…materialul este preluat din revista Intelligence, care este revista de casa a SRI (un fel de Pentru Patrie pentru MAI). Ion isi da seama ca este un material de manipulare, redactat de noul purtator de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea. Ion este destept si stie ca materialul a fost publicat si propagat prin mass-media, pe site-urile partenere si pe social media pentru a incerca sa repare imaginea serviciului, grav incercata dupa scandalurile cu ofiterii acoperiti din Justitie si cu dezvaluirile din Adevarul ale unei jurnaliste care s-a lepadat de Satana si a recunoscut ca a activat in cadrul redactiei ca ofiter acoperit. Ion nu cade in plasa intinsa de propaganda SRI.

Fii ca Ion. Fii baiat destept.

Apeland la tehnici consacrate de manipulare mass-media, fostul jurnalist Ovidiu Marincea, actualul purtator de cuvant al serviciului, a publicat un material in revista Intelligence, intitulat „5 mituri spulberate si 5 confirmari despre SRI” in care acesta spala cu mult detergent jurnalistic imaginea noului sau angajator. Un articol eficient, bine realizat din punct de vedere al regulilor manipularii, care s-a propagat excelent in mediul online gratie si parghiilor pe care SRI le are prin redactiile trusturilor de presa. Sa-l analizam…

  1. Titlul – bine ales, puncteaza in total 10 aspecte despre SRI, nu intamplator, intrucat cei mai destepti dintre desteptii online au spus de nenumarate ori ca 10 este numarul perfect pentru ca sa atraga atat atentia cititorilor cat si atentia motoarelor de cautare. Asadar, daca vreti sa scrieti pe site-ul sau blogul vostru un articol pe care Google sa il indexeze foarte bine, este indicat sa folositi aceasta strategie (nu vorbim aici de continut): titlul sa fie de genul „10 lucruri despre…” sau „10 avantaje ale…”. Acest 10 este miraculos in ceea ce inseamna atragerea de trafic. Bun!
  2. Articolul incepe sa spulbere din mituri: primul ar fi acela ca „SRI ne asculta pe toti„. Purtatorul de cuvant Ovidiu Marincea incepe sa spulbere mitul, folosind tehnica dezinformarii sau „jumatate de adevar” dar din nefericire pentru el nu ii reuseste. Incepe: „Percepţia publică asupra Serviciului Român de Informaţii este, din păcate, că se ocupă cu ascultatul telefoanelor.” Si cum, sa intelegem de aici ca SRI nu asculta telefoanele, domnu’ Marincea? Nu se opreste aici, ci continua: „De ce o face? Cu ce resurse? Cum o face? Sunt întrebări la care cei care propagă acest mit nu au răspunsuri.” Ovidiu Marincea stie ca nici nu au „cei care propaga acest mit” raspunsuri pentru ca nici macar Comisia parlamentara de supraveghere a SRI nu are raspuns. Singurii care au raspuns sunt ofiterii serviciului. Jurnalistul nu se opreste si incearca sa induca opinia publica in eroare: „De fapt, în baza autorizaţiilor eliberate de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, SRI interceptează numai comunicaţiile acelor persoane implicate în activităţi care, potrivit legii, constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale.” Pe bune, domnu’ purtator de cuvant? Si atunci pe toti cei pe care ii asculta SRI in baza unor mandate emise de judecator la solicitarea procurorilor de la DNA sau de la Parchetele de pe langa Judecatorii unde ii incadrati? Pe aceia nu ii intercepteaza ci doar ii inregistreaza, sau cum? Sa mai vorbim despre modalitatea in care serviciul are acces la informatiile pe care operatorii de telefonie mobila sunt obligati sa le pastreze timp de cel putin 6 luni?
  3. Al doilea mit pe care cica il spulbera Ovidiu Marincea: „SRI este o institutie militarizata pana in dinti„. Desi jurnalistul se straduie sa explice cum nimeni nu da un ordin fara un fundament legal si o analiza concreta a problematicii de securitate, uita ca acesta nu este un mit. Este o realitate: SRI este o institutie militarizata. Sintagma „pana in dinti”, imprumutata din sintagma „inarmat pana in dinti”, este menita sa confere o imagine a unor militari cu armele la ei tot timpul tocmai pentru ca prin comparatie, cele descrise de purtatorul de cuvant sa para cu atat mai diferite de realitatea in sine. Totusi, nu cred ca exista vreo persoana care sa isi inchipuie ofiterii SRI ca fiind purtatori de arme in timpul serviciului, cu exceptia, desigur, a serviciului anti-tero. SRI se ocupa cu intelligence – culegerea si interpretarea informatiilor.
  4. Al treilea mit conform purtatorului de cuvant: „SRI sta pe un purcoi de bani„. Cica nu-ti trebuie o luna de zile in interiorul institutiei pentru ca sa iti dai seama de faptul ca se simte lipsa banilor in anumite sectoare si ca realitatea nu e deloc asa. Acum, nu stiu, din nou, care se gandeste la faptul ca SRI sta pe un purcoi de bani. Salariile in institutie sunt comparative cu cele ale ofiterilor de politie, fara prea mari diferente si nu inteleg de ce ar inventa Ovidiu Marincea acest mit – doar ca sa iasa la numar sau ca sa se poata pune in vara, pe un teren deja cultivat la nivel de PR, problema rectificarii bugetare pentru principalul serviciu de informatii al tarii?
  5. Al patrulea mit: „SRI ascunde opiniei publice si ceea ce nu ar trebui sa fie secret”. Din nou, a cata oara, acesta nu este un mit, este o realitate. Pentru ca sa-si justifice opinia, Ovidiu Marincea incepe prin a face comparatie cu momentul in care el lucra ca jurnalist si realizeaza acum, chipurile, ca SRI nu putea divulga anumite informatii publicului larg – exemplul ales de jurnalist este unul extrem de gresit in acest context, aducerea lui Mohammad Munaf in tara. Normal ca nu li se putea raspunde la multe intrebari jurnalistilor dar nu am auzit vreun jurnalist suparat pe acest aspect si nici opinia publica sa se scandalizeze ca nu se stie cu ce serviciu secret strain s-a colaborat, cine a fost informatorul din apropierea lui Munaf si cati bani i s-au dat pentru a se stabili locatia urmaritului din strainatate.
  6. Al cincilea mit: „In SRI se angajeaza pe pile si relatii”. Probabil ca acesta era un mit doar pentru Ovidiu Marincea, altfel nu s-ar mai inscrie cate 10 absolventi de liceu si chiar de facultate pe fiecare loc scos la concurs pentru admiterea la cursurile Academiei Nationale de Informatii. Si nu vad cine s-ar fi jucat cu siguranta tarii si ar fi luat la SRI sau SIE pile si relatii. Sunteti serios, domnule Marincea sau nu va ieseau miturile la numar?

Jurnalistul, actual ofiter SRI, continua apoi cu o serie de „confirmari”. cum le numeste el, corecte de altfel: faptul ca majoritatea cadrelor SRI sunt tineri, faptul ca exista un cult pentru munca in echipa, faptul ca brigada anti-tero este similara din punct de vedere al competentei profesionale cu trupele SEAL si altele. Despre toate acestea puteti citi in materialul realizat de catre Ovidiu Marincea in revista Intelligence.

Acum, serios vorbind, pentru manipularea mass-media in favoarea imaginii SRI nu ar trebui condamnat autorul articolului – Ovidiu Marincea nu mai e jurnalistul Ovidiu Marincea de la Realitatea TV, Ovidiu Marincea este ofiterul SRI care ocupa temporar functia de purtator de cuvant al acestei institutii de forta a statului roman. Este dator sa execute ordinele primite si atributiile din fisa postului, care prevede printre altele si crearea unei imagini pozitive institutiei; in plus, faptul ca materialul a aparut in revista Intelligence vine in sprijinul activitatii demarate de jurnalist: revista este citita intre altii de cadrele SRI si de studentii Academiei Nationale de Informatii, carora li se implementeaza astfel si cultura organizationala si li se intiparesc in minte mult mai bine valorile organizatiei, reperele lor individuale si organizationale ca aparatori ai sigurantei nationale, ca sa fie bine, sa nu fie rau, vorba clasicilor in viata.

Intelegem demersul lui Ovidiu Marincea pana la punctul in care acesta ramanea un articol in „Intelligence”; dar cand iti folosesti toate parghiile sa il propagi publicului larg, trebuie sa iti asumi faptul ca cineva iti analizeaza articolul, iti dezvaluie metodele pe care le folosesti pentru a imbunatati imaginea SRI si iti demitizeaza, inainte de le crea, asa zisele mituri.

Sincer, succes in continuare domnule ofiter SRI Ovidiu Marincea… Si, apropos de informatii destinate sau nu publicitatii, poate reuseste SRI sa nu mai canalizeze doar catre un anumit trust de presa informatiile cu ajutorul carora a crescut ratingul unuia dintre prietenii directorului SRI, Eduard Helvig. Ce spui?

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

thirteen + 19 =