Cu tot respectul cuvenit pe care il purtam, ca romani, institutiei „Casa regala a Romaniei” nu putem sa nu remarcam ca orice alt observator al vietii publice autohtone, secretomania legata de situatia regelui Mihai; acum nu mai vorbim despre starea de sanatate a Majestatii Sale ci vorbim despre raspunsul la intrebarea „a murit sau nu regele”?

Evenimentele, care au condus la o asemenea ipoteza, incredibila la prima vedere, sunt, in ordinea succesiunii lor, urmatoarele:

  • disparitia publica a regelui inca din luna noiembrie; nu se mai intamplase ca M.S. Mihai al Romaniei sa nu isi primeasca, asa cum o facea anual, colindatorii, sau sa transmita personal un mesaj poporului, inregistrat audio sau video
  • anuntul „izolarii” regelui de catre cei apropiati lui: jurnalista Roxana Iordache, o admiratoare si sustinatoare infocata a monarhiei, a publicat pe contul personal de Facebook un mesaj in care atragea atentia asupra faptului ca „regele e izolat, nici ordinul de retragere a titlului Prinţului Nicolae nu l-a semnat
  • apare in presa faptul ca principesa Margareta a inregistrat deja la TVR, inainte de incheierea anului trecut, un mesaj in care anunta moartea tatalui ei; membrii Casei Regale au incercat sa justifice dezvaluirea prin faptul ca anual se inregistreaza cate un astfel de mesaj pentru ca eventualul deces al regelui sa nu ii ia prin surprindere
  • apare, la inceputul lui ianuarie, ipoteza socanta la acea vreme dar care a inceput sa prinda contur, lansata de un jurnalist din Arges, Iulian Uta, care a scris in ziarulprofit.ro ca regele a murit dar ca familia regala il tine in conservare pana cand va fi inmormantat; intarzierea anuntului oficial al mortii regelui s-ar fi impus din motiv ca nu mai exista loc unde Mihai I sa fie depus, asa cum cere traditia Casei Regale, la Curtea de Arges si ca se construieste in graba un loc de veci adecvat pentru un membru al Familiei Regale.
  • zilele trecute a aparut prima incercare de explicare a absentei regelui din spatiul public: Casa Regala a publicat un anunt pe site-ul oficial pe care tinem sa il publicam integral:”Săptămâna viitoare, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu vor face o vizită privată în Elveția, în care vor petrece câteva zile alături de Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana.Familia Regală a fost împreună la mijlocul lunii decembrie, în Elveția, înaintea sărbătorilor de Crăciun de la Săvârșin. Acum, după sărbători, Altețele Lor Regale vor duce cu mașina în Elveția cadourile, felicitările și mesajele primite de Majestăților Lor în România, cu ocazia Crăciunului 2015 și Anului Nou 2016.Cu ocazia șederii în Elveția, Majestățile Lor și Altețele Lor Regale vor lua parte la un prânz festiv, la care vor fi invitați prieteni de familie.”Anuntul, foarte ambiguu si in care se lasa loc de interpretari, era urmat de ceea ce ni se spune ca ar fi „cele mai recente fotografii ale Majestăților Lor înfățișează pe Regele Mihai și Regina Ana la reședința privată din Elveția”; fotografia postarii ii infatiseaza pe regele Mihai si regina Ana impreuna. Totusi, si aceasta incercare a Casei Regale a nascut suspiciuni intrucat acum…
  • …a aparut stirea conform careia fotografiile celor doi sunt facute in Octombrie si nu in Ianuarie asa cum ne face sa credem comunicatul de presa al Casei Regale. Fotografia este analizata de site-uri de profil si arata ca a fost facuta acum mai bine de 2 luni.

Asadar, 6 momente diferite care conduc la aceeasi concluzie: ceva ni se ascunde si, cel mai probabil, regele Mihai I al Romaniei a decedat. Motivele ascunderii acestui deces nu sunt clare, desi jurnalistul care a publicat in exclusivitate aceasta ipoteza merge pe varianta lipsei locului propice de inmormantare.

Mergand pe logica manipularii, comunicatul Casei Regale nu face altceva decat sa justifice absenta regelui din tara si mai mult, intrucat conform jurnalistului argesean, regele se afla deja in Zurich, corpul lui fiind conservat in vederea inmormantarii, sa poata sa il plaseze pe rege in Elvetia la momentul anuntarii decesului. Ulterior acesta va fi adus in tara si va fi inmormantat cu toate onorurile ce i se cuvin.

Daca regele Mihai a murit si acest lucru nu a fost anuntat romanilor, atunci avem de-a face cu cea mai grava manipulare sociala din istoria post-comunista a Romaniei, ceva ce nu s-a mai intamplat in Europa de dupa caderea Cortinei de Fier. Pana si in Cuba, atunci cand au aparut zvonurile despre moartea lui Fidel Castro, dupa o absenta indelungata din spatiul public, El Maximo a aparut aratand ca poate sa defileze prin camera de spital, intr-o incercare de a arata ca e viu si inca in putere sau aparand cu un ziar recent in fotografie.

E drept, ascunderea mortii unui lider national s-a intamplat, asa cum au aratat jurnalistii occidentali, la moartea lui Hugo Chavez, atunci cand s-a ascuns acest lucru tocmai pentru a se pune la punct lucrurile in tara si pentru a nu exista probleme de ordin social. Suspectam ca acelasi lucru s-a intamplat si in Coreea de Nord la moartea anumitor lideri ai partidului comunist, dar nu credem ca Romania se poate compara in vreun fel cu aceste situatii.

Daca este sa urmam pana la capat firul manipularii sociale care se deruleaza deja, inclinam sa credem ca moartea regelui va fi anuntata intr-un moment care sa evoce ceva (se apropie 24 Ianuarie) sau care sa acopere prin amploarea mediatica un eveniment major. Ramane de vazut, dar ceea ce se contureaza nu mai reprezinta nimic din valorile sociale ocrotite de Constitutie sau din valorile democratiei pentru care au murit atatia romani in ’89.

UPDATE 2.03.2016. Aflam astazi, de la aceeasi unica sursa care ne tot aduce vesti despre regele Mihai, Casa Regala din Romania, ca acesta, dupa ce „anuntase” in urma cu o saptamana ca va participa la Consiliul de Coroana din Elvetia, de fapt nu a participat (nu ne mai mira) dar a semnat ieri, 1 Martie, o declaratie catre membrii Consiliului prin care lasa toate atributiile Casei Regale Principesei Margareta intrucat a fost diagnosticat cu leucemie, un diagnostic care nu se pune nici dupa o zi pe alta si nici nu se opereaza persoana care a fost diagnosticata cu asa ceva la aproape 100 de ani.

Concluzia ramane aceeasi – nimeni nu l-a mai vazut pe regele Mihai dinainte de Sarbatorile de Iarna iar Casa Regala ne transmite fotografii vechi, despre care ni se spune ca au fost realizate recent, comunicate abil ticluite si scrisori semnate „ieri” de Regele Mihai. Nu intelegem, daca s-a intamplat acest lucru (moartea regelui), de ce este nevoie de acest circ mediatic imbracat intr-o tentativa de transparenta a Casei Regale si nu intelegem de ce trusturile de presa participa la asa ceva, la fel cum nu intelegem, daca nu s-a intamplat acest lucru, cum doreste Casa Regala sa ne convinga, de ce nimeni nu este in stare sa transmita o dovada clara ca regele este inca in viata. Pentru ca scrisori si comunicate de presa, din pacate, oricat ne-am dori, nu tin in viata un om, fie el si rege…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

18 − one =