O declaratie a vicepremierului tehnocrat Costin Borc (cu B!) a nascut nu numai controverse dar si dezbateri aprinse – pe scurt, omul a spus, referitor la modalitatea in care s-ar putea eficientiza companiile romanesti de stat:

Conducerea fiecărei companii va decide câţi oameni trebuie să plece acasă şi ce alte costuri mai trebuie tăiate pentru eficientizarea activităţii (…) Nu ma refer la disponibilizari. Ma refer la a face aceste intreprinderi sa functioneze ca niste masini performante, cu costuri reduse, cu oameni profesionisti, cu pregatire profesionala, cu asigurarea competentelor de care e nevoie, cu salarii care sunt in piata. Cred ca intreprinderile noastre de stat trebuie sa fie restructurate. Trebuie sa terminam cu influentele politicianiste, electorale, sa facem aceste intreprinderi sa functioneze performant. Trebuie sa fie facute niste analize, cat sunt costurile, de cati oameni e nevoie, etc. Nu exista posibilitatea insolventei.”

Nu e primul si nici ultimul tehnocrat care foloseste un limbaj de lemn, specific politicienilor, dar ati inteles mesajul, nu? Asadar, eficientizare, oameni profesionisti, costuri reduse, restructurare dar nu disponibilizare – nu zau?!?

Controversa – Borc se arata foarte deranjat ca i s-ar fi interpretat declaratiile referitor la disponibilizari

O televiziune privata, namely RTV, a fost acuzata de Borc ca ii rastalmaceste declaratiile, luandu-i-le din context si punandu-i-le in gura. RTV a preluat declaratiile vicepremierului in urmatoarea maniera:

Vicepremierul Costin Borc declară că întreprinderile de stat trebuie restructurate în aşa fel încât să funcţioneze ca „nişte maşini performante”, adăugând că trebuie, totodată, pus capăt „influenţelor politicianiste”.

La care Borc, deranjat de maniera de interpretare a declaratiilor sale, a replicat in urmatoarea maniera:

„Citesc in fiecare dimineata o revista a presei care cuprinde stiri de interes in domeniul economic. Nu prea ma uit la televizor si aproape niciodata la stiri, iar cu siguranta nu ma uit la RomaniaTV. In stirile de astazi vad ca RomaniaTV spune ca am anuntat restructurari masive la toate intreprinderile de stat. Cred ca televiziunea asta minte si cand anunta ora exacta. Sa iei cuvinte, sa le scoti din context si le pui in asa fel in cat sa denaturezi adevarul este pentru acest post TV un sport la care ar putea sa castige la Olimpiada.”

Restructurarea companiilor de stat – intre eficientizare, restructurare si disponibilizari masive

Poate ca veti tinde la prima vedere sa dati crezare premierului Borc (cu B am spus!) in legatura cu practicile RTV de a prezenta informatia in fel si chip; nu ar fi prima data cand ar face-o si nici ultima. RTV este o televiziune care de multe ori a fost acuzata ca isi tabloidizeaza jurnalele de stiri pentru a anunta vesti spectaculoase. Si totusi…

Vicepremierul Borc (cu B!!!) a scos o anumita pasarica pe gura, in limbajul de lemn specific celor care se vad cu fundul pe un scaun ministerial: „Conducerea fiecărei companii va decide câţi oameni trebuie să plece acasă şi ce alte costuri mai trebuie tăiate pentru eficientizarea activităţii.” Dupa care, realizand ca a vorbit gura fara el, devoaland adevaratele intentii ale guvernului tehnocrat, a revenit spunand textual si contextual: „Nu vorbim de disponibilizari”.

Borc asta (cu B, ati retinut, da?) ne aduce aminte de  Farfuridi, din piesa marelui Caragiale, care spunea nonsalant in acelasi context: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!”.

Analiza metodei de manipulare – cine ne minte si de ce: RTV sau Borc?

Vicepremierul Borc a scos porumbelul pe gura (sau pasarica, fiecare cum preferati), i-a dat drumul sa zboare si acum nu mai stie cum sa indrepte situatia – deocamdata si-a gasit un „suspect de serviciu” si acuza RTV ca denatureaza declaratiile sale si ca i le pune in context. Minciuni! Analiza textului ne arata ca RTV a prezentat corect si a interpretat corect declaratiile lui Borc, ceea ce inseamna ca cel care doreste sa manipuleze opinia publica in acest context este cel supranumit de presa „sageata multinationalelor in guvernul tehnocrat„. Omul se pare ca se pregateste sa privatizeze si ce a mai ramas de privatizat din tara asta (atentie, cad avioanele!), ca doar nu credeti ca a lasat el leafa de 20.000 de Euro pe luna de la Lafarge Romania pentru amarata de leafa de nici 1000 de Euro de la palatul Victoria – il crede vreunul atat de preocupat de soarta tarii?

Concluzie

Tehnocratii sunt pusi pe „eficientizari” in companiile de stat. Asa anunta si Ciorbea odata ca va „eficientiza” si ca va „restructura”, in fapt concediind zeci de mii de functionari publici si angajati ai intreprinderilor de stat. Daca stii sa interpretezi limbajul de lemn specific politicienilor si chiar diplomatilor uneori, ajungi sa intelegi adevaratele intentii din spatele unor cuvinte care la prima auditie par foarte placute: eficientizare, profesionalism, etc.

Si totusi, unii dintre noi stiu sa interpreteze si limbajul de lemn. Asadar…a decide cati oameni trebuie sa plece acasa inseamna a disponibiliza, stimate domnule vicepremier si dragi cititori. A disponibiliza inseamna a da oamenii afara pe alte criterii decat competenta la locul de munca. A pune pe primul loc numarul de oameni necesar a fi disponibilizati fara a face o analiza riguroasa a eficientei fiecaruia la locul de munca se numeste prostie tehnnocrata sau birocrata, desi in ultimul an Romania ne-a demonstrat ca cei doi termeni se confunda…

Apropos, voi lucrati la stat sau la privat?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

5 × 1 =