Ne-a atras atentia un editorial semnat de Sorin Rosca Stanescu, un jurnalist pe care nu il suspectam de o prea mare dragoste pentru sistem, ba dimpotriva.  Daca nu ati citit articolul si va pasioneaza dedesubturile sistemului, va recomandam sa il cititi. Daca nu aveti timp, va spunem noi esenta intr-o fraza – pe scurt, SRS sustine ca Helvig si Johannis s-ar afla pe pozitii opuse in ceea ce inseamna reforma in SRI – in vreme ce Helvig isi doreste o reforma reala si un echilibru intre securitatea individului, securitatea sociala si securitatea nationala, Johannis si-ar dori sa continue cu metodele consacrate de Florian Coldea, fostul director operational al SRI. 

SRI – de la politie politica la reforma – „Ca mii de ani i-au trebuit/Luminii sa ne-ajunga”

Dupa ce in 1990 romanii isi doreau eliminarea completa a Securitatii din viata publica, acum au ajuns sa o sustina, avand impresia ca Securitatea apara siguranta cetateanului. Manipularea, imaginea asigurata Binomului de una dintre cele mai eficiente masinarii de PR (Miahela Nicola, The Group, femeia care face imagine atat SRI cat si DNA) a facut ca romanii sa creada ca Securitatea ii apara sau ca „ii asculta doar pe hoti”.

Fals! 

Asa cum odata Charles Baudelaire spunea ca „cea mai mare pacaleala a Diavolului a fost sa convinga lumea ca el nu exista”, asa si acum, cea mai mare pacaleala a SRI, continuatorul de jure si de facto al fostei Securitati, a fost sa pacaleasca milioane de romani ca aceasta institutie se ocupa cu siguranta cetateanului. De fapt, sub obladuirea legilor facute de ei si pentru ei, SRI s-a ocupat in special de santajarea mediului de afaceri romanesc, de tras sforile alegerilor interne, de intemnitarea adversarilor sistemului si de netezirea caii pentru ocuparea tarii, economice si militare, de catre stapanii reali ai Romaniei, americanii. In plus, interceptarea in masa a comunicatiilor populatiei, interceptarea activitatilor in mediul online, decriptarea mesajelor transmise prin mesageriile private, obtinerea ilegala a probelor (vezi interceptarea ilegala a omului de afaceri Dinu Patriciu), toate au constituit maniere obisnuite de lucru pentru SRI.

Schimbarea de garda de la SRI – va aduce oare aceasta schimbare reforma acestui mastodont cu apucaturi comunisto-securiste?

Sorin Rosca Stanescu spune ca DA. SRS spune ca SRI va fi reformat sub conducerea lui Helvig si ca miscarile recente de trupe (indepartarea securistului Florian Coldea si numirea in locul acestuia a unui tanar general venit din afara sistemului, Razvan Ionescu) dar si discursurile in contradictoriu ale celor doi politicieni liberali, Helvig si Johannis, anunta dorinta de reforma a serviciului de catre Helvig si opozitia fatisa a lui Johannis, unul dintre cei care au fost ajutati de catre oamenii sistemului sa castige alegerile prezidentiale, alaturi de Basescu.

Daca acesta este mersul lucrurilor, atunci ne aflam cu adevarat in fata unui eveniment crucial pentru tot ceea ce inseamna libertatile cetatenesti si respectarea drepturilor omului in Romania. Vi se par cuvinte mari?

Cum ar fi oare…

…ca intr-o buna zi sa aflam ca SRI nu mai are nimic de-a face cu fosta Securitate?

…ca intr-o zi sa aflam ca SRI nu se mai ocupa cu interceptarea cetatenilor Romaniei?

…ca intr-o zi sa aflam ca SRI nu mai santajeaza mediul de afaceri romanesc?

…ca intr-o zi sa aflam ca SRI nu se mai implica de nicio natura in alegerile „democratice”?

…ca intr-o zi sa aflam ca SRI isi vede dracului de apararea sigurantei Romaniei?

…ca intr-o zi SRI si-a schimbat motto-ul „patria a priori” in „populi a priori”?

Daca Helvig are de gand sa reformeze SRI…

…atunci ar trebui ca la finalul reformei sa constatam toate cele de mai sus. Daca nu, reforma SRI va fi fost de ochii lumii si toata mascarada asta nu a fost decat o incercare de PR venita via Mihaela Nicola de la The Group…

Vom trai si vom vedea.

P.S. Helvig, daca intr-adevar te-ai apucat sa reformezi Securitatea, ai respectul si sustinerea noastra in mass-media alternative. Neconditionat! 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

three + thirteen =