Astazi este Ziua Independentei, ziua americanilor de pretutindeni. Intrucat anul trecut dedicam un articol special, intitulat „De ce nu ne plac americanii – cinci motive pertinente”, anul acesta ne-am gandit sa ii lasam si pe altii sa isi exprime nemultumirea la adresa jandarmilor lumii. Primii care s-au gandit sa „sarbatoreasca” Ziua Statelor Unite au fost nord-coreenii care azi noapte au lansat o racheta „intercontinentala”, conform anuntului televiziunii de stat din Coreea de Nord:

Celebra prezentatoare vorbeste in stilul ei caracteristic despre performante precum altitudinea de 2802 km si distanta de 933 km pe care ar fi zburat racheta „intercontinentala” Hwasong-14.

Impresionant, nu? Si chiar de Ziua Americii…un mesaj destul de clar. 

Singura problema cu racheta asta „intercontinentala” nord-coreeana este ca…

…nu prea este „intercontinentala”. Conform radarelor rusesti care au supravegheat testul armatei Coreei de Nord, racheta s-a inaltat la 510 km si a zburat doar 535 de km. Astfel, Ministerul Rus al Apararii a dezvaluit si demontat propaganda mass-media nord-coreene, aratand ca racheta testata nu e nicidecum intercontinentala ci doar cu raza medie de actiune. Comandamentul fortelor americane din Pacific a confirmat ulterior dezvaluirile Rusiei.

De ce ar minti liderul Coreei de Nord?

Fara indoiala ca liderul nord coreean Kim Jong-un stie ca toate testele sale balistice sunt atent monitorizate de radarele si satelitii americanilor, rusilor si chinezilor. Aceasta inseamna ca stie ca nu se poate lauda cu realizari pe care nu le-a atins, decat unui public care nu citeste presa occidentala si anume propriul popor.

Mesajul cu „racheta intercontinentala” este destinat propriului popor, nord-coreenii, care trebuie, in acceptiunea liderului Kim Jong-un, tinuti in intuneric si indoctrinati ca tara lor detine arme necesare distrugerii inamicului, indiferent pe ce continent s-ar afla acesta.

De altfel, in Coreea de Nord se intampla cam ce se intampla si in alte tari tinute sub dictatura – poporului i se spune doar ceea ce doreste dictatorul sa i se spuna iar manipularea mediatica este la ea acasa. Manipulat fiind, poporul nord-coreean are o mai mare stima de sine chiar daca i s-a lipit stomacul de sira spinarii de foame…

O predictie

De regula nu ne asumam predictii, mai ales in ceea ce priveste actiunile a doi „nebuni” – Trump si Kim Jong-un, insa credem ca tot ceea ce face liderul nord-coreean este destinat manipularii propriului popor si nu manipularii americanilor, rusilor si chinezilor, pe care oricum stie ca nu ii poate manipula.

In alta ordine de idei, indiferent cat de hazlie li s-ar parea unora situatia cu „racheta intercontinentala” care zboara la 500 de km, stim ca in ceea ce priveste rachetele nicio incarcatura nu este hazlie si nicio situatie in care sunt folosite astfel de arme de distrugere in masa. Speram ca lururile in peninsula coreeana sa se indrepte spre un deznodamant pasnic si nu spre un razboi intre nord-coreeni si americani. 

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

8 + eight =