Recent, Johannis l-a numit pe generalul de brigada Razvan Ionescu in pozitia de prim-adjunct al directorului SRI, Eduard Hellvig. Un outsider, omul neterminand vreo scoala militara. Un fel de Coldea II, daca ne permiteti.

Cu ce se remarca acest general? E un tip care „nu a facut parte din sistem”; a intrat dupa aia. Chipurile, e un lucru bun sa nu faci parte din sistem; nu de alta, dar te corupe el sistemul dupa aceea si te ia de proaspat.

Haideti sa vedem impreuna cateva cazuri de outsideri si ulterior tragem impreuna concluziile.

Mitul outsiderului din sistem – MAI

Mitul outsiderilor l-au deschis cei din Politie. Acestia au angajat primii ingineri (la propriu) dupa 1990, cand foarte multi dintre cei care au devenit ulterior ofiteri si au ajuns in structuri foarte inalte de conducere ale MAI proveneau din cadrul scolilor „civile”. A fost bine? Nu prea…

Ofiterii si subofiterii care urmasera scoli militare i-au privit cu suspiciune si i-au luat in deradere pe proaspetii ofiteri-ingineri. La randul lor, inginerii ii numeau in deradere pe cei care facusera scolile militare, „militieni”. Le-a fost mai greu sa ii numeasca asa si pe cei care terminasera scoala militara dupa 1990, insa orgoliile si lupta intre cele doua categorii de angajati ai MAI au continuat si nu dau semne ca vor inceta vreodata. Pur si simplu outsiderii sunt marginalizati de catre ceilalti colegi, cu atat mai mult cu cat „inginerii” sunt favorizati de catre politicieni si ajung des in functii de comanda. De ce? Poate pentru ca, provenind din mediul civil, nu au o aceeasi rigurozitate in a tria „cunostintele” si a se baga in tot felul de combinatii dubioase. Disciplina militara nu exista pentru ei si isi permit cam orice…

Astfel, MAI a promovat in functii inalte (de la sefi de inspectorate judetene pana la Inspectori Sefi) fel de fel de ingineri, cu studii facute pe la fel de fel de universitati, care au adus, in locul suflului nou, fel de fel de metehne noi. Rezultatul? Il vedeti in ceea ce inseamna profesionalismul unor militieni.

Asadar, intentia initiala a celor care voiau sa improspateze corpul „militienilor” cu suflu proaspat, ingineresc, a esuat la MAI. Acelasi lucru se incearca insa si la SRI…

Mitul outsiderului din sistem – SRI

La SRI lucrurile stau exact la fel. Dupa 1990 s-a incercat o „primenire” a corpului ofiterilor de aici si atunci au inceput sa fie angajati oameni care nu urmasera scolile militare specializate. Securistii vechi (cei care nu au fost trecuti in rezerva dupa evenimentele din Decembrie ’89) s-au vazut „incoltiti” de tinerii care fusesera angajati pentru a aduce un „suflu nou”. Nu mai conta performanta scolara sau profesionala anterioara, singura „calitate” era sa nu fi urmat scoala militara. Astfel a ajuns si alde Florian Coldea, un tanar absolvent de Psihologie, care „profesa” distribuind in pietele din Arad cartofii si alte legume cultivate de catre parinti, sa fie angajat si promovat pana in functia de prim-adjunct al directorului SRI, pozitie unde a stat ceva vreme (peste 10 ani). De facut, ati vazut cu totii ce a putut sa faca, iar chermezele cu Ghita, acolo unde puneau tara la cale, au devenit de notorietate alaturi de alte ispravi de acest fel ale instelatului general.

Au invatat ceva cei de la MAI si SRI din toata experienta aceasta?

La MAI se pare ca au invatat cate ceva. In acest moment inspectorul general este un politist care a terminat studiile la Academia de Politie si nu pe la vreo Bioterra sau alta universitate ecologica unde sa invete despre care este perioada optima pentru insamantarea de primavara sau la care sa isi dea licenta in „plante paioase -fainoase”…

La SRI inca mai perpetua mitul omului din afara sistemului. Recenta numire a lui Razvan Ionescu in functia de prim-adjunct a declansat un cor de laude din partea unor analisti. De ce? Pai, pentru ca nu ar proveni din sistem – exact „calitatea” pe care o avea si Coldea.

Razvan Ionescu s-a specializat in fizica, la fel ca si presedintele Johannis. Daca acesta o fi fost criteriul numirii, nu stim, dar cert este ca fosta speranta a catedrei de fizica a ajuns acum sa conduca ditamai serviciul de intelligence.

Macar sa stie unde legau odata securistii firele de interceptare la bornele telefonice, tot ar fi bine…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

6 + 7 =