Stiti afisele acelea cu „atentie, cade tencuiala!”? Decat sa se repare fatada cladirii, mai degraba se pune un afis. Daca iti cade o caramida in cap, asta e, noi te-am anuntat. Daca nu iti cade caramida in cap – vezi, daca te-am anuntat din timp, inseamna ca am prevenit bine! Postarea afisului este o situatie de tip win-win.

Dar ce legatura au afisele cu manipularea institutionala?

Exista un anumit tip de manipulare a opiniei publice care a fost insusita in special de institutiile de forta ale statului – manipularea institutionala de tip „win-win”. Tactica este simpla – poporul trebuie sa vada ca tu lucrezi, ca institutie. De aceea, metaforic vorbind, desi tu nu iti repari fatada, pui un afis legat cu sfoara imprejurul cladirii.  La „Revolutie”, daca mai tineti minte, cu cateva minute inainte de intrarea in emisie, Caramitru il invata pe Dinescu cum sa arate ca lucreaza la o proclamatie pentru tara si ii arata carnetelul spunandu-i: „Mircea, arati ca lucrezi!”. Uneori, daca stai degeaba, e mai greu sa arati ca lucrezi, dar atunci apelezi la metoda de manipulare „win-win”. Cum se procedeaza in cazul comunicarii institutionale? Ne invata Mugur Isarescu, vesnicul guvernator al BNR:

Personal, nu am văzut niciodată în cei 25 de ani pericole mai mari la adresa stabilităţii economice şi financiare a României. Deşi am avut o creştere substanţială a salariului minim, situaţia macroeconomică bună este adevărat nu se reflectă întocmai la nivelul populaţiei şi firmelor. (…) Suntem astăzi într-un moment crucial. Pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă este esenţial să nu cumva să facem paşi înapoi, să nu punem în pericol realizările economice obţinute în urma procesului atât de dificil de consolidare fiscală şi stabilitate macroeconomică. Exact acum când înregistrăm una din cele mai importante creşteri economice din România, să nu punem în pericol această evoluţie prin iniţiative legislative contrare acestui lucru.”

Metoda „win-win” este destul de simpla si nu ai cum sa dai gres: iesi la televizor si prezici o nenorocire; ai doua sanse – sa se intample nenorocirea sau sa nu se intample. Acum vine partea frumoasa…

Daca se intampla nenorocirea, te-ai scos – ai anuntat-o din timp si ti-ai facut, chipurile, treaba. „Eu v-am spus anul trecut ca…” Poporul este indus in eroare ca tu, ca si garant al monedei nationale, ai prevazut ca se va intampla, numai ca ceilalti – Parlamentul, Guvernul, etc., nu au fost in stare sa ia masurile care se impuneau.

Daca nu se intampla nenorocirea, iar te-ai scos – le spui tuturor ca ai luat masurile adecvate sa nu se intample. „Am prevazut din timp si am luat masuri pentru ca nenorocirea sa nu se intample. BNR si-a facut datoria.” E drept, tu nu ai niciun merit si nu ai miscat un deget, decat poate ca sa te scobesti in nas, dar poporul nu trebuie sa stie asta…

Asadar, o situatie tip „win-win”: BNR isi pastreaza credibilitatea, opinia publica este indusa in eroare, crezand ca Banca Nationala vegheaza pentru bunastarea romanilor si stabilitatea monedei nationale, iar guvernatorului ii merge leafa. Mai bine pentru el nici ca se poate… Acesta este motivul pentru care a iesit cu acest semnal de alarma acum. Nu spunem ca nu e posibil sa se intample ceva, ci spunem ca in acest mod guvernatorul isi acopera din timp incompetenta.

Manipularea opiniei publice prin aplicarea metodei „win-win” este folosita si de institutii mai de forta ale statului, asa cum spuneam: MAI si SRI.

Cum manipuleaza comunicatele MAI opinia publica prin metoda „win-win”?

Simplu. Anunta o nenorocire, asa cum o face acea voce de la Metrou (doar nu credeati ca este initiativa Metrorex): „Atentie, se fura din buzunare in mijloacele de transport in comun! Tineti portofelul in buzunar, nu scoateti telefonul, nu tineti bijuteriile la vedere, atentie la persoanele necunoscute, etc., etc., etc.!„. Daca se intampla sa ti se fure din buzunar, iti vor spune ca ei si-au facut datoria, au mediatizat fenomenul si ca nu ai avut tu grija. Daca nu se intampla nimic, e pentru ca au vegheat cum trebuie si te-au pazit de hoti. Nu au miscat niciun deget nici intr-un caz nici in altul, dar, din nou, prostimea nu trebuie sa stie acest lucru.

Cum manipuleaza comunicatele SRI opinia publica prin metoda „win-win”?

Identic. Anunta din cand in cand cate un pericol major: „Romania a devenit o tinta a teroristilor!” Daca se intampla sa se arunce vreunul in aer, asta e, SRI-ul a avertizat, dar uite, nu a primit fonduri, nu i-au mai lasat nenorocitii aia de judecatori de la CCR sa asculte telefoanele, etc. SRI castiga, chiar si in cazuri de incompetenta crasa, intrucat, in situatia in care se intampla ceva, CSAT-ul va decide imediat suplimentarea unor fonduri, emiterea unor OUG, dotarea suplimentara, angajarea de personal, etc. Daca nu se intampla nimic, SRI are meritul ca nu s-a intamplat pentru ca au prevenit cum trebuie. Din nou, nu stie nici dracu’ ca ei de fapt nu au facut nimic, dar poporul este iarasi indus in eroare si uite asa creste cota de incredere in aceasta institutie a statului…

Problema manipularii opiniei publice prin comunicate de tip „win-win”

Cea mai mare problema este ca acest tip de manipulare, alarmista, acopera incompetenta institutiilor care emit aceste comunicate. In mod normal, o institutie de tipul celor enumerate ar trebui sa isi faca treaba fara sa alarmeze populatia. De aceea sunt platiti, pentru a ne feri de pericole – devalorizarea monedei nationale, talhari in mijloacele de transport in comun sau teroristi sinucigasi, fara sa ne alarmeze inutil. Nu ne intereseaza sa stim cati talhari sunt, cati violatori, cati potentiali teroristi, ci ne intereseaza sa isi faca treaba.

Din pacate, institutiile incompetente se simt nevoia sa se puna la adapost in caz de esec si atunci anunta din timp ca se poate intampla o nenorocire. Institutii incompetente precum BNR, MAI sau SRI… Nu sunt singurele, insa. Veti vedea mereu cate un comunicat care va anunta nenorociri. Acum stiti ce metoda de manipulare aplica si poate data viitoare nu va veti mai lasa pacaliti…

Sursa foto: fotografinromania.ro

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

9 + three =