Nu vom aborda astazi probleme ce tin de spiritualitate, ne-am gandit ca, in contextul in care apar tot mai des stiri despre „minunile si semnele Domnului” in lume, sa ne referim la ceea ce se numeste, pe sleau, indobitocirea multimilor prin semne religioase.

Semnele divine

De la Constantin cel Mare incoace, mereu crestinii au cautat si au gasit fel de fel de semne divine. Despre Constantin cel Mare se spune ca i s-a aratat o cruce pe cerul amiezii (In hoc signo vinces – Cu acest semn vei invinge!) inaintea bataliei cu paganul Maxentiu. Constantin a invins iar ulterior el a fost primul imparat roman crestin, in 313 emitand celebrul edict de la Milano prin care religia crestina, pana atunci oprimata, devenea o religie permisa. Ulterior, in 325 datorita lui s-a tinut Sinodul Ecumenic de la Niceea care a stabilit bazele dogmatice ale acestei religii, crestinismul; de atunci avem Crezul dar tot atunci s-au stabilit si anumite sarbatori si reguli bisericesti.

Inca de atunci crestinii au cautat sa il imite pe Constantin si sa isi gaseasca la randul lor semnele divine. Desi aduce mai mult a blasfemie sa crezi ca Dumnezeu ti s-ar putea arata intr-un…banal cartof, sa spunem, totusi crestinii au inceput sa gaseasca cruci te miri unde si sa le prezinte drept semne divine. Mai grav este ca astfel de practici pentru divinizarea cartofilor sau a geamurilor termopane nu sunt adoptate doar de enoriasi ci si de preoti.

O scurta istorie a „semnelor divine” contemporane

Crede si nu cerceta, spune un indemn bisericesc, iar daca Dumnezeu s-a hotarat sa ti se arate intr-un cartof, cum poti tu sa te pui cu Dumnezeu, par sa gandeasca crestinii prea grabiti in a vedea semne divine peste tot. Astfel, rand pe rand, crestinii au ajuns sa se roage la nori, cartofi, copaci sau termopane – Dumnezeu e peste tot, nu-i asa?

Norii in forma de cruce

Avem destule exemple – norii iau forme extrem de diferite uneori. Unii seamana cu o perna, altii cu o minge, altii cu un cal in timp ce altii pur si simplu iau o forma de cruce. Daca ar fi sa ne urmam exclusiv dupa dogma crestina, toti norii sunt facuti de Dumnezeu, dar totusi crestinii nu cauta decat norii in forma de cruce ca fiind semne divine – un nor in forma de cruce la Constanta:

Nor in forma de cruce - "minunea" de la Constanta

Si un nor in forma de cruce la rusi:

Nor in forma de cruce in Rusia

Unii spun ca aduce mai mult a avion sau chiar a racheta, dar cine sunt ei sa se puna cu binecredinciosii si chiar preotii care au vazut in toate acestea semne divine?

Cartofii care poarta semnul crucii

Vi s-a intamplat? Probabil, este o anomalie destul de des intalnita a dezvoltarii acestei legume. Probabil ca ati continuat sa il taiati si sa il bagati in tigaie, nu? Ei bine, unii, mai habotnici din fire, au vazut mereu semne divine si in cartofi iar altii, preoti, i-au dus chiar si in biserica sa le arate enoriasilor „semnul de la Dumnezeu”:

Crucea din cartof

Din nou, noua ne aseamana mai mult a peste sau chiar a avion, dar se pare ca enoriasul care a gasit „minunea” nu avea dezlegare in zilele respective si atunci a spus ca e o cruce…

Crucile de pe copaci

La mormantul lui Arsenie Boca ar fi aparut, din senin, o cruce pe un copac! Mare minune mare!

Cruce pe copac Arsenie Boca

anomismia.wordpress.com

Numai ca, dupa prima reactie, adevarata poveste a crucii ne este dezvaluita pe site-ul Anomismia.wordpress.com si anume faptul ca inaintea mortii lui Arsenie Boca un tanar ucenic de-al sau a simtit nevoia sa incrusteze in coaja copacului acea cruce. Simplu. Un semn „divin” facut cu un briceag…

Icoanele pe sticla

Nu vorbim aici de frumoasele icoane pictate de artistii crestini ci de aparitiile „divine” din gospodariile oamenilor:

Icoana de pe un termopan in Ucraina

Cruce pe termopan

Voi il vedeti aici pe Jesus? Se pare ca ucrainienii l-au vazut…nu ii contrazicem, e dificil sa contrazici un om care este orb in habotnicia sau in auto-suficienta sa – pierdere de timp. Mai rau e ca termopanul ala a fost luat pe sus de preoti care l-au dus la biserica drept un semn divin:

Cruce pe termopan

Icoana de pe geamul unui aragaz

In Slovacia, conform unor surse, a aparut o icoana cu chipul Mantuitorului pe geamul unui aragaz.

Icoana pe geamul unui aragaz

Acum, tot ce se vede e o umbra, ca o pata facuta in timp de caldura. De ce ar fi ales Iisus sa apara fix pe geamul aragazului respectiv sa le trimita un „semn divin” credinciosilor care au ajuns sa confunde bucataria sfintei enoriase cu biserica?

Icoana de pe aragaz

Cu siguranta ca femeia isi va coace toata viata placintele prin vecini si cu siguranta ca duminica va lipsi de la biserica, doar are „biserica” in bucatarie, nu? Mai ramane sa vina la ea preotul din sat ca sa il spovedeasca…

In loc de orice concluzie

Indobitocirea multimilor are si astfel de efecte. Mai grav e ca si preotii au ajuns sa participe la aceste „ceremonii” de sfintire a geamurilor de aragaz, a cartofilor sau a termopanelor in goana dupa semne divine si audienta la slujbele de duminica. Astfel de situatii insa ajung sa arunce religia si crestinismul in bataia de joc a altor religii iar articolele care descriu astfel de „aparitii miraculoase” in presa internationala abunda de astfel de remarci la adresa crestinilor.

Daca Dumnezeu ar dori sa dea un semn binecredinciosilor, nu ar face-o intr-o banala leguma si nici pe geamul unui aragaz, nu credeti? Nu de alta, dar oricum nu ai intelege ce a vrut sa iti transmita prin cartoful ala pe care te pregateai sa-l tai si sa-l bagi la tigaie si nici prin geamul ala termopan ori prin geamul de la aragazul la care ai gatit o viata…

Sursa foto: giurgiuveanul.ro

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

eighteen + 4 =