAL:

„Cred că e ilegal. Eu n-am cerut în viaţa mea niciunui ministru nicio demisie în alb. În primul rând că mi-am respectat colegii şi în al doilea rând cred că e ilegal, că înseamnă că-i şantajezi… Cum să schimbi după şase luni un Guvern? Ce a făcut domnul Grindeanu aşa de rău că trebuie să-l schimbăm noi? Văd că nu-l schimbă strada, că nu-l mai schimbă Iohannis, îl schimbăm noi? Haideţi să fim serioşi! Eu cred că Guvernul trebuie să-şi continue activitatea, dacă sunt miniştri care nu şi-au făcut treaba, să-i schimbe pe aceia.”

De ce este ilegala si imorala demisia in alb?

Simplu – pentru ca acest instrument da dreptul celui aflat in posesia acestor hartii semnate si nedatate sa le dateze si sa le activeze in momentul in care tu ca ministru refuzi sa mai executi ordinele tale. Cum ar fi, intr-o situatie concreta, Liviu Dragnea sa constate ca un anume ministru nu executa cele trasate si atunci anunta public ca acel ministru si-a dat demisia si ca deja i-a acceptat-o.

De ce sa poti santaja membrii guvernului Romaniei? Pentru ca, suntem de acord cu Victor Ponta, santaj este cuvantul adecvat. Orice instrument prin care un ministru este tinut din a face sau a nu face ceva se cheama instrument de santaj si de control a acelui ministru; intrebarea este – de ce se permit astfel de practici?

Daca avem ministri santajabili si santajati, de ce ne mai mira ca lucrurile nu merg bine in Romania?

N-ar trebui sa ne mai mire pentru ca traim in Romania. N-ar trebui sa mai mergem la vot pentru ca oricum conduce seful partidului si nu premierul cu ministrii. N-ar trebui sa mai avem incredere ca lucrurile se pot schimba in Romania pentru ca, din cate vedem, nu se vor schimba prea curand.

Dormi linistita, Romanie, partidul guverneaza pentru tine! Sa traiti, bine!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

3 × 5 =