O metoda de manipulare politica ce a scapat pana acum celor care se ocupa cu studierea domeniului – o botezam acum „metoda Agamita Dandanache”. Ce presupune si cum se procedeaza? Exact cum ne informeaza Machiavelli.ro ca s-a intamplat la PNL Gorj – cu ceva timp in urma s-a anuntat de catre filiala judeteana a liberalilor ca se va face un sondaj de opinie pentru desemnarea candidatului PNL la Primaria Targu Jiu. 5 membri ai partidului si-au exprimat dorinta sa participe, intre care un deputat, un primar, un consilier local dar si doi co-presedinti ai PNL local, toti acestia platind doua treimi din costul sondajului de opinie (sunt destul de scumpe, orice s-ar spune) in ideea ca cel mai bun clasat sa fie desemnat oficial candidat al partidului la primaria in cauza.

Finalul povestii?

Fix ca in „Scisoarea pierduta” a lui Caragiale: dupa ce au sosit rezultatele si fericitul castigator urma sa isi auda numele strigat, a sosit o depesa de la Bucuresti: candidatul oficial al PNL la Primaria Targu Jiu este…altcineva, un al saselea, care nici nu si-a exprimat dorinta de a participa la alegeri, nici nu se inscrisese la sondajul respectiv, nici usturoi nu mancase si nici gura nu-i mirosea. Probabil ca cei 5 s-au cam suparat, or fi strigat „tradare, dar s-o stim si noi!” insa degeaba…

Metoda de manipulare se bazeaza atat pe credulitatea celor care se inscriu in cursa interna a partidului dar si pe cea a oamenilor simpli, cei care afla ca un anumit partid isi va desemna oficial candidatul in urma unui sondaj de opinie intern, asteapta sa fie chestionati pe strada sa isi expuna opinia, citesc stiri in presa despre cei care participa la cursa interna, se informeaza despre CV-ul lor, iar cand este sa afle si numele castigatorului – surpriza! Soseste cate un Agamita Dandanache (si rămăsesem eu… care familia mea de la patuzsopt în Cameră,.. rămăsesem mă-nţeledzi fără coledzi…), desemnat peste capul celor din teritoriu si uite asa cetateanul si filiala locala a partidului sunt pe locul doi in fata intereselor de la centru.

Cu siguranta, ce s-a intamplat la Gorj nu este un caz singular si astfel de exemple intalnim la toate partidele si in toate judetele; din pacate pentru noi, romanii, si din fericire pentru literatura romaneasca, Ion Luca Caragiale se dovedeste un maestru in radiografia societatii si spiritului romanesc, peste veacuri – parca este totusi mai contemporan ca niciodata, cel putin in politica si moravuri.

Metoda de manipulare „Agamita Dandanache” a fost folosita si de catre Johannis in momentul desemnarii lui Ciolos drept premier dupa ce il plimbase pe la toate mitingurile electorale si pe la talk-show-uri pe Catalin Predoiu si se laudase ca il va desemna premier – dar probabil ca americanii au transmis slugii lor ca Predoiu nu le mai este in gratii si ca si-l doresc acum pe Ciolos.

 „Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!„.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

19 − 18 =