Intr-un articol intitulat „INCREDIBIL Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, trăiește modest. În ce zonă a Capitalei locuiește„, autoarea „incredibilei” stiri incearca sa manipuleze audienta in favoarea sefei DNA prin doua tehnici de manipulare clasice, una specifica online-ului si alta specifica politicii romanesti. A! Nu v-am spus? Laura Codruta Kovesi este intens pregatita pentru a deveni un fel de Margaret Thatcher a Romaniei…plus Angela Merkel si Hillary Clinton, la pachet – 3 in 1, ca la oferte!

Click Bait

O tehnica de manipulare a comportamentului cititorilor online care sunt ademeniti sa dea click pe stirea respectiva, in special prin titlu: „Laura Codruta Kovesi traieste modest!”. Normal ca te atrage sa dai un click, sa vezi cat de modest traieste, de ce traieste modest; o avea rate mari de platit, o cheltui banii pe barbati (ea fiind necasatorita), o frecventa locuri dubioase, ii retin astia din salariu pentru cate erori judiciare a generat DNA de cand a inceput lupta anti-coruptie…incepi sa te gandesti…saraca!

Ei bine, nu. Aflam de fapt din articol ca „modestia” presupune faptul ca locuieste intr-un apartament cu doua camere. A! Deci e la fel de modesta ca majoritatea romanilor care stau la bloc, unii dintre ei avand in parcare GL-uri, ML-uri, X5-uri sau Q7…dar asta e alta poveste.

„Modestia” care o caracterizeaza nu o impiedica insa sa incaseze lunar de la stat 13000 de lei (suma este cea oficiala, neoficial se adauga la aceasta suma fel de fel de sporuri). Pai daca vorbim despre un om care castiga 13000 de lei lunar ca traieste modest doar pentru faptul ca locuieste in doua camere, inseamna ca ori suntem tampiti la cap, probabil de la caldura, ori suntem tampiti la cap, probabil de la caldura!

Laura Codruta Kovesi nu traieste modest; locuieste intr-un apartament de doua camere si are un salariu de cel putin 13000 lei. Probabil ca sunt milioane de romani care si-ar dori o asemenea „modestie”. Si alte cateva mii care vor da click pe articolul respectiv…

Omul simplu, din popor

Am mai discutat despre aceasta tehnica de manipulare – presupune prezentarea sau auto-prezentarea politicianului sau personajului din articol ca fiind modest, simplu, care se comporta normal in ciuda functiei pe care o are. Asa cum Ciolos ne pacalea ca nu beneficiaza de coloana oficiala atunci cand Gabriel Oprea era in corzi, dar de fapt nu numai ca beneficia dar i se si deschidea drumul pe traseu de zeci de politisti, asa si Codruta Kovesi ni se prezinta acum ca fiind un roman de-al nostru, care locuieste, saraca, la doua camere, cand de fapt are un salariu de 13000 de lei.

Curat saracie, coana Joitico!

Alegatorii empatizeaza cu cel care pare a proveni din acelasi mediu cu ei, cu cel care nu epateaza, cel care are aceleasi ganduri, aceleasi preocupari sau aceeasi situatie locativa ca ei. Si acum, unde e tragedia in a locui in doua camere, ca nu intelegem…? Nu e, dar faptul ca cei mai multi dintre romani locuiesc in doua camere face ca o astfel de stire sa o faca extrem de simpatica pe madam…

Laura Codruta Kovesi vs. Dacian Julien Ciolos

De ce ne este impinsa la inaintare Laura Codruta Kovesi? Pentru acelasi motiv pentru care Ciolos s-a apucat de strans gunoaie – ambii, desi sunt acum tehnocrati/functionari publici si pozeaza ca atare, reprezinta alegerile SUA respectiv UE pentru viitorul prezidentiabil al Romaniei. Asistam la un razboi pre-electoral, pornit foarte de timpuriu, desi daca stam bine sa ne gandim, notorietatea pentru functia suprema in stat nu se obtine peste noapte. De aceea, vom mai asista la astfel de actiuni de imagine, la candidati care vor planta copaci, care uda flori sau care isi duc singuri gunoiul la ghena…ori cauta singuri prin gunoaie.

SUA si-ar dori-o pe Kovesi presedinte, Bruxelles-ul pe Ciolos. Cine va castiga, doar romanii, pardon, cei din Diaspora vor decide…s-o creada ei!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

ten + 6 =