Motivatie

Politicscam.ro este un proiect despre manipularea politica, mediatica si sociala, asa cum se intampla ea zi de zi in Romania, fie ca actorii sunt politicienii, factorii decidenti din administratia publica sau jurnalistii. Initial am dorit ca motto-ul site-ului sa fie “democracy sucks”. Ar fi fost nedrept pentru ca de fapt nu democracy sucks ci politics sucks.

Spunea cineva odata, cei care isi doresc puterea cu orice pret nu merita sa o primeasca.

De ce isi doresc politicienii sa conduca? Daca intrebi orice politician acesta iti va raspunde ca isi doreste sa fie ales pentru a face ceva pentru tara, popor, urbea natala, etc. Daca privesti cati politicieni se plimba pe la DNA, fie ei sefi de partide, presedinti de consilii judetene, oameni aflati in functii importante din structura statului, fie ministri sau simpli primari de oras, realizezi ca sunt foarte putini, chiar exceptii, cei care isi doresc de fapt sa faca ceva pentru romanii simpli, cei de la care se obtin voturile odata la 4 sau 5 ani prin manipularea politica, sociala sau mediatica.

Repet: de ce isi doresc de fapt politicienii sa conduca? Ei bine, raspunsul este unul simplu – pentru a avea acces la putere, care se traduce prin bani si influenta. Bani pentru ca, pentru urmatorii patru ani dupa ce a reusit sa pacaleasca numarul necesar de votanti pentru a fi propulsat in functia pe care si-a dorit-o, cu stiloul lui va semna aprobarile pentru investitii. Influenta pentru ca, odata ajunsi in functia respectiva, cu acelasi stilou va semna numiri in functii, va promova sau demite subalterni, va fi darnic sau zgarcit in functie de interese.

De ce nu avem acces noi, romanii simpli, la putere? Aici e o dezbatere mai lunga dar pe scurt concluzia ar fi urmatoarea: legile, facute tot de politicieni, favorizeaza in obtinerea voturilor electoratului pe toti cei care s-au inscris intr-un partid. Partidele sunt vedetele democratiei si atunci ele trebuie avantajate in fata unor candidati independenti. Si daca te inscrii intr-un partid, oare cat iti va trebui, tradus in timp, si ce va trebui sa faci, tradus in compromisuri, pentru ca sa ajungi intr-o pozitie care sa ii determine pe cei din conducere sa te propuna  pe listele electorale? Si de ce ai da spagi, atentii si bani din buzunarul tau pentru a fi propulsat pe o pozitie eligibila? Nu tot pentru a lua, in momentul in care ajungi acolo, spagile inapoi iar o parte din ele sa le dai partidului care te-a propulsat?

Nu spun ca nu au ajuns si candidati independenti in pozitii de conducere – Sorin Oprescu, fostul primar al Bucurestiului, este un exemplu viu. Dar ramane intrebarea – oare cat de independent era Sorin Oprescu?  Nu trebuie sa fii familiarizat cu politica pentru ca sa iti dai seama ca acesta nu a fost niciodata independent ci doar a pozat in independent pentru a castiga simpatia publicului care urma sa il voteze.

Astfel ajungem la motivatia acestui site – dorim sa prezentam toate acele declaratii politice, intamplari, discursuri, strategii, elemente advertoriale, tot arsenalul folosit de politicieni pentru a castiga voturile si simpatia noastra sau pentru a ne convinge de varianta lor de adevar. Fie ca e vorba de o manipulare ordinara a presei scrise care a rastalmacit celebrul indemn al lui Caramitru catre Dinescu, la Revolutie, si l-a transformat din “Mircea, arati ca lucrezi” in “Mircea, fa-te ca lucrezi”, fie ca e vorba de o  lacrima de crocodil si un apelativ ca “Draga Stolo…” pentru a te urca pe valul electoral al emotiei populare starnite de acea strategie, fie ca e vorba de un comunicat al IGPR in cazul celebrei inregistrari cu “pixelul albastru”, comunicat care i-a dat dreptul lui Basescu sa iasa cu acea “Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu!”, fie ca vorbim de aparitia neingrijita a lui Victor Ponta dupa excursia prelungita in Turcia pentru a mima oboseala, suferinta si lipsa de timp liber pentru a avea grija si de el, toate acestea vor fi prezentate pentru ca sa demascam impreuna intentia celor care ne vor manipula din nou intentia de vot la urmatoarele alegeri.

Credeti ca votati cu cine credeti voi? NU. Votati cu cine vor ei; iar aici „ei” este un termen generic in care intra atat politicienii cat si armata de specialisti in comunicare, marketing politic si manipulare mediatica ce ii deservesc. Votam nu cu cine este cel mai potrivit in acea functie ci cu cel care este cel mai eficient propulsat in randul electoratului, iar aceasta se face strict urmand reguli de comunicare, advertising, manipulare sau persuasiune politica si mediatica.

scam
 (skæm)
n., v. scammed, scam•ming. n.
1. a fraudulent scheme; swindle.
v.t.
2. to cheat; defraud.
v.i.
3. scam on, Slang.
a. to kiss and caress; make out with.
b. to have sexual intercourse with.