Disclaimer: Acest articol nu se doreste decat un semnal de alarma pentru jurnalistii din Republica Moldova, precum Natalia Albot, dar si altii ca ea, care s-au aratat ingretosati de un reportaj prezentat de Prime TV in care era aratata o zi din viata lui Vlad Plahotniuc, unul dintre reprezentantii capitalului moldovenesc autohton. Politic Scam prezinta pe aceasta cale respectul sau poporului moldovean care se gandeste la Tara.

Daca prostia ar durea in Romania, asa cum am mai spus-o, ar fi cozi kilometrice la farmacii iar stocurile de Nurofen Forte s-ar epuiza in cateva ore – prostia la romani, desi nu doare sau, mai bine spus, tocmai pentru ca nu mai doare, s-a inmultit mai al dracului decat iepurii pe camp. Acum, la 27 de ani de ani dupa „revolutie”, dupa 27 de ani de experimente nereusite in materie de guvernari si politici publice, dupa 27 de ani de incercari si schimbari care nu au avut niciun rezultat, inca avem milioane de romani care ar alerga ca prostii cu stampila de vot in mana inca din luna Octombrie, doar sa fie primii la coada pe 11 Decembrie, sa isi exercite parlitul drept constitutional, acela care pe hartie se numeste „dreptul la vot” dar in realitate se numeste „obligatia de a legitima aceeasi clasa politica in functii”.

Ce ai facut in ultimii 5 ani, bai, nenorocitule?

Prin anii ’90, in Romania era o tampenie de moda – daca venea vreun investitor roman sau cineva care locuise in afara tarii cu ideea de a schimba ceva sau pentru a crea locuri de munca, se gaseau mii de prosti sa intrebe: „Ce ai facut in ultimii 5 ani, bai, nenorocitule”?

Prostia romanilor indobitociti de emisiunile TV in care le erau prezentate imaginile cu „bogatiile” cuplului Ceausescu, cu exagerarile si manipularile de rigoare, nu durea nici atunci, altfel nu s-ar mai fi gasit Piramidon dupa prima luna de „libertate”. Jurnalele de stiri in care ni se prezentau „cantarele si robinetii din aur” (in realitate o alama de o culoare aurita), „covoarele in care te afundai cu piciorul 20 cm” (o manipulare care a facut pe multi sa se uite suparati la mocheta pe care o aveau in sufragerie) sau „sticlele de whisky si cartusele de Kent” (de fapt o banalitate in casa oricarui doctor, militian sau orice mic spagar sau speculant al vremii) reprezentau momente in care romanilor li se spalau creierele si li se arata ca in socialism unii traiau regeste in timp ce altii sufereau de foame. A fost cel mai bun prilej pentru instaurarea capitalismului, privatizarea companiilor de stat si liberalizarea pietei; 27 de ani mai tarziu cand nu mai avem aproape nimic romanesc in Romania, cand fabrici, uzine, institute de cercetare, absolut tot au fost vandalizate, vandute pe nimic la fier vechi sau „privatizate” si inchise ori distruse sistematic, inca nu ne-am revenit din prostia noastra proverbiala.

Romanul se incoloneaza acum cu stampila de vot in mana pentru a „lupta impotriva coruptilor”; marea masa a oamenilor, fara sa realizeze manipularea la care este supusa, a inteles ca orice roman cu stare este un hot in timp ce strainii (vezi „investitiile” americane in Romania) sunt salvarea noastra.

Daca prostia ar durea…

Prostia moldovenilor de peste Prut

Moldovenii de peste Prut repeta aceeasi greseala cu cea a romanilor – nu poate nimeni sa se imbogateasca in tara lor pentru ca este imediat etichetat drept corupt. Probabil ca, la fel cum a preferat si poporul roman, ar dori sa vina niste straini „cinstiti” care au facut miliarde „prin sudoarea fruntii” si sa ii salveze din saracia lor proverbiala, la fel de proverbiala precum prostia la romani.

Intr-un videoclip postat pe Facebook, o jurnalista din Republica Moldova a creat o isterie atacand pe Cristian Tabara si vorbind despre greata care o cuprinde cand vede reportajul despre Plahotniuc. Daca nu vreti sa va apuce si pe voi greata vazand modul in care aceasta vorbeste in dulcele grai moldovenesc in termeni elogiosi despre un alt candidat la presedintia Moldovei, nu deschideti linkul de mai sus…

Deosebirea intre jurnalistii romani si cei din Moldova este ca ai nostri si-au dat seama intr-un final ca au procedat gresit atunci cand, dupa „revolutie”, intrebau pe orice proaspat capitalist roman „ce ai facut in ultimii 5 ani”?

Intr-o „spovedanie” tarzie, doi dintre cei care au pus bazele jurnalismului romanesc post-decembrist, si ii numim aici pe Ion Cristoiu si Sorin Rosca Stanescu, au declarat intr-un interviu ca daca ar fi avut mintea de acum, la „revolutie” ar fi sprijinit capitalul romanesc si nu ar fi favorizat, prin manipularea lor mediatica pe care o puneau in practica in fiecare material scris sau in interviuri, capitalul strain. Capitalul romanesc a inceput sa fie prigonit si blamat intai de romani, mai tarziu de catre DNA si structurile de forta ale statului care la ordinul occidentalilor favorizeaza prin actiunile lor companiile straine.

Moldovenii fac acum aceeasi greseala – ataca pe oamenii care au reusit sa isi faca o anumita pozitie sociala in Republica Moldova. Ii blameaza, ii urasc si ii condamna, sustinand ideea unei Moldove in care sa vina investitorii straini, sa o cumpere, eventual, la bucata, la parcela sau la kilogram de fier vechi.

Cristian Tabara – reportaj despre Vlad Plahotniuc

Fostul reporter al ProTV-ului, Cristian Tabara, a ajuns in Moldova, la Prime TV; pe acest post, cu cateva zile inainte de alegerile pentru presedintia Moldovei, s-a prezentat un reportaj de tipul „o zi din viata lui Plahotniuc”, unul dintre miliardarii Moldovei.

Reportajul despre Plahotniuc, preluat cu greata de jurnalistii de la B1 TV, prezinta pe miliardar in diferite ipostaze ale programului zilnic de munca, de la trezirea, gimnastica de dimineata, micul dejun si drumul spre serviciu, pana la intalnirile cu diferiti ambasadori (acolo vin ambasadorii la tine, in Romania te convoaca ei, nesimtitii), intalnirile la partid, intalnirile cu diferiti tineri antreprenori, etc. O zi normala din viata unui miliardar. E drept, cu luxul aferent – Plahotniuc merge cu un Mercedes, doar nu o merge cu tramvaiul, dar in acelasi timp locuieste intr-un bloc si nu intr-o ditamai vila pe doua strazi, asa cum s-au gasit unii politicieni de pe la noi (vezi cazul lui Liviu Dragnea si imensitatea lui din Alexandria).

Asadar – o zi normala din viata de miliardar a lui Plahotniuc este blamata de fortele „democrate” moldovene, vandute strainilor, fara doar si poate. Care mai de care au sarit pe Cristian Tabara si l-au acuzat de un reportaj realizat ca pe vremurile epocii de Aur, desi, daca analizam imaginile nu regasim nici dulcegariile, nici perierile si nici limbincurismul pe care il afiseaza de fiecare data posturile pro-americane de pe la noi (vezi cazul postului B1 TV, cel care a si preluat „greata” jurnalistilor de peste Prut la adresa reportajului realizat de Tabara).

Prostia nu doare…nici macar in Republica Moldova

Si daca ar durea ar fi un lucru bun; cei care blameaza acum un reportaj care prezinta un miliardar moldovean, autohton, s-ar destepta si ar intelege ca genul acesta de reportaje opresc vanzarea tarii catre straini, asa cum s-a intamplat in Romania.

Un Plahotniuc, un miliardar autohton, bun sau rau, zbir sau om de zahar, este mult mai bun decat 1000 de italieni care vor veni sa cumpere pamanturile Moldovei, decat 500 de arabi care vor incepe sa exploateze livezile si vor manipula comertul cu fructe si legume si decat 100 de americani care vor veni sa „investeasca” strategic si sa imparta tara dupa bunul plac.

Daca ar durea prostia pe tovarasii moldoveni de peste Prut dar si pe editorii de la B1TV, un astfel de om ar fi lasat sa isi faca treaba si nu ar fi atacat pentru ca cineva s-a gandit sa realizeze un reportaj despre o zi din viata lui.

Prostia la moldoveni…

Asa – ia spuneti – avea cam multi pantofi miliardarul ala, nu? Dar „camesi”, avea multe, nu? Si erau calcate la dunga? Al dracului de nenorocit, cati bani are asta!

Ne doare sufletul sa o spunem, ca sunteti fratii nostri, dar sincer, ne lipsim dracului de voi – sunteti ca gandire in urma noastra (care suntem prosti prin esenta, dar tot nu ne depasiti) cu vreo 20 de ani cel putin. Ce faceti voi acum, atacand capitalul moldovenesc autohton, noi am facut in anii ’90 cand am atacat capitalul romanesc si ne-a parut rau dupa aceea, asa cum va spuneam.

Natalia Albot si jurnalistilor „patrioti” – Incetati sa va distrugeti tara! Incetati sa mai fiti slugile strainilor! Incetati sa mai fiti asa prosti chiar daca, asa cum stiti si voi, prostia nu doare, fratilor, dar distruge totul in jur…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

9 + 8 =