Premise

Ambasadorul S.U.A. in Romania, excelenta Sa, Hans Klemm, a declarat ca ii da dreptate lui Ciolos in ceea ce priveste afirmatia acestuia ca actiunea ANAF nu a influentat dreptul Antenelor de a emite. Mai mult, ambasadorul american a declarat ca:

„ANAF doar a acţionat pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă emisă de mult timp de recuperare a unor bunuri obţinute prin acte de corupţie şi furate de la poporul român.”

Cu tot respectul pentru domnia sa, afirmatia de mai sus reprezinta o incercare de manipulare a opiniei publice care este astfel influentata pentru a gandi intr-o anumita directie pe care Ambasada S.U.A. si-o doreste. In ceea ce urmeaza vom descrie mai in detaliu aceasta tehnica pe care o prezentam in premiera pe Politic Scam.

Tehnica de manipulare INVENTAREA ALIATULUI – Poporul

Tehnica presupune o incercare a  oamenilor politici sau personalitatilor publice de a manipula cu ajutorul efectului de spirala a tacerii prin invocarea unui sprijin din partea marilor mase, sprijin pe care de fapt nu il au dar de care doresc sa lase impresia ca beneficiaza.

Despre spirala tacerii am mai discutat aici si spuneam ca intervine in momentul in care, de exemplu, un politician este cotat pe prima pozitie intr-un sondaj de opinie, la mare distanta de ceilalti contra-candidati. In aceasta situatie, cetatenii care nu ar vota cu ocupantul primei pozitii tind sa nu isi expuna opinia intrucat realizeaza ca pozitia lor este minoritara si nu doresc sa intre in conflict cu majoritatea. Ocupantul primei pozitii beneficiaza din plin de acest efect intrucat alegatorii se tem sa faca opozitie – declaratiile sale par ca vin din partea intregii majoritati si atunci se instaureaza abuzul de pozitie.

Poporul este un aliat care nu poate fi contestat: atunci cand beneficiaza de sprijinul marilor mase nimeni nu poate fi invins, nici macar de lege. Sprijinul poporului au permis lui Iliescu si companiei de „revolutionari” sa numeasca „Revolutie” lovitura de stat din ’89 si simulacrul de spectacol din garnizoana Targoviste „proces penal cu pronuntarea unei sentinte de condamnare a inculpatului Nicolae Ceausescu la pedeapsa capitala„. Incalcarea legii a fost justificata in acest caz prin dorinta poporului si nimeni nu a indraznit sa conteste aceasta dorinta pana recent cand au existat tentative timide de restabilire a adevarului.

Pentru mai tinerii cititori – comunistii, atunci cand au venit la putere in Romania, au inventat „tribunalele poporului” prin care invocau, chipurile, dorinta poporului in pedepsirea „chiaburilor” si „imbogatitilor” pe spinarea celor multi. Chiar daca in sinea ta te opuneai deciziilor acestor asa zise „tribunale”, iti era teama sa iti exprimi public ce gandeai intrucat poporul era cel mai puternic aliat pe care comunistii il invocau cu fiecare sentinta pe care o dadeau.

Analiza in acest context a declaratiei ambasadorului S.U.A.

Ce incearca sa faca de fapt ambasadorul S.U.A. in Romania? Excelenta sa restabileste „tribunalul poporului” si invoca ca aliat poporul, caruia ii atribuie si o calitate pe care inca nu i-o atribuise nimeni in scandalul „Antenelor” cu ANAF: aceea de parte vatamata. Explicatia ar fi ca sediile Antenelor au fost obtinute in urma comiterii de infractiuni in dauna poporului roman si ca poporul roman trebuia despagubit prin confiscarea acestora.

Declaratia se bazeaza pe efectul de spirala a tacerii pentru doua motive, unul mai puternic decat celalalt:

  • primul este acela ca declaratiile si opiniile Ambasadei S.U.A. la Bucuresti nu sunt contestate de regula, in Romania instaurandu-se de ceva timp, si cu sprijinul autoritatilor dar si al unor mijloace mass-media, o teama de a comenta opiniile americanilor sau opiniile pro-americane; daca esti pro-american esti friend, daca nu esti pro-american esti enemy.
  • al doilea motiv este acela ca declaratia ambasadorului in acest caz induc opiniei publice gandul ca Antenele au furat de la poporul roman; daca zice asta ambasadorul american, invocand deja cel mai puternic aliat posibil – poporul, vreau sa vad cine e idiotul care s-ar ridica in picioare sa spuna: „domnu’ ambasador, sa stiti ca Antenele nu au furat de la mine, domne’!”

Concluzie

Atunci cand invocarea poporului ca aliat vine in combinatie cu spirala tacerii si se suprapune peste teama mass-media si autoritatilor de a supara pe Uncle Sam, efectul este garantat – manipularea a functionat ca la carte iar istoria va consemna faptul ca Antenele au furat sediul din Baneasa de la poporul roman . Fir-ati ai dracu’ de hoti cu mass-media voastra, Antenelor!

Post-scriptum: ca o curiozitate – asa e ca Euforia TV a furat mai mult decat Radio Zu, domnule ambasador? Dumneavoastra ce stiti?

Share.

Despre Autor

Un comentariu

  1. daniel ionescu pe

    imixtiunea acestui ambasador de ocazie in problemele interne ale statului – daca am mai fi un stat suveran – ar primi, cel putin o atentionare din partea ministerului de externe! cum din decembrie ’89, de la promulgarea decretului-lege nr. 1 suveranul a fost scos din cartile tranzitiei, in fapt a devenit un tolerat, cum s-a ajuns sa inchinam – inclusiv cu temenele – suveranitatea unora in stare s-o administreze, nu mai este de mirare ca neaveniti in relatiile externe ale romaniei au ajuns sa faca politica romaniei fara sa fie declarati ritos „persona non grata”! nu imi este si nu mi-a fost rusine niciodata ca sunt roman, mi-e rusine ca sunt contemporan cu acesti impostori delegati la fraie, cu politicienii de tinichea si de carton aparuti ca dupa ploaie dupa revenirea la pluripartidism, politicieni care n-au nici in clin, nici in maneca cu Romania si cu romanii.

Lasa un raspuns

8 − 7 =