Pornim de la o realitate – aparitia fiecarui articol pe Politic Scam este urmata de o serie intreaga de acuzatii: daca dezvaluim ce tehnici de manipulare foloseste Firea, ne acuza postacii din tabara acesteia ca „tinem cu Predoiu” – posibil sa nu le fi placut photoshopul cu mileul pe Arcul de Triumf… Daca dezvaluim ce metode de manipulare foloseste Turcescu, e clar: ne plateste Firea! Daca scriem de Predoiu – ne plateste Firea sau Nicusor Dan, „nenorocitul ala de ong-ist al lui Soros!”. Daca indemnam electoratul la absenteism, e clar – facem jocurile PSD-ului!

Dragi cititori…de cata minte oare au nevoie toti cei care ne acuza?

In opinia noastra de foarte multa minte si foarte multa obiectivitate – nu este posibil sa ai ochelari de cal si sa nu vezi ce se intampla de fapt in tara aceasta.

Pornim de la sondajul general al site-ului nostru:

Sondaj de opinie privind clasa politica

Sondaj de opinie

Asadar, 81% dintre cititorii Politic Scam care au raspuns la sondajul nostru de opinie considera ca politicienii manipuleaza in discursul si actiunile lor publice. 81%! In timp ce alti 17% considera ca nu toti politicienii, dar o parte din ei, da! De remarcat ca doar 2% dintre respondenti au bifat optiunea „Nu, in niciun caz”.

Avem noi o categorie aparte de cititori sau e altceva la mijloc?

Unii ar putea sa spuna ca cititorii Politic Scam, deja familiarizati ca aproape zilnic sa descopere alte tehnici de manipulare folosite de clasa politica (spunem „aproape zilnic” pentru ca proiectul nu este exclusiv despre manipularea politica ci are si alte categorii) ar putea fi inclinati sa bifeze prima optiune, conform careia toti politicienii manipuleaza. E drept, nici noi nu am acoperit intreaga clasa politica (nici nu am fi avut cum) dar dintre partidele mari sau cele mai cunoscute nu am ratat niciunul – putem generaliza si spune ca toti politicienii folosesc tehnici de manipulare? Foarte probabil, dar nu o vom face si vom fi corecti si obiectivi pana la capat – 80% dintre cei care ne citesc si au votat considera ca da, toti politicienii manipuleaza.

Si atunci, de ce inca se mai duc la vot? De ce inca ii mai legitimeaza pe toti acesti politicieni in functii? De ce ar face cineva diferenta intre Firea, Predoiu sau Nicusor Dan?

Mai crede cineva in Romania ca un om politic doreste sa iasa primar pentru amaratul ala de salariu de ~ 3 000 de lei lunar? Mai crede cineva in Romania ca primarul, odata ajuns in functie, va face ceva pentru cetateni fara sa-si incaseze un comision, de la caz la caz? Mai crede cineva in Romania ca daca iese un candidat va fi altfel decat daca iese alt candidat?

Mai cred oare bucurestenii ca daca iese Predoiu va fi altfel decat daca iese Firea?

Se pare ca da… In mintea alegatorului bucurestean (acelasi alegator generic care l-a validat pe Halaicu, Lis, Basescu, Videanu sau Oprescu in functie) daca iese cine ii convine lui va fi mai bine decat daca iese cine ii convine celuilalt. Si, sa-i vedeti ce se mai incaiera pe retelele de socializare: „esti un basist!” – „ba nu! tu esti un comunist!”; „Firea!” – „ba nu! Nicusor Dan!” – „Catalin Berenghi!” – „Turcescu, tic-tac!” – „Tomac – om bun!”. Deh, mofturi de Bucuresti…

Stie careva cat mai costa o campanie electorala?

Aveti impresia ca atunci cand il ascultati pe Predoiu, ii ascultati ideile lui Predoiu, nu? Sau cand il ascultati pe Turcescu sau pe Dan, ii ascultati pe Turcescu sau pe Dan? Sau cand ascultati ce va promite Firea, o ascultati de fapt pe Firea?

NU!

