Probabil ca stiti deja, exista studii care atesta influenta pe care numele il are asupra purtatorului. Gavrila Pele Balint s-a facut fotbalist si pentru ca purta numele unui fotbalist, la fel cum cel mai probabil toti copiii botezati Ronaldo sau Messi isi vor dori, influentati de numele lor, sa devina precum cei al caror nume il poarta.

In Statele Unite s-a facut la un moment dat un studiu care a demonstrat inclusiv legatura intre nume si profesie: numele Denis te atragea spre o profesie care rima, dentist.

In Romania avem un exemplu de personalitate publica in care numele purtat, de influenta straina, l-a determinat pe copil sa invete o anumita limba internationala si apoi sa studieze in tara respectiva: Dacian Julien Ciolos. Aceasta si nu alta este explicatia pentru care micul Julien a invatat franceza si nu rusa, germana sau engleza. Citeam un articol in care autoarea se exprima la modul „parca presimtind atractia fiului ei pentru limba franceza, mama lui Dacian Ciolos i-a pus si un nume francez, Julien”. Garantam ca daca in loc de Julien pe Ciolos il chema William acum articolul respectiv ar fi continut o ineptie la fel de mare: „parca presimtind atractia fiului ei pentru limba engleza, mama lui Dacian Ciolos i-a pus si un nume englez, William”.

Ca un sfat: atentie la numele pe care il dati copiilor. Ii va influenta mai mult decat credeti. Glumind, sunt si eu curios ce masini vor conduce toti cei pe care ii cheama acum „Mercedes” – probabil nu un BMW, am dreptate?

Revenind, dupa ce am inteles un pic cum sta treaba cu influenta fasta sau nefasta a numelui: pe ministrul Educatiei il cheama Curaj. Nu i-au spus parintii asa ci asa ii este numele de familie. Nu negam ca si parintii lui si-au dorit, ca orice parinti, ca fiul lor sa fie curajos. De aceea, cu atat mai hilar cand vezi ca pe domnul Curaj il apuca lasitatea si tine cu dintii de fotoliul de ministru nedorind sa dea o decizie care sa expulzeze din Guvern un coleg, recte colegul de la Interne. Printr-o abilitate demna de un politician, „tehnocratul” Curaj da pe dinafara de frica si incearca sa manipuleze opinia publica in chestiunea legata de plagiatul tezelor de doctorat – dupa ce foloseste tehnica „recunoasterii”, admitand ca s-au facut jocuri politice (fara sa le numeasca insa si fara sa numeasca protagonistii), ministrul Curaj, ascunzand cealalta jumatate de adevar (partea in care trebuia sa spuna ce se va face in legatura cu plagiatul comis de ministrul Toba) ne anunta o solutie care este atat de imorala incat, fara sa se fi indeplinit inca profetia populara cu absolventele de la A.S.E., va cadea bila de pe cladirea respectiva (in paranteza ne-am permis sa trecem reactia noastra la declaratiile lui Curaj):

  • „Avem un cadru legislativ incoerent, haotic, legat de doctorate, care a generat situația în care ne aflăm.” (Bravooo, domnu’ ministru! Mai zi-ne!)
  • „Nu a existat suficientă voință politică pentru a da unversitatilor autonomia necesară.” (Wow!!! Frate, esti tare, zi-le adanc!’
  • „Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învățământului românesc.” (Aplauze furtunoase!!!)
  • „Despre acordarea și retragerea titlurilor: de acum, acordarea și retragerea va fi în atribuția instituției organizatoare de studii universitare de doctorat, adică a universităților și a Academiei Române”. (Cum, atat? Pai ce facultate/universitate e cretina sa retraga titlul unui doctor pe care l-a acordat tot ea? Glumiti? Pe bune, domnu’ ministru?)

Despre situatia plagiatelor la lucrarile de absolvire ale Colegiilor Nationale de Aparare, de Interne si Informatii – nimic! Nu stiu daca la Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale (cea pastorita de Gabriel Oprea) se scriu lucrari de absolvire a studiilor, dar ar fi fost bine sa se lamureasca si situatia de aici.

Asadar, domnule ministru Curaj, ce-ati spune sa va schimbati numele pe cale administrativa? Pe asta degeaba il purtati, ca nu v-a influentat deloc. 

Apropos, domnu’ ministru Curaj!! Noaptea dormiti cu lumina aprinsa?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

18 − seven =