Ieri Guvernul Ciolos, prin vocea premierului, a pasat castana fierbinte catre Parlament; foarte tarziu a venit acest gest si nu credem ca mai poate fi numit „o solutie”, intrucat daca partidele care cel putin la nivel declarativ isi doresc sa modifice legea electorala, in frunte cu PNL, ar fi considerat ca pot ele sa o faca in Parlament, ar fi facut-o deja. In plus, sustinatorii votului in doua tururi au pierdut timp pretios, avand in vedere faptul ca a trecut cred mai bine de o luna de cand subiectul legii electorale a ajuns pe agenda publica. Intre timp, daca acum o luna auzeam „mai sunt 5 luni pana la alegeri, e timp de modificari”, acum deja auzim „mai sunt 4 luni pana la alegeri, nu credem ca mai e timp pentru vreo modificare”.

In acest context in care Dacian Ciolos a spus ca solutia este in Parlament si nu la Guvern, deja aparatorii votului intr-un singur tur au prins curaj si au inceput sa iasa la atac prin fel de fel de tehnici de manipulare care sa induca in eroare opinia publica. Una din acestea, probabil cea mai interesanta prin modul simplu in care se foloseste, este cea a „inducerii in dezbatere a unor mize false„; este o tehnica despre care nu am mai vorbit aici, la Politic Scam, si de aceea vom incerca sa o prezentam mai detaliat.

Am sesizat folosirea acestei tehnici ieri, la Antena 3, unul din posturile tv care sustine mediatic initiativele PSD si argumenteaza in defavoarea celor liberale din motive pe care nu le vom mai prezenta acum, ele fiind binecunoscute. Din acest motiv, invitatii din platourile emisiunii au de regula opinii care sa sustina politica editoriala a postului; ieri seara, in timpul emisiunii Subiectiv, Dan Constantin, senior editor la Jurnalul National, a indus in dezbatere o astfel de miza falsa atunci cand s-a referit nu la argumente de substanta in favoarea unui singur tur ci la costurile alegerilor in doua tururi, el declarand:

În opinia mea va rămâne un singur tur la alegerile locale. Mai este ceva pe care cei care susțin treaba asta nu vor să o aducă în discuție. Sunt niște costuri: vreo 40-50 de milioane de euro ar fi un tur 2 pentru alegerile locale. Cam astea ar fi după părerea unor experți, inclusiv din interiorul guvernului, aceste costuri„.

Foarte interesant, datele din cate stim si noi sunt corecte, insa…nu aceasta era miza alegerilor in doua tururi. Miza alegerilor in doua tururi, desi la randul ei o solutie imorala in contextul in care vrei sa modifici legea electorala cu mai putin de 1 an inainte de momentul votului, era sa scape tara de baronii locali, de a da sansa unor partide mici sau de ce nu, unor candidati independenti, sa aiba si ei o sansa in fata celor care se afla in functii de primar de atata timp si au ajuns sa fie suspectati sau condamnati pe capete pentru insusirea banilor publici. Prejudiciile cumulate din dosarele DNA aflate in instrumentare depasesc cu mult suma de 1 miliard de Euro si ne referim aici la toti banii din contractele alocate pe prietenii, pe cumetrii, pe relatii, pe licitatii trucate sau pe ordine venite pe linie de partid. Unele dosare au fost deja finalizate, altele sunt in curs de cercetare/judecare, insa prejudiciul total, asa cum va spuneam, depaseste 1 miliard de Euro, suma care nu cred ca va mai fi vreodata recuperata nici macar daca cei vinovati isi vor vedea averile confiscate integral.

Numai la Bucuresti vorbim despre un prejudiciu care se prefigureaza a fi de peste 25 de milioane de Euro, cat a costat acoperisul Arenei Nationale, o arena pentru care s-au platit aproape 190 de milioane de Euro, din bani publici, si care acum nu poate fi folosita tocmai din cauza acoperisului pentru care nu exista autorizatie ISU. Nu mai vorbim despre faptul ca acoperisul cu pricina si-a dovedit inutilitatea la prima ploaie mai sanatoasa si a refulat apa colectata peste spectatorii care urmareau un meci de fotabal…

Asadar, la un acoperis de stadion paguba este de 25 de milioane de Euro. Sa mai vorbim de restul investitiilor care stau sub semnul intrebarii atat in Bucuresti, o Capitala cu un buget cumulat de peste 1 miliard de Euro, cat si in celelalte orase si comune ale patriei?

In tot acest context in care banii publici sunt delapidati, reintorsi sub forma de spagi primarilor in functie si mai apoi, o parte din ei, partidelor care ii sustin, ce ar mai fi insemnat un cost de 50 de milioane pentru organizarea celui de-al doilea tur? O cheltuiala infima, care cel mai probabil s-ar fi compensat prin aducerea unor primari mai corecti, unii care sa aiba grija de banul public.

Asadar, o miza falsa pe care senior editorul Jurnalului National incearca sa o induca in dezbatere; probabil ca subiectul va prinde in zilele ce urmeaza, intrucat deja Antena 3 mizeaza pe aceasta cifra si a preluat declaratia transformand-o in stire de prima pagina, urmand ca stirea sa se propage printre mediile care sustin alegeri intr-un singur tur.

Asadar, cum se foloseste tehnica inducerii in discutie a unor mize false? Atunci cand exista un subiect fierbinte pe agenda publica, in favoarea unei actiuni (vot in doua tururi in cazul nostru) iar actiunea este sustinuta cu argumente solide (un vot intr-un singur tur ar pastra primarii corupti in functie, acestia urmand sa delapideze banii publici si in urmatorii 4 ani), tabara adversa ideii vine cu un contra-argument, care nu are legatura cu motivatia folosita de sustinatorii actiunii, dar care induce opiniei publice o miza falsa. Introducerea pe agenda publica a ideii costului pentru turul doi este o strategie care a fost pusa in practica la momentul oportun, adica fix atunci cand Dacian Ciolos s-a retras din aceasta ecuatie si a pasat raspunderea in Parlament.

Din pacate, indiferent cum s-ar rezolva situatia si indiferent ca vom avea un tur sau doua tururi, asa cum am mai scris, problema pe care noi o identificam este alta: nu este in regula ca democratia sa genereze mai multe formule de vot care la randul lor sa creeze mecanisme pentru rezultate diferite ale votului. Democratia inseamna „puterea poporului”, iar noi, din pacate, vedem cum votul nostru nu mai conteaza si conteaza doar cum se fac regulile pentru vot astfel incat sa iasa cine trebuie sau cine se doreste din afara. Astazi se doreste ca PNL sa isi asigure majoritatea pentru alegerile din toamna, de aceea se fac jocurile pentru alegeri in doua tururi. Peste patru ani se va dori ca PSD sa fie majoritar in Parlament si se vor face alte reguli care sa ii favorizeze pe acestia la acel moment.

Votul tau, draga cititorule, al nostru, al tuturor, a devenit doar un pretext pentru ca politicienii sa isi continue spectacolul din Parlament, din talk-show-uri, din sedintele de consilii pentru ca sa isi pastreze functiile sau cel putin pentru ca sa se poata roti linistiti la conducerea acestei tari din 4 in 4 ani.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

5 × 5 =