Ascultati niste idei, niste concepte, niste fraze frumos ticluite de catre consultantii politici. Iar firme de consultanta politica sunt destule – au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Unele mai performante (recte, va manipuleaza mai eficient), altele mai de pluton (fac ce ar face si altii in situatia lor si nu garanteaza candidatului succesul).

De la Multimedia Political Communication (infiintata de Dan Andronic), GMP (Felix Tataru), T-Media (Marian Trifu si Ciprian Radavoi), Partener Communication (Petru Berteanu), Kensington (Catalin Dumitru & Razvan Sandulescu) sau mai noile Win-Win Strategy (Sebastian Lazaroiu si Cristian Hrituc) sau „externii” Silberstein&Finklestein, Ron Weber si Dick Morris, toti au un singur scop: cum sa ii creioneze imaginea candidatului pe care l-au contractat astfel incat acesta sa fie cat mai vandabil electoratului si in final sa ia cat mai multe voturi. Cum sa ii pregateasca un discurs electoral cat mai eficient prezentatoarei de stiri Gabrielei Firea, cum sa ii creeze o imagine de om de dreapta lui Predoiu, cum sa il faca pe Nicusor Dan sa para cat mai apolitic, cum sa il faca pe Turcescu sa para un om cinstit si tot asa… Ei sunt cei care sunt vinovati de intreaga manipulare care se pune in practica de catre partide si candidati in timpul campaniilor electorale. Ei sunt cei care l-au facut pe Basescu sa ne spuna „sa traiti, bine!” sau pe Johannis sa fie „omul potrivit”. Tot ei sunt cei care l-au facut pe Oprescu „independent” si pe Firea „cinstita”.

Oameni buni – nu va mai lasati pacaliti! Totul este o manipulare, totul este…marketing politic, cum ii spun cei care se afla in aceasta industrie!

Apropos, din surse diferite si credibile, o campanie pentru Primaria Generala urca la cateva sute de mii de Euro – este cineva dintre voi, dragi cititori, atat de naiv incat sa creada ca cineva (partid, candidat, entitate politica sau grup de interese) baga banii astia intr-o firma de consultanta politica pentru ca amaratul ala pe care il scot la inaintare si il fac primar sa castige si el o paine in cei 4 ani? Sau o fac pentru ca mai apoi acel primar sa le intoarca, partidului si grupurilor de interese, banii inapoi cel putin inzecit?

Mai sta vreun primar in salariul de 3000 de lei?

Are cineva tupeul/nesimtirea sa ne spuna ca daca va castiga, indiferent cine si indiferent in ce localitate, va trai 4 ani din salariul de primar? Nu, zau!

Apel catre cititorii nostri – manifest pentru absenteism

Am spus-o si o mai spunem – indiferent cine va castiga in alegerile locale, noi, cei care nu avem legatura cu clasa politica, vom trai la fel – nimic nu se va schimba. Nu pe noi ne vor imbogati panselutele plantate pe hartie cu sutele de mii si cu milioanele de fire, in realitate cu zecile de mii, nu pe noi ne vor imbogati contractele de deszapezire pentru care se vor plati milioane in toamna desi nu va ninge un fulg sau nu se va baga un plug, nu pe noi ne vor imbogati concertele, sarbatorile publice, contractele din bani publici.

Toate acestea vor imbogati candidatul, ajuns primar, partidul din spatele primarului si, foarte important, gasca de consilieri si de co-interesati care capuseaza orice institutie publica.

Dragi cititori, singura noastra sansa de a mai protesta impotriva actualei clase politice, nesimtita si parvenita in cvasi-totalitatea ei, este absenteismul. Este singura frica a politicienilor – ca maine sa nu se mai prezinte nimeni la vot. De aceea au si initiat legea sanctionarii neprezentarii la vot, o lege absurda, aberanta, neconstitutionala. Daca un procent destul de mare de cetateni cu drept de vot (si pana acum suntem vreo 60%) vor sta acasa pe 5 iunie, legitimitatea actualei clase politice va incepe sa se subrezeasca. Imaginati-va ce ar face o prezenta de sub 20% la orice alegeri…

#pe5stauacasa

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

seven + 5 =