De fapt, amnistia pe care si-o doresc detinutii nu va veni atat de curand. Nu acum, cand sunt tehnocratii la putere. N-ar profita nimeni din clasa politica si atunci nu se va lua decizia amnistiei acum; in plus, asa cum a spus si ministresa cu nume de fruct din care se face tuica, anumite decizii nu pot fi luate sub presiune. Vom vedea insa cum si de ce va evolua situatia conform regulilor manipularii…si veti vedea cata manipulare media exista in legatura cu aceste proteste.

De ce au izbucnit protestele in penitenciare?

Asa cum incearca sa ne induca in eroare sindicatul lucratorilor din penitenciare, protestele ar fi izbucnit pentru ca doua televiziuni, Realitatea si Antena 3, au patronii incarcerati – in opinia lor, televiziunile ar avea capacitatea de a declansa un astfel de protest, „indemnand” detinutii sa se revolte. Conform aceleasi logici de militian, televiziunile incearca eliberarea patronilor in urma acestor proteste – o logica ce sfideaza nu numai legile tarii dar si bunul simt in legatura cu modalitatea in care se negociaza cu protestatarii; niciun detinut nu va beneficia de absolut niciun avantaj in urma acestor proteste, ba dimpotriva, vor fi mai aspru sanctionati, mai atent controlati in celule, mai perchezitionati si mai paziti decat pana acum. Iar ministresa cu nume de fruct din care se face tuica a avut dreptate – astfel de decizii nu pot fi luate in timpul protestelor, este ca si cum ai elibera teroristi aflati in inchisoare dupa comiterea unor atentate teroriste de catre fratii lor aflati afara.

Protestele din penitenciare au izbucnit pentru ca au devenit insuportabile conditiile de dupa gratii: mizeria, conditiile insalubre si medicatia precara ce duc la moartea unor detinuti (sa nu uitam ca recent a existat o serie de morti suspecte in penitenciare, pe care militianul care a declarat ineptia de mai sus nu si-a mai amintit-o), bataile, violurile, umilinta, situatia economica ce nu mai permite rudelor sa faca vizite atat de dese si atat de incarcate, temperaturile ridicate si supra-aglomerarea din celule care a adus condamnari pe banda Romaniei la CEDO, toate acestea au declansat protestele. Nu a spus Rares Bogdan sau Mihai Gadea nimanui sa protesteze sau sa isi dea foc in celule si nici nu au cum sa gandeasca o tampenie cum ca patronii lor ar putea fi eliberati pentru ca niste detinuti protesteaza. Dac-ar durea prostia, multi n-ar mai suporta cascheta pe cap…

De ce se raspandesc protestele din penitenciare?

Regula mimetismului social – daca a izbucnit un protest intr-un penitenciar, acesta constituie o prima scanteie – un exemplu ca nemultumiri exista in toate penitenciarele. In acel moment detinutii incep sa imite comportamentul celorlalti si protesteaza la randul lor. Mimetismul social ne determina sa facem ca turma, in libertate sau in inchisori, iar in acest moment turma din inchisori isi arde tricourile si prosoapele sau se urca pe acoperis. Tot mimetismul social ne face sa mergem la proteste doar pentru ca iese lumea din casa si marsaluieste pe strazi – atat timp cat exista un comportament al unui grup, comportament ce poate fi urmat cu usurinta, atat timp vor exista si cei care vor adopta acel comportament. In prezent, detinutii imita un comportament de protest, in virtutea unor reguli de manipulare sociala si pe fondul unor nemultumiri proprii.

Totusi, militianul de la penitenciare are dreptate intr-o mica parte – da, televiziunile joaca rolul lor in raspandirea protestelor si aceasta pentru ca daca nu ar fi fost televiziunile sa prezinte aceste evenimente in breaking news, detinutii nu ar mai fi perceput protestele ca pe o posibilitate de a atrage atentia si asupra lor. Daca nu ar fi fost televiziunile care sa filmeze si sa difuzeze in prime-time detinutii urcati pe acoperis sau cei care isi dadeau foc in camere, nu ar mai fi fost acum detinuti care sa aiba ce comportament imita. Numai ca nu poti ca televiziune de stiri sa nu informezi telespectatorii cu privire la astfel de incalcari destul de grave ale securitatii sociale – vorbim despre detinuti care au trecut de orice forma de paza si au ajuns pe acoperisul inchisorilor – probabil la fel de bine ar fi putut ajunge si in strada…

Hai, eliberareee!

De fapt, eliberarea prin amnistierea unor anumite fapte nu va veni atat de repede. Nu acum, pentru ca una din regulile negocierii cu teroristii sau cu protestatarii este  sa nu le satisfaci dorintele urmare a unor atentate sau proteste – daca ai face asta, atunci ai avea un sir intreg de atentate sau proteste pentru indeplinirea altor cereri si nicio societate sanatoasa la cap nu isi permite asta.

Singura consecinta a acestor proteste va fi maxim demiterea sau demisia ministresei cu nume de fruct din care se face tuica. In rest…nimic. Protestele vor inceta sau se vor diminua treptat, mai ales ca deja pe agenda televiziunilor au intrat alte evenimente – deja se vorbeste despre sclavii din libertate (vezi cazul din Arges), nu numai de sclavii din puscarii; aceasta inseamna ca nici presiunea asupra factorilor decidenti de la varful Ministerului Justitiei si Guvernului nu va mai fi la fel.

Eliberare? Amnistiere? Inca nu. Poate dupa toamna, cine stie? Dar acum…puscariasii raman cu niste prosoape si tricouri in minus si cu reguli de securitate inasprite, basca niste sanctiuni cat sa nu le poata duce – lipsa pachete, lipsa vorbitor, lipsa iesit in curte la aer…

Sursa foto: anonymousprisonblog.wordpress.com

Share.

Despre Autor

5 comentarii

  1. Uite, nu sunt de acord cu tine… Am iesit si am intalnit la manifestatii, multi asemeni mie care chiar vroiau sa iasa in strada pentru a-si exprima in punct de vedere. Erau anii 90 si aveam 20 de ani. Iesisem la Lovilutie. Credeam ca parerea mea conteaza si ca, daca voi fi „acolo”, va conta. Aveam sa aflu ca nu, drept pentru care am inceput sa imi pun intrebari despre ’89. Dar asta e alta poveste.

  2. Măi, voi sigur sunteți de pe aici? Că nici la închisoare, nici în armată nu se strigă ”Hai eliberare!” ci ”Hai liberare!”. Nu e corect românește, dar așa se strigă de zeci de ani. Panimaiși?

Lasa un raspuns

fifteen − nine =