Femeie cu pumnul ridicat protest nazisti SuediaNe-a atras atentia o stire publicata de Aktual24: „O singura femeie a sfidat 300 de nazisti”. Ce se intamplase? O femeie de culoare din Suedia s-a postat in fata unor membri ai Miscarii Nordice de Rezistenta care marsaluiau intr-un protest la adresa imigrantilor – femeia este infatisata in fotografii cu pumnul ridicat, gest care este folosit des de catre populatia de culoare in cadrul protestelor lor. Pumnul ridicat este de fapt un simbol care a fost folosit inca din vremea imperiului Asirian si s-a perpetuat ca un simbol al rezistentei, al sfidarii celor mici sau slabi fata de cei mari sau puternici, al luptei de eliberare – chiar si Nelson Mandela il folosea ca un simbol al luptei anti-apartheid din Africa de Sud. Pumnul ridicat al femeii de culoare inseamna „nu mi-e frica de voi, nu mi-e frica sa imi apar drepturile”! Dincolo de curajul de admirat al femeii, haideti sa vedem de ce Miscarea Nordica de Rezistenta a fost etichetata drept o miscare nazista si care sunt legaturile miscarii cu Romania.

Miscarea Nordica de Rezistenta

Miscarea Nordica de Rezistenta (Nordiska Motståndsrörelsen in suedeza) este un partid politic suedez si in acelasi timp o organizatie care se regaseste la nivelul tarilor nordice – Suedia, Norvegia, Finlanda si Danemarca. Ca si pozitie politica, aceasta miscare se regaseste in partea de extrema dreapta insa ca si ideologie se inspira din national-socialism – celor care nu va spune nimic national-socialismul si nu va trezeste nicio amintire, aflati ca national-socialismul era prescurtat Nazi in limba germana si era doctrina Partidului Muncitoresc German National-Socialist, partidul care l-a propulsat pe Hitler la putere in perioada interbelica. Doctrina nazistilor era una totalitara, nationalista, rasista, antisemita si anticomunista.

Legaturile Miscarii Nordice de Rezistenta cu Corneliu Zelea Codreanu si Garda de Fier

Probabil ca nu stiati, insa Miscarea Nordica de Rezistenta promoveaza in publicatiile lor cultul unor personalitati precum Adolf Hitler si Corneliu Zelea Codreanu, ultimul fiind Capitanul Garzii de Fier in perioada Romaniei interbelice, fondatorul acestei miscari romanesti, ucis la 39 de ani de catre cei care il incarcerasera. Legaturile intre Miscarea Nordica si Rezistenta si Garda de Fier nu se opresc insa aici – steagul Miscarii este unul verde cu o sageata neagra indreptata in sus, culorile fiind identice cu cele ale steagului legionarilor romani.

Destul pentru a eticheta Miscarea Nordica de Rezistenta drept o miscare nazista?

Probabil ca veti raspunde „da!” – au aceeasi doctrina national-socialista, promoveaza personaje precum Adolf Hitler sau Corneliu Zelea-Codreanu, au o ideologie de extrema dreapta, protesteaza impotriva imigrantilor, etc…

Si totusi…

De cand adoptarea unor idei nationale si socialiste a devenit sinomima cu nazismul? De cand nationalismul a devenit sinonim cu extremismul si cu nazismul? De cand socialismul a devenit sinonim cu comunismul? Daca maine s-ar infiinta de exemplu (s-ar putea sa existe deja, nu stim inca pe de rost cele peste 100 de partide romanesti) Partidul National Socialist din Romania, ar putea cineva sa spuna ca acesta este un partid nazist sau extremist doar pentru ca acum 80 de ani un partid cu o denumire si ideologie asemanatoare a provocat cel de-al doilea razboi mondial? De ce daca esti patriot esti etichetat automat ca fiind nationalist/extremist?

De ce Aktual24 a etichetat membrii Miscarii Nordice de Rezistenta drept nazisti?

Exista o tendinta in mass-media de a exagera anumite caracteristici pentru a atrage audienta. Aceasta ar fi o prima posibilitate de justificare a unei astfel de etichetari. Se practica pe la toate trusturile de presa si este o modalitate prin care tu, cititorule, esti indus in eroare in legatura cu amploarea incidentului sau a evenimentului si atunci le aduci mult visatul click, dupa care sunt disperate toate redactiile, pe postarea respectiva. De aceea suntem atat de tentati sa urmarim presa de tip tabloid, asa cum aratam pe Politic Scam – ne atrag titlurile controversate, barfa, smenurile si susanelele de tot felul.

O a doua explicatie insa ar trebui sa ne dea tuturor de gandit: exista o tendinta in mass-media de a eticheta miscarile patriotice drept extremiste, neo-naziste, legionare sau fasciste. Noua Dreapta a atras toate aceste epitete ale presei, Romania Mare la fel, acum e randul altor partide cu nume mai mult sau mai putin cunoscute.

Tehnica etichetarii, despre care am mai scris in referire la Marian Munteanu, unul dintre candidatii PNL la Bucuresti (cei patru, deh) presupune atacarea unei persoane sau organizatii tocmai prin astfel de cuvinte cu o anumita rezonanta peiorativa la public – Marian Munteanu a fost etichetat drept legionar, neo-nazist, fascist, fapt pentru care candidatura i-a fost retrasa de la Primaria Capitalei. Oana Stanciulescu a fost la randul ei facuta legionara si anti-semita atunci cand acelasi partid, PNL, a propus-o in Consiliul de Administratie al TVR. Simpla recitare sau cantare a unor versuri din „poeti interzisi”, cum e Radu Gyr, autorul celebrei „Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane”, iti aduce automat eticheta de nationalist sau anti-semit, fara nicio legatura cu mesajul versurilor in sine, unele care nu spun nimic nici de evrei, nici de nazisti, nici de crime, nici de voturi, nici de nimic…

De ce se doreste etichetarea patriotilor ca fiind nazisti, extremisti, nationalisti sau fascisti?

Nu numai la noi, dar oriunde in lume se intampla asa ceva – de ce? Simplu: traim vremurile in care Merkel a ajuns sa spuna „lasati musulmanii sa vina la mine”; traim vremurile in care Londra a dat primul primar musulman din istorie; traim vremurile in care SUA are primul presedinte de culoare din istorie; traim vremurile in care se doreste formarea SUE, Statele Unite ale Europei, dupa modelul SUA ca mai apoi sa se formeze o mare alianta intre aceste doua uniuni.

Traim vremurile globalizarii, vremuri in care identitatea nationala trebuie sa dispara cat mai rapid si aceasta sa fie inlocuita de o identitate unitara, europeana sau americana, ca mai apoi sa fie inlocuita de o identitate globala. Orice patriot constituie, prin actiunile lui, o piedica impotriva „sistemului”, impotriva globalizarii. Si de aceea, daca vrei sa iti pastrezi identitatea nationala – esti legionar!; daca vrei sa iti promovezi interesele neamului tau – esti nationalist!; daca vrei sa iti expui opinia personala in legatura cu anumite evenimente istorice – esti negationist!; daca vrei sa lupti impotriva colonizarii tarii tale de catre alte natii – esti fascist, nazist si o tinta a activitatilor serviciilor de informatii! Astfel, esti blocat din punct de vedere social, politic, mediatic si institutional, marginalizat si etichetat drept anti-sistem. 

Rugaminte catre tine, cititorule: daca asisti la astfel de situatii in Romania, in care patriotii sunt etichetati intr-un mod peiorativ, semnaleaza-le; comenteaza la astfel de stiri, posteaza pe grupurile de socializare, iesi pe strada la proteste, atrage-le atentia celor care indraznesc sa intineze memoria celor cazuti la datorie sau sa eticheteze patriotii ca fiind fascisti. Nu-i lasati sa omoare patriotii neamului si nici sa-i jigneasca pentru a-i bloca din punct de vedere al potentialului miscarii. Lupta aceasta presupune sa iesi din zona de confort si sa iei atitudine. Altfel maine publicatii precum Aktual24 te va eticheta ca fascist, ca nazist sau, de ce nu, in ochii lor vei deveni un criminal de razboi – toate aceste tehnici de manipulare cu scopul ca sistemul sa triumfe in incercarea lui de a suprima initiativele celor care inca iubesc Romania.

Share.

Despre Autor

Un comentariu

  1. Catalin Nistor pe

    Se pare ca m-am inselat. Stiti care e agenda. N-am citit toate articolele voastre dar asa este.

Lasa un raspuns

twelve − one =