Speriati de scorul neverosimil pe care l-a inregistrat Nicusor Dan impreuna cu formatiunea sa politica, USB, la alegerile locale, un scor mult peste cel al PNL in Bucuresti, adversarii politici au dat deja drumul la masinaria propagandistica menita sa opreasca USB (Uniunea Salvati Bucurestiul, care va deveni prin fuziune cu USR, Uniunea Salvati Romania) sa replice scorul obtinut in Bucuresti acum si la parlamentarele din toamna. Dupa „Nicusor Dan – omul lui Soros”, a (re)aparut acum „Nicusor Dan – ofiter SRI”.

Nicusor Dan – ofiter SRI: cand a fost initiata prima data miscarea de compromitere a liderului USB

In pre-campania electorala din Bucuresti am fotografiat un panou publicitar de-al USB, in care aparea Nicusor Dan, panou amplasat fix la Piata Unirii, pe care cineva a scris cu litere mari, pe fruntea protagonistului: SRI.

Nicusor Dan - SRI In articolul nostru dedicat acestei incercari de manipulare a opiniei publice, aratam ca in acest caz se utilizau doua tehnici distincte de manipulare, combinate: tehnica „omul de paie” si tehnica „contaminarea negativa”, alaturarea lui Nicusor Dan unei institutii acuzata de multe ori ca face jocuri politice prin intermediul ofiterilor acoperiti fiind in masura sa distruga credibilitatea de „independent” a lui Dan. Incercarea adversarilor politici ai liderului USB a fost, din cate s-a vazut la urne, sortita esecului, insa povestea a reaparut acum, inclusiv in presa.

La momentul aparitiei inscriptiei pe panou nu ne-am facut un scop din a identifica cine ar fi putut avea un interes in compromiterea lui Nicusor Dan. De altfel era si dificil, „independentul” fiind acuzat ba ca rupe voturi de la PSD, ba ca este „iepurasul PSD” si rupe voturi de la PNL si tot asa; la acel moment ne-am facut datoria si am prezentat tehnica de manipulare. Acum, la reaparitia in spatiul public a zvonului, mai ales ca reaparitia coincide cu obtinerea de catre Nicusor Dan a pozitiei secunde in Bucuresti, dupa Firea, suntem nevoiti sa prezentam cititorilor cateva concluzii logice si raspunsuri la intrebarile inca nepuse de mass-media traditionale.

Cine are un interes in compromiterea lui Nicusor Dan?

La momentul aparitiei inscriptiei pe panoul de la Unirii nu ne-am pus problema aceasta – oricine dintre adversarii politici putea sa fie autorul moral al manipularii „Nicusor Dan – SRI”. Daca initial banuiala atunci a cazut pe oamenii PSD (intrucat Nicusor Dan este asimilat oarecum dreptei, chiar daca vine din postura de independent, doar nu degeaba a aparut ideea coagularii fortelor de dreapta in jurul sau) iata ca, reaparitia povestii imediat dupa dezastrul PNL de la „localele” din Bucuresti indica fara putinta de tagada faptul ca acest partid are un interes in compromiterea lui Dan in perspectiva parlamentarelor, mai ales ca USB, ca forta politica locala va deveni USR, o forta politica nationala si va intentiona repetarea scorului foarte bun obtinut la Bucuresti si la nivelul intregii tari.

De ce PNL si nu alt partid (ex. PSD)?

Mai multe motive, pe care le identificam logic:

  • PSD este un partid prea mare si prea bine organizat la nivel national ca sa isi puna probleme in legatura cu posibilitatea ca la alegerile generale USB (USR) sa ii rupa din electorat; in plus, procentul foarte mare de primarii castigate de catre socialisti face ca partidul sa nu isi faca mari probleme in privinta lui Nicusor Dan
  • USB nu a luat voturi de la PSD ci de la PNL. Scorul extrem de mare si neasteptat pe care l-a obtinut PSD a fost si datorita unui vot de blam la adresa PNL, inclusiv a presedintelui Johannis, dar si impotriva unui guvern tehnocrat incompetent. Voturile anti-sistem s-au cuantificat asadar in dreptul USB si liderului ei, Nicusor Dan.
  • PNL este partidul care a fost batut la Bucuresti de catre USB, care l-a trimis pe locul trei pe liderul PNL Bucuresti, Catalin Predoiu si este primul care are un interes major in a-l opri pe Nicusor Dan sa repete figura la nivel national – abia atunci ar insemna un dezastru pentru PNL, ca USB (USR) sa obtina un numar mai mare de fotolii de parlamentari.

Cel mai important motiv insa ni se pare altul, unul care a trecut neobservat pentru mass-media si analistii politici: SRI, o institutie apropiata presedintelui Johannis si cercurilor de interese liberale prin prisma numirii la conducerea acesteia a lui Eduard Hellvig, a demonstrat o anumita pasivitate in a combate manipularea „Nicusor Dan – omul SRI” in timp ce nu s-a aratat la fel de pasiva in a combate manipularea „Marian Munteanu – omul SRI”. E drept, la momentul respectiv, Munteanu era candidatul PNL la Bucuresti…

Logica pasivitatii este urmatoarea: in mod cert pentru oricine, inclusiv pentru directorul politic al institutiei, dar si pentru directorii operativi, de la Florian Coldea in jos, alaturarea numelui oricarui om politic langa cel al SRI face rau atat politicianului in cauza dar si SRI in sine – primului pentru ca un politician care este si ofiter acoperit nu mai are aceeasi credibilitate si va fi banuit mereu ca executa anumite actiuni la ordin, iar institutiei pentru ca aceasta este mereu acuzata ca face jocuri politice prin intermediul ofiterilor acoperiti ajunsi la diferite niveluri ale partidelor sau situati pe functii publice, numiti politic.

Daca in cazul lui Marian Munteanu SRI s-a miscat foarte corect, repede si eficient, combatand chiar de la nivelul directorului institutiei, Eduard Hellvig, zvonul care aparuse, in cazul lui Nicusor Dan nu s-a observat nicio miscare de acest gen. Zvonul a fost lasat sa circule, atat in perioada de pre-campanie cat si, dupa cum observam, dupa incheierea alegerilor locale. Motivul? Este elementar, dragul meu Watson: SRI are un interes politic in compromiterea lui Nicusor Dan, un om care a adunat cele mai multe voturi anti-sistem si anti-liberale din Bucuresti.

Concluzie

Nicusor Dan – ofiter SRI este o manipulare, una care daca va prinde la electoratul din tara, unul care nu il cunoaste precum cel din Capitala pe liderul USB (USR), se va dovedi extrem de profitabila si de necesara la urne in toamna pentru liberali. Atat.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

20 − seven =