Opera lui Caragiale este mai actuala ca oricand – traim moda independentilor. Astazi, despre cum si de ce a ajuns Pandele „independent” la Voluntari si nu numai…

Independentii

Una dintre cele mai reusite manipulari politice romanesti din toate timpurile a pornit, asa cum scriam intr-un articol mai vechi in care analizam tehnicile de manipulare pesediste, de la un sondaj de opinie comandat de catre PSD inaintea campaniei electorale care avea sa-l consfinteasca pe Oprescu drept primar al Capitalei – alegatorii aveau de raspuns la doua intrebari: 1. Ati vota pe Sorin Oprescu pentru functia de Primar General din partea PSD? si 2. Ati vota pe Sorin Oprescu pentru functia de Primar General ca si candidat independent? Rezultatele, unele care l-au consternat si pe candidatul PSD, doctorul intreband de ce la prima intrebare au raspuns „da” doar 22% si la a doua 41%, raspunsul primit fiind acela ca cetatenii Capitalei se cam saturasera de partidele politice. Rezultatul l-a determinat mai apoi pe Oprescu sa se prefaca independent si sa mimeze o cearta cu vechii colegi de partid de ochii alegatorilor care l-au votat masiv, in dauna „buldogului” Blaga. Ulterior, bucurestenii l-au mai votat inca un mandat pe „doctor”, doar taiase panglica „Arenei Nationale” si a „Podului lu’ Oprescu”, cum a ramas cunoscut Podul Basarab in limbajul uzual, nu?

Cetatenii se saturasera de partidele politice – va suna contemporan?

Traim momente identice – cetatenii sunt satui de partidele politice. De aceea, ne-am umplut de „tehnocrati”, recte ministri care nu fac parte din primul esalon al politicii, dar care sunt controlati din spate de catre aceiasi politicieni care au ramas la butoane indiferent de cine mimeaza ca guverneaza tara. Acesti tehnocrati si guvernul Ciolos luat ca intreg nu sunt decat un fel de lup in blana de oaie, niste Opresti care pozeaza ca fiind independenti pentru a-si atrage simpatia populara.

Avem asadar „independentii” din Guvern. Si, pentru ca nu erau destui si pentru ca suntem in campanie electorala, avem parte si de „independentii” care doresc fotolii de primar – ba cate un Pendiuc la Pitesti, fost pesedist, ba cate un Nicusor Dan la Bucuresti, fost ong-ist, ba cate un…Pandele la Voluntari, fost pesedist. Si, pentru ca aici doream sa ajungem, haideti sa vedem cum incearca Pandele, alaturi de stimata lui sotie, Gabriela Vranceanu Firea-Pandele, sa manipuleze opinia publica si implicit electoratul din Voluntari, acolo unde candideaza pentru un nou mandat sotul sotiei si pe cel din Bucuresti, unde candideaza pentru primul mandat sotia sotului.

Pandele. „Independentul” Pandele

Pandele este sotul doamnei Firea – o familie de politicieni de stanga, ambii membri ai PSD. El, primar de Voluntari de prin 2000, ea candidata la Primaria Capitalei cu o cota de incredere si de intentie de vot de 40%. Asa cum stau calculele hartiei, in acest moment cei doi pot deveni un cuplu de primari si mai apoi se pot distra in familie pe seama glumelor care or sa apara negresit despre ce ii face si cum ii face Voluntariul Bucurestiului, daca i-o face…oricum, treaba lor, nu ne bagam in intimitatile conjugale.

Problema e ca, asa cum scriam in legatura cu tehnicile de manipulare care pot fi aplicate de catre adversarii politici Gabrielei Firea, Pandele constituia un potential pericol dorintei PSD de a-si impune candidata la Capitala. Existau de ceva vreme in targ niste zvonuri cum ca Pandele ar putea fi trezit intr-o buna zi de dimineata, cam inainte de cantatul cocosului, de niste domni care sa-l invite la o discutie mai principiala legata de niscaiva contracte din bani publici. De aceea, pentru a se pune la adapost de orice situatie neplacuta, PSD si-a luat masura excluderii lui Pandele din partid si a impuscat doi iepuri deodata: in cazul in care se intampla „nenorocirea”, „independentul” Pandele nu e al lor, e…”independent”; in plus, asa cum am vazut in cazul lui Oprescu, alegatorul roman, avand memoria scurta si foarte scurta, il va trata pe actualul primar de Voluntari ca pe unul care s-a saturat de…partidele politice si de politicieni, ca doar acum e independent, si atunci il va vota pentru un nou mandat.

Pupat toti Piata Independentei

Asa cum au facut-o multi altii inaintea lui, „independentul” Pandele isi va pupa alegatorii din „Piata Independentei”, dar nu oricum ci din postura de „exclus din partid”. Asta pentru ca, pentru a nu-si pierde mandatul de primar, Pandele nu si-a dat demisia ci le-a cerut PSD sa il excluda. Rectificam, nu PSD ci sotiei, presedinta PSD Ilfov. Care, pentru ca nu era de ajuns intreaga mascarada si bataie de joc la adresa alegatorilor, ne-a pupat si ea pe toti din Piata Insolentei, fiind intrebata cum de si-a dat sotul afara din partid:

Cei care sunt familişti, dar şi oameni de carieră mă înţeleg, una este familia, iubirea, preţuirea celor din jur şi cred că este un domeniu cu totul diferit acela de a lua decizii corecte şi decizii statutare în cazul nostru pe tărâm politic.

Concluzie

Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!

Foto: libertatea.ro

Share.

Despre Autor

4 comentarii

  1. Bai băieți , asta e adevarul iar dacă nu v-ați dat seama pana acum, este pentru ca ați făcut parte sau ați pus umărul la acest sistem

  2. bravo Politic Scam!!!
    Macar voi sa spuneti lucrurilor pe nume, poate se dezmeticesc pana in 3016 si cumanii nostri…

Lasa un raspuns

19 − seven =