Bineinteles – cu SUA. NU exista absolut niciun dubiu. Romania este obligata sa cheltuie o mare parte din cei 2% din PIB (adica suma destinata inarmarii) cu „partenerul strategic”, recte SUA.

Ordinul a venit via Hans Klemm, ambasadorul Americii la Bucuresti, tipul care in fotografia de mai sus tine steagul asa numitului „tinut secuiesc” in mana; semnalul pe care il da acesta este insa o lectie de limbaj diplomatic fantastica ce intra in capitolul de manipulare prin discurs. 

Ce a spus ambasadorul SUA la Bucuresti

Redam ce a spus ambasadorul SUA, Hans Klemm, la un post de radio, in cadrul unui interviu:

„SUA salută decizia României, atât în 2016, cât şi în 2017 de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli pentru apărare. România se confruntă acum cu provocarea cheltuirii acelor bani pentru modernizarea necesară a armatei sale, a Forţelor Terestre, Aeriene şi Navale, precum şi a Forţelor Speciale. SUA sunt foarte dispuse să coopereze cu MApN pe măsură ce acesta stabileşte strategia de modernizare a forţelor sale armate. Şi companiile americane aşteaptă cu nerăbdare să participe la aceste eforturi.”

Va place? Auziti la el, cica acum Romania se confrunta cu o provocare a cheltuirii acelor bani! Asa e ca e haios tipul? Romania cheltuie de regula si ce nu are!!! Si cica sunt companii americane care ar fi deja gata sa se alature acestor „eforturi”! Realizam cat efort trebuie sa depuna o companie americana pentru a vinde unor sclavi produsele…

Efortul, domnul ambasador, cade in sarcina celui care trebuie sa scoata banii din buzunar (recte, cumparatorul, deh!) si nu a celui care are produsele in depozit gata sa fie livrate!

Haideti acum sa traducem pe sleau ce a transmis de fapt ambasadorul SUA la Bucuresti.

Ce ordona de fapt Ambasadorul SUA la Bucuresti

Interpretarea discursului „excelentei sale”, suna cam asa:

„SUA saluta decizia Romaniei de a respecta ordinele americane in ceea ce priveste alocarea de 2% din PIB pentru cheltuielile de aparare. Romania trebuie sa cheltuie acesti bani pentru a cumpara masiv armament. SUA ii va dicta de la cine sa cumpere. Companiile americane si-au facut deja planuri sa participe la licitatiile organizate de MApN.”

Ei, asa parca e mai pe intelesul tuturor. SUA au dat ordin ca Romania sa aloce 2% din PIB pentru aparare, acum tot SUA vin sa ne spuna pe ce anume si cum sa ii cheltuim. Asa e ca e superb sa te nasti in Romania si sa asisti la asemenea scene?

Facem urmatorul pariu

Romania va aloca peste 90% din cheltuielile pentru asa numita modernizare a armatei (apropos, daca luam F16 second hand se cheama ca ne modernizam, nu?) pe produse militare americane, noi sau second-hand, cumparate direct de la americani sau de la „aliatii lor strategici”. 

Posibil ca izmenele si chilotii soldatilor care vor muri intr-un eventual razboi sa fie fabricate pe la noi prin tara, dar in rest…

Concluzia

Discursul ambasadorului Klemm reprezinta un ordin voalat transmis de catre americani. Prostimea trebuie sa ramana cu impresia ca Romania habar nu are cum sa cheltuie banii de la Aparare iar americanii vin sa ne ajute sa ii cheltuim si sa rezolvam odata, dracului, aceasta problema.

Nu eram destul de rupti in fund, mai trebuie sa ne si inarmam acum. Nu de alta, dar SUA incep sa aiba deja multi dusmani si ar fi pacat sa moara soldatii americani cand pot sa moara romani de-ai nostri, nu?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

five × 4 =