Sau „chelului tichie de margaritar ii trebuie”, cam acestea ar fi proverbele care i-ar defini pe liderii PNL…

Cei doi co-presedinti ai PNL, Blaga&Gorghiu, au iesit ieri intr-o conferinta de presa in care in loc sa isi asume macar formal esecul rezultatului alegerilor din Bucuresti, au dat doua torpile de declaratii: prima ca au obtinut cel mai bun scor la alegeri pentru PNL dupa 1990 si a doua ca au reusit sa reconstruiasca dreapta.

Cum sa ascunzi gunoiul sub pres

Liderii dreptei au manipulat grosolan in conferinta de presa si au apelat la tehnica distragerii atentiei, scotand in fata un rezultat pozitiv (numarul mare de primarii obtinute de liberali, desi acest numar este mult sub numarul primariilor obtinute de catre PSD) in locul asumarii dezastrului de la Capitala. Tehnica nu este una la care apeleaza doar politicienii ci si institutiile publice; de exemplu, MAI face din cand in cand anunturi care acopera de fapt un anumit aspect de o anumita gravitate, negativ, cu unul mai putin important, pozitiv – „am retinut un numar mai mare de permise fata de luna trecuta” in loc sa isi asume faptul ca a crescut numarul accidentelor rutiere grave; guvernul face uneori cate un anunt privind cresterea salariilor cu un anumit procent minor, uitand sa isi asume si faptul ca rata somajului a crescut vertiginos alaturi de rata inflatiei.

Metoda este folosita insa si in viata sportiva – dupa ce au fost infranti cu 4-3 in meciul de pregatire cu Ucraina, antrenorul „tricolorilor” a ascuns si el grosul gunoiului sub pres, subliniind faptul ca Romania a facut o prima repriza buna (pana aproape de pauza reprezentativa noastră conducând cu 1-0).

Suntem setati, constient, pentru a scoate in evidenta plusurile si a ascunde minusurile – nu este nimic in neregula atunci cand vorbesti despre ceva ce te afecteaza doar pe tine sau doar imaginea ta, insa atunci cand vorbim despre asumarea unor neimpliniri care pot afecta un numar mare de oameni, acestui impuls de a ascunde gunoiul sub pres trebuie nu numai sa ii reziste cei responsabili, dar ar trebui sa faca si o analiza obiectiva a situatei, de la caz la caz.

Fudulia prostului (prostilor)

Prostul nu e prost destul pana nu e si fudul – meteahna romaneasca de a ascunde gunoiul sub pres pana trece „inspectia” face parte din „calitatile” poporului roman, cel mai probabil o trasatura mostenita de pe vremea lui Ceausescu, atunci cand momentele inspectiei „tovarasului” pe santierele sau in alimentarele patriei erau pregatite cu atentie, camarila de partid avand grija sa ii fie prezentate lucrurile ca fiind la un nivel exceptional, in ciuda saraciei si foametei din tara. Brusc, inaintea vizitei alimentara era umpluta cu alimente de cea mai buna calitate si de un aspect corespunzator – tovarasul ramanea cu impresia ca totul e in regula si ca romanii o duc bine, dar si telespectatorii plictisitoarelor telejurnale aveau impresia ca traiesc mai bine. De aici si fudulia celor care proclamau „victoria socialismului” intr-o era in care nu se gaseau bunuri de larg consum, alimentele se vindeau pe ratie iar libertatea presei intra in categoria bancurilor foarte scurte.

Noul Ceausescu doarme in Luxemburg; acasa, co-liderii PNL se fudulesc cu mileul pe Arcul de Triumf

Blaga&Gorghiu nu au dat acele declaratii pentru public. Nu ii intereseaza opinia romanilor vis-a-vis de activitatea lor. Declaratiile lor fudule si consternante sunt destinate lui Johannis, aflat acum in vizita de lucru in Luxemburg. Mesajul pe care cei doi il transmit prin „am obtinut cel mai mare numar de primarii pentru PNL de dupa ’89 incoace” si „am reunificat dreapta” nu sunt pentru prostime ci pentru a-l tine in adormire pe presedintele lucrului niciodata facut. Presedintelui nu trebuie sa i se reaminteasca de dezastrul din Bucuresti – acest gunoi al liberalilor trebuie ascuns bine sub pres, in locul lui punandu-se mileul si pestele de sticla, alaturi de niscaiva bibelouri de prin tara, deh, fudulia romanilor de odinioara…

Johannis, somn de voie

Cand se intoarce in tara, presedintele va avea un soc sa vada ca mileul de care ii tot povestesc acum liderii PNL sta asezat frumos pe Arcul de Triumf, dar va fi prea tarziu.

Chiar, cum o fi sa fii un presedinte liberal care locuieste intr-o Capitala complet rosie?n

Share.

Despre Autor

2 comentarii

  1. Daaaaaa
    Ăștia ne cred prostii proștilor
    Cat trebuie sa i mai suportam
    Vrem sa iasă odată Dosarele alea de la DNA pentru Blaga. Ai fost suportat destul, nu te mai putem vedea…..DISPARI

    • Se-asteapta si buldogul la asa ceva, probabil. Oricum, pentru noi, lupta împotriva coruptiei este tot un mijloc de manipulare. Am mai scris despre asta intr-un articol anterior…

Lasa un raspuns

19 + nineteen =