Pentiti – un termen care se atribuie mafiotilor pocaiti, cei care, dupa o viata de crime in slujba mafiei au ajuns sa se destainuie si sa depuna marturie in instanta impotriva fostilor tovarasi. Consideram ca in actualul context generat de actiunile anti-coruptie ale structurilor Parchetului comparatia intre politicienii care se plimba zilnic cu catusele prin fata camerelor de luat vederi care ii asteapta la sediul DNA si mafiotii care sunt prinsi in Italia in urma unor actiuni de amploare anti-mafia este una politically corect.

De aceea, putem spune ca in urma dezvaluirilor din cartea pe care tocmai a publicat-o, Miron Mitrea devine, din punctul nostru de vedere, primul pentiti din politica romaneasca si asta pentru ca acesta nu a scris despre orice ci chiar despre metodele de manipulare politica folosite de PSD pentru a castiga alegerile.

Pe langa aceste tehnici vom regasi unele consacrate de fraudare grosolana a rezultatelor votului, de exemplu metoda care presupune impartirea voturilor ramase necompletate la inchiderea urnelor catre partidele care inca sunt reprezentate prin membri in sectia de votare. Mai mult, acesta isi aminteste anumite jocuri de culise pe care le-a facut atunci cand era in PSD si coordona din umbra atat campania lui Sorin Oprescu, cel care poza in independent, dar si pe cea a lui Cristian Diaconescu, cel care era oficial candidatul PSD la functia de primar al Capitalei; aceste jocuri de culise (a se citi manipulari ale electoratului) se faceau cu sprijinul reprezentantilor mass-media, care, asa cum se spovedeste Miron Mitrea, cunoasteau ca Sorin Oprescu este sustinut de PSD si ca doar pozeaza in independent. Motivul acestor jocuri – ne-o spune tot fostul deputat PSD: inaintea alegerilor comandase un sondaj de opinie in Bucuresti in care alegatorii aveau de raspuns la doua intrebari: 1. Ati vota pe Sorin Oprescu pentru functia de Primar General din partea PSD? si 2. Ati vota pe Sorin Oprescu pentru functia de Primar General ca si candidat independent? Rezultatele, unele care l-au consternat si pe adevaratul candidat al partidului, doctorul intreband de ce la prima intrebare au raspuns „da” doar 22% si la a doua 41%, raspunsul primit fiind ca cetatenii Capitalei se cam saturasera de partidele politice.

Ne intoarcem in vremurile noastre si ne gandim ca si in alegerile locale care vor urma in primavara vor fi unii candidati „independenti” care de fapt sunt sustinuti de partidele politice. Nu exista un candidat independent, cel putin nu pentru Primaria Capitalei sau pentru orice alta primarie de talie mare din Romania, care sa isi finanteze singur campania, sa stranga manifestanti, sa stranga semnaturi, sa organizeze adunari electorale si sa aiba reprezentanti in sectiile de votare. NU exista, punct. Auzim ca pe la Bucuresti se pregateste „independentul” Nicusor Dan iar pe la Pitesti „independentul” Tudor Pendiuc. Le uram sa primeasca atatea voturi cata independenta politica au si cu asta incheiem subiectul „independentilor” pe ziua de azi.

Un alt motiv pentru care destainuirea lui Mitrea ne-a atras atentia din punct de vedere al metodelor de manipulare politica folosite este ca evenimentul a prilejuit iesirea la rampa a lui Mihai Sturzu, fostul presedinte TSD mazilit din partid pentru pozitia sa fatisa anti-Dragnea. Acesta a fost evocat de Miron Mitrea in cartea sa, atunci cand acesta si-a amintit ca Sturzu a fost singurul care le- atras atentia despre Johannis ca este un candidat ales foarte inteligent de catre adversari intrucat nu trezeste sentimente negative si nu poti, sau daca o faci, il ataci degeaba. Ideea era ca Sturzu dezvaluie acum la randul sau principala tehnica de manipulare politica folosita de PSD: atacul ca aparare – atâta timp cât singura idee a PSD este că „adversarul este rau si adversarul nu are dreptate”, nu cred că e o strategie utilă partidului, ca să nu mai spun țării. Ieri explicam de ce politicienii isi petrec majoritatea timpului criticandu-si adversarii si scriam despre ce inseamna efectul de negativitate. Iata ca astazi Mihai Sturzu confirma ca aceasta este principala tehnica folosita de PSD. Nu este singura tehnica folosita, desigur, si nici PSD nu este singurul partid care o foloseste, sa fim bine intelesi. Insa, pe langa dezvaluirile pe care le facem pe aceasta pagina zilnic, este bine ca din cand in cand sa apara cate o marturisire a vreunui pentiti care dezvaluie la randul lui tehnici de fraudare, mecanisme si jocuri murdare de culise, toate facute doar cu un singur scop: sa vi se fure voturile.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

two × three =