Bacalaureatul – un examen care a suferit atatea schimbari de-a lungul anilor incat nici „loazele” nu mai stiu la ce materii sa invete si in ce vor consta probele respective. Totusi, altceva este interesant – ne raspunde si noua cineva de la Ministerul Educatiei la intrebarea:

Cu ce sunt vinovati copiii pentru experimentele la care sunt supusi anual de catre ministrii si functionarii din minister?

Sa luam ratele de promovabilitate, pe ani (aproximativ, nu in cifre exacte):

  • 2010 (prima introducere a camerelor video in supravegherea BAC-ului) ~ 69%
  • 2011 ~ 45%
  • 2012 ~ 44%
  • 2013 ~ 55%
  • 2014 ~ 60%
  • 2015 ~ 59%
  • 2016 ~ 68%
  • 2017 ~ 71%

Anul acesta, pentru a fi mai precisi, rata de promovabilitate este de 71,4% inainte de rezolvarea contestatiilor si se asteapta ca acest procent sa creasca. In orice caz, o treime dintre copiii romanilor nu sunt in stare sa ia „examenul vietii” cum i se mai spune pardalnicului de Bacalaureat. E drept, in cifre absolute si daca ne uitam la evolutia „loazelor” de-a lungul anilor, pare un an bun. Oare?

Este un an bun pentru elevii care au sustinut Bacalaureatul?

Sunt doua intrebari la care va trebui sa raspundem aici:

  1. S-au desteptat „loazele” si s-au pus pe invatat, asa cum ni se induce iluzia?
  2. S-au conceput subiecte din ce in ce mai usoare, asa cum sustin alte voci?

La prima intrebare o sa raspundem franc: este doar o iluzie. Nu s-au desteptat „loazele” si nici nu aveau cum sa se destepte de la an la an. Daca in 2011 promovau BAC-ul doar 45% dintre elevi, credeti ca acea generatie este mai batuta in cap decat generatia de anul acesta care a inregistrat un procent de promovabilitate de 71%? Credeti ca s-au desteptat copiii romanilor intr-atat in doar 5-6 ani? Sau ca s-au pus pe invatat, vazand greselile generatiilor din anii precedenti?

Noi spunem ca NU si argumentam prin rezultatele testului PISA care trimite an dupa an (sau din doi in doi ani, mai bine spus) romanii la coada clasamentului european in materie de intelegere a textelor de catre copiii de 15 ani. Mai pe intelesul tuturor, copiii nostri sunt loazele Europei, conform testelor PISA – bate-te cu asta, BACALAUREATULE ROMANESC!

La a doua intrebare daca ii intrebi pe ministri si pe respoonsabilii din Ministerul Educatiei, iti vor spune ca nu, dimpotriva, nu subiectele au fost mai usoare ci au fost din ce in ce mai clar exprimate. Partial au dreptate si in argumentatia lor (daca ar fi fost usoare, am fi avut un noian de note de 10), dar atunci vine intrebarea – „bine, bine, dar daca singura vina a generatiilor de „loaze” din 2011-2013 era ca nu stiau oficialii din Minister cum sa conceapa subiectele, cum se poate indrepta aceasta nedreptate?” Cu ce sunt de vina acei copii pentru ca nu au promovat BAC-ul (si foarte posibil au si renuntat la a-l mai sustine) pentru ca niste functionari nu sunt in stare sa conceapa niste intrebari ca lumea de la bun inceput?

Sunt copiii nostri mai destepti decat acum cativa ani?

Da’ de unde? La fel de batuti in cap sau la fel de sclipitori ca intotdeauna, iar oscilatiile in procentele de promovare a Bacalaureatului se datoreaza sau se intampla din cauza unor functionari care isi propun sa nenoroceasca generatii intregi de elevi pentru a experimenta fel de fel de metode de testare a cunostintelor, sau sa se laude cu un procent mare de promovabilitate, in anii electorali sau in anii premergatori, dupa caz.

In rest, avem cateva varfuri, olimpici in diferite discipline, care stralucesc an de an la olimpiadele internationale. Olimpici au toate tarile, nu va mai imbatati cu apa rece; in plus, olimpicii sunt doar exceptia – grosul il constituie loazele care, an dupa an, educate de sistemul de invatamant din Romania, nu sunt in stare sa treaca nici macar BAC-ul.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

13 + eighteen =