Probabil ca multi veti raspunde ca DA, asa e? Perfect!

Ce-ati spune insa daca ati sti ca o mare gazeta de sport, una care urecheaza de fiecare data sportivii romani atunci cand nu fac performanta, este de opinie ca NU?

Haideti sa vedem cum stau lucrurile si de unde pana unde gazetarii sportivi manipuleaza mediatic opinia publica intr-un anumit sens – astazi, despre Gazeta Sporturilor si meciul lor cu Cristina Neagu.

Transferul buclucas – Cristina Neagu la CSM Bucuresti

Miscarea facuta de CSM Bucuresti, care a transferat pe Cristina Neagu de la clubul muntenegrean Buducnost, a facut senzatie printre iubitorii handbalului din Bucuresti si nu numai, care vedeau cum cea mai buna jucatoare de handbal din lume se intorcea acasa. Aceasta insemna ca acum o echipa de handbal din Bucuresti putea aduce trofee si faima internationala pentru capitala Romaniei.

Bineinteles, pentru o asa onoare (la propriu!) Primarul General al Capitalei a tinut sa faca anuntul transferului, ceea ce a generat un cor virulent de critici – Da’ de ce primarul? De ce se baga Primaria in handbal? Da’ nu avea de deszapezit?

Cei de la Gazeta Sporturilor (ziaristii lui Tolontan, cel cu Cernobilul din mijlocul Capitalei) s-au gasit sa faca mai mult – sa ia la puricat salariul anual al sportivei si sa incerce sa manipuleze opinia publica intr-un anumit sens; in ce sens? Vedeti si singuri in articolul lor; jos aveti un printscreen dupa intrebarea pe care o pun cititorilor:

Sondaj salariu Cristina Neagu

Bineinteles, dupa cum vedeti, noi am votat DA inainte de a lua aceasta captura de ecran, din doua motive – primul este acela ca cea mai buna jucatoare a lumii merita 300.000 de Euro pe an din orice sursa (publica/privata) daca accepta sa joace pentru acea echipa; al doilea este ca modul in care cei de la Gazeta pun intrebarea este de natura sa manipuleze din start pe cei care raspund la ea.

E normal ca Primaria sa plateasca 300.000 de Euro salariu anual pentru un sportiv profesionist, fie el si Cristina Neagu?

Noi spunem ca DA. Alaturi de noi alti 45% dintre respondentii la acest sondaj care se dorea a manipula voturile intr-un anumit fel. De ce doreste GSP sa manipuleze opinia publica in acest mod? Cel mai probabil din motive politice – nu le place celor de aici de doamna primar, ca sa o spunem pe sleau. In plus, Tolontan s-a luat la harta cu Gadea si cu Mircea Badea si atunci…intelegeti voi.

Opinia noastra

Sportul romanesc a avut mult de suferit in ultimii ani – rezultatele de la echipa nationala de fotbal dar si rezultatul unor echipe de club supara cel mai mult pe romani; nici la handbal sau rugby, unde odata straluceam, nu mai scoatem capul in turneele internationale, ce sa mai vorbim de alte sporturi?

Ne mai bucura cate un succes izolat pe la scrima, pe la judo, pe la tenis de masa (de masa!!!) si atat. In rest, fotbalul, handbalul, rugbyul si chiar tenisul de camp (dupa accidentarea Simonei Halep) au de suferit si nu aduc pentru Romania rezultatele care se doresc.

De ce sunt necesare rezultate bune in sport?

Am mai scris pe tema aceasta – exista un concept numit „soft power” si chiar un clasament al tarilor dupa indicele Soft Power unde Romania sta din ce in ce mai prost.

Soft Power este un concept definit prima data in 1990 de un profesor al Universitatii Harvard, Joseph Nye, care l-a descris ca fiind „abilitatea tarilor de a influenta alegerile celorlalte prin alte mijloace decat cele ce implica forta sau cumpararea influentei cu bani”.

In indicele care se calculeaza stiintific, tarile sunt evaluate, intre altele, si dupa puterea lor culturala sau sportiva, elemente care influenteaza modul in care o tara este privita si respectata in lume. Romania nu se afla in Top 30, dar nici nu avem sanse, cu astfel de mentalitati precum cele ale GSP sa accedem in primele tari.

Atunci cand mergeti intr-o alta tara si rostiti Romania, cel mai probabil strainii vor raspunde intantaneu cu Hagi, Nadia sau Ilie Nastase! De ce? Pentru ca sportul este cel mai bun ambasador al unei tari si atentia intregii lumi asupra evenimentelor sportive genereaza si o putere de influenta a tarii respective asupra celorlalte tari, doar prin intermediul acestui concept de soft power.

Domnilor de la GSP…

Cu toata admiratia pe care v-o purtam pentru ca v-am citit mereu cu drag, de data aceasta ati dat-o in bara… In primul rand fiindca manipulati la modul grosolan opinia publica (si chiar si asa respondentii au considerat, in proportie de 45%, ca o jucatoare precum Cristina merita acesti bani) si in al doilea rand intrucat, din postura de gazeta de sport, puneti frane sportului romanesc! Iar daca aveti ceva cu primarul Capitalei, incercati sa va rezumati la meciurile voastre cu acesta, nu sa agatati pentru mai multa atentie jucatoarele de aur ale Romaniei in acest scandal.

Apropos, daca tot nu credeti ca mai e nevoie de performanta in sportul romanesc, sa nu va auzim ca veti critica infrangerea Romaniei cu Danemarca sau vreun alt insucces ce deja se prefigureaza, ca nu stim ce va facem!!!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

seven + eleven